♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠
♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠
♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠
♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠
Rolada drobiowa.
kurczak około 2 kg.
łopatka 300 gram
czosnek 1 -2 ząbki
sól 2 łyżeczki
koperek świeży 1/2 pęczka
papryka słodka mielona
żelatyna 2 łyżeczki
pieprz mielony czarny
Łopatkę zmielić ,z kurczaka zdjąć skórę ,posypać papryką , mięso obrać z kości,pokroić w drobną kostkę ,dodać mielone, posiekany ząbek czosnku, sól ,pieprz, koperek drobno pokrojony, żelatynę ,wyrobić. Masę przełożyć na skórę i zwiną w rulon, następnie owinąć szczelnie folią al. i osznurować , wstawić na 5 godz. do lodówki,po tym czasie roladę włożyć do brytfanki zalać wodą i gotować na bardzo małym ogniu 1,5 godz.,wyjąć ostudzić i wstawić na 10 godz. do lodówki.i dopiero wtedy odwinąć z folii.
Udziec z indyka pieczony w ziołach prowansalskich.
-
udziec z indyka 1,5 kg.
-
zioła prowansalskie 1 opakowanie
-
czosnek 3 ząbki
-
musztarda 2 łyżki
-
olej 3 łyżki
-
sól do smaku
-
czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka
W miseczce wymieszaj zioła z olejem i musztardą ,dodaj zmiażdżone ząbki czosnku.
Udziec umyj ,osusz i posyp solą i pieprzem oraz natrzyj marynatą ,odstaw na co najmniej 4 godziny.
Piecz około 1,5 godziny w 170 stopniach.
SMACZNEGO :)
Boczek kupuję z zaprzyjaźnionego sklepu, sprawdź aby był świeży .
boczek surowy ponad 2 kilogramy
marynata:
ketchup pikantny 1/2 szklanki
musztarda bawarska 3 łyżki
pieprz czarny świeżo zmielony 1 płaska łyżka
ziele angielskie kilka sztuk
sól himalajska
liść laurowy kilka listków
1.mięso myjemy i osuszamy.
2.z podanych składników sporządzamy marynatę.
3.smarujemy mięso i odstawiamy na 24 godziny w zimne miejsce ( lodówka)
4.po tym czasie płat mięso zwijamy w rulon ,obwijamy bawełnianym sznurkiem,zawijamy w folię al. i przekładamy do brytfanki.
5.pieczemy 2 godziny w 180 stopniach.
6.po upieczeniu roladę wstawiamy do lodówki.