Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Soczyste mięsa na świątecznym stole.

Po postnej Wigilii ,pierwszy i drugi Dzień Świąt świętujemy, choć nie zawsze z umiarem ,ale jak można opszeć się przepysznej roladzie z boczku, udźcowi z indyka w ziołach prowansalskich.

♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠

♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠

♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠

♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠♠

 

 

Rolada drobiowa.

kurczak około 2 kg.
łopatka 300 gram
czosnek 1 -2 ząbki
sól 2 łyżeczki
koperek świeży 1/2 pęczka
papryka słodka mielona
żelatyna 2 łyżeczki
pieprz mielony czarny

Łopatkę zmielić ,z kurczaka zdjąć skórę ,posypać papryką , mięso obrać z kości,pokroić w drobną kostkę ,dodać mielone, posiekany ząbek czosnku, sól ,pieprz, koperek drobno pokrojony, żelatynę ,wyrobić. Masę przełożyć na skórę i zwiną w rulon, następnie owinąć szczelnie folią al. i osznurować , wstawić na 5 godz. do lodówki,po tym czasie roladę włożyć do brytfanki zalać wodą i gotować na bardzo małym ogniu 1,5 godz.,wyjąć ostudzić i wstawić na 10 godz. do lodówki.i dopiero wtedy odwinąć z folii.

Soczyste mięsa na świątecznym stole.

Udziec z indyka pieczony w ziołach prowansalskich.

  • udziec z indyka 1,5 kg.  
     
  • zioła prowansalskie 1 opakowanie  
     
  • czosnek 3 ząbki  
     
  • musztarda 2 łyżki  
     
  • olej 3 łyżki  
     
  • sól do smaku 
     
  • czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka 

W miseczce wymieszaj zioła z olejem i musztardą ,dodaj zmiażdżone ząbki czosnku.

Udziec umyj ,osusz i posyp solą i pieprzem oraz natrzyj marynatą ,odstaw na co najmniej 4 godziny.

Piecz około 1,5 godziny w 170 stopniach.

SMACZNEGO :)

Soczyste mięsa na świątecznym stole.

Boczek kupuję z zaprzyjaźnionego sklepu, sprawdź aby był świeży .

boczek surowy ponad  2 kilogramy

marynata:

ketchup pikantny 1/2 szklanki

musztarda bawarska 3 łyżki

pieprz czarny świeżo zmielony 1 płaska łyżka

ziele angielskie kilka sztuk

sól himalajska

liść laurowy kilka listków

1.mięso myjemy i osuszamy.
2.z podanych składników sporządzamy marynatę.
3.smarujemy mięso i odstawiamy na 24 godziny w zimne miejsce ( lodówka)
4.po tym czasie płat mięso zwijamy w rulon ,obwijamy bawełnianym sznurkiem,zawijamy w folię al. i przekładamy do brytfanki.
5.pieczemy 2 godziny w 180 stopniach.
6.po upieczeniu roladę wstawiamy do lodówki.

Soczyste mięsa na świątecznym stole.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak