Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Soczewica na talerzu.

Bardzo lubię przygotowywać dania z soczewicy. W kuchni najczęściej sięgam po zieloną lub czerwoną. Można jeszcze używać żółtej, brązowej, czarnej i pomarańczowej, ale nie wszystkie są u nas popularne. A jak jest u Was ? Znacie soczewicę, lubicie?

Bardzo lubię przygotowywać dania z soczewicy. W kuchni najczęściej sięgam po zieloną lub czerwoną. Można jeszcze używać żółtej, brązowej, czarnej i pomarańczowej, ale nie wszystkie są u nas popularne. A jak jest u Was ? Znacie soczewicę, lubicie? Przeczytajcie co o niej napiszę.

Soczewica to doskonałe rozwiązanie na sycący posiłek. Można z niej przygotowywać zupy, pasty czy dania główne. Dla osób nie jedzących mięsa będzie doskonałym zamiennikiem białka zwierzęcego. W kuchni sięgam po soczewicę zieloną i czerwoną, bo takie są u nas w sklepach dostępne, ale czytałam o różnych innych kolorach. Według mnie w smaku się niczym nie różnią. Z użyciem soczewicy można przygotować dania z dodatkiem mięsa jak i bez takie dla wegetarianów. Każdy znajdzie coś dla siebie. Jeżeli nie próbowaliście jej jeszcze to warto się skusić. Może tak na początek wybierzecie któryś z moich przepisów, a akurat jest zimno i sięgamy po bardziej sycące danie to jest okazja wypróbować. Zapraszam.


Ciekawostki o soczewicy:

- zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka, może być doskonałym zamiennikiem dla mięsa

-zawiera dużo potasu potrzebnego dla serca

-zawiera dużo kwasu foliowego potrzebnego kobietom w ciąży

-w 10 dag ugotowanej soczewicy jest około 160 kcal

-posiada wile witamin: C, B6, A, K, tiaminnę, ryboflaminę, niacynę

-zawiera dużo minerałów: kwas foliowy, żelazo, magnes, potas, sód, cynk, fosfor

-zapobiega anemii

-zapobiega miażdżycy

-zapobiega nadciśnieniu

-zawiera sporą ilość błonnika

-reguluje funkcjonowanie układu nerwowego

-osoby z chorym układem pokarmowym powinny unikać soczewicy

-ma duże zastosowanie w kuchni


Moje przepisy z użyciem soczewicy.

 

1. Zupa - krem z zielonej soczewicy.

Zupę krem z soczewicy przygotowałam na bazie suszonych i bardzo aromatycznych warzyw. Wyszła bardzo smaczna i syta. Gęstość zupy zależy od nas jak gęstą zupę chcemy mieć. Moja wyszła bardzo gęsta, taka jak lubię.Zapraszam :)

 Soczewica na talerzu.

Składniki:


1 szklanka zielonej soczewicy

10 dag suszonych warzyw

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

sól do smaku

biały pieprz mielony do smaku

2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki oleju do smażenia

gorąca woda

pestki dyni według uznania


Wykonanie:


1. Soczewicę płuczemy i dokładnie osączamy.


2. Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.


3. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy, dodajemy suszone warzywa, chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno nie przypiec. Następnie wlewamy gorącą wodę, wsypujemy soczewicę, wrzucamy liść i ziele. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.


4. Gdy składniki będą miękkie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Zupę dokładnie miksujemy blenderem. Jeżeli będzie potrzeba do zupy dolewamy gorącej wody.


5. Na koniec do zupy wsypujemy natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.


6. Na talerze talerze nakładamy porcje gorącej zupy i posypujemy pestkami dyni. Podajemy i smacznego.


7. Smacznego.

 


2. Pasta z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów.

Uwielbiam różne pasty do pieczywa. Tym razem przygotowałam pastę z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów. Pasta jest bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku. Najlepiej smakuje z domowym pieczywem. Dodam też, że jest bardzo syta. Zapraszam :)

Soczewica na talerzu.
Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 ząbek czosnku

6 suszonych pomidorów

oliwa z suszonych pomidorów według uznania

sól i pieprz do smaku

przyprawa węgierska według uznania


Wykonanie:


1. Soczewicę zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i odparowania całego płynu. Następnie studzimy.


2. Do przestudzonej soczewicy dodajemy obrany ząbek czosnku i suszone pomidory. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Na koniec dodajemy oliwę z suszonych pomidorów (około 3 łyżki ) i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i dowolnymi przyprawami.


3. Smacznego.

 


3. Zupa z soczewicy,makaronu i boczku.

Ta zupa jest bardzo pyszna,rozgrzewająca i syta. Taka w sam raz na chłodne dni. Podajemy bardzo gorącą.

Do jej przyprawienia użyłam bardzo aromatycznych przypraw i ziół. Zapraszam :)

Soczewica na talerzu.
Składniki:

1 duża pietruszka

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

5 łyżek czerwonej soczewicy

2 garście makaronu

20 dag boczku wędzonego

sól do smaku

biały pieprz mielony do smaku

koperek według uznania

suszona natka pietruszki według uznania

1 łyżka masła

4 szklanki bulionu warzywnego


Wykonanie:


1. Pietruszkę obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy,

następnie razem z boczkiem kroimy w kosteczkę. Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osączamy.


2. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, czosnek i boczek, chwilę przesmażamy, następnie wrzucamy pietruszkę i jeszcze chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy gorący bulion, dodajemy soczewicę i gotujemy do miękkości. W połowie gotowania wrzucamy makron i gotujemy.


3. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, koperkiem i pietruszką. Podajemy bardzo gorącą.


4. Smacznego.

 


4. Spaghetti z soczewicą.

To danie jest bardzo pyszne i bardzo sycące. Soczewica jest bardzo zdrowa, ma wiele witamin, zawiera bardzo dużo białka. Polecam na bezmięsny obiad. Zapraszam :)

 Soczewica na talerzu.

Składniki:

20 dag czerwonej soczewicy

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

sól do smaku

zioła prowansalskie według uznania

pieprz biały mielony do smaku

2 szklanki gorącego bulionu warzywnego


dodatkowo:

40 dag makaronu spaghetti

sól do smaku

1 łyżka oliwy

natka pietruszki według uznania


Wykonanie:


1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy cały czas mieszając.


2. Soczewicę płuczemy zimną wodą, osączamy dokładnie i wsypujemy do smażonej cebuli, następnie wlewamy połowę gorącego bulionu i gotujemy do miękkości cały czas mieszając, w razie potrzeby dolewamy pozostały bulion.


3. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, smażymy do wyparowania całego płynu i zgęstnienia.


4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, następnie odcedzamy. Natkę pietruszki płuczemy i osuszamy, następnie drobno siekamy.


5. Na talerze nakładamy porcje makaronu, nakładamy porcje soczewicy i posypujemy natką pietruszki. Podajemy.


6. Smacznego życzę.


Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak