Obiad częste wyzwanie co ugotować aby się nie powtarzało . Fajnym rozwiązaniem jest do obiadu dodanie sosu zrobionego samemu nie tego z torebki , który zawiera mnóstwo konserwantów. W dzisiejszym poście przedstawię propozycję obiadów z wykorzystaniem sosu.
Moje propozycje na obiad z sosem w roli głównej
Makaron z sosem mięsnym
Składniki
• łopatka bez kości 1 kg
• cebula 1 duża
• marchew 2
• natka pietruszki
• świeży koperek 1 pęczek
• szczypiorek
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• makaron świderki
• mąka pszenna 2 łyżki
• śmietana 30 % 2 łyżki
• woda 1/2 szklanki
Wykonanie :
Łopatkę umyć i pokroić w kostkę wlać wody aby mięso się przykryło i dusimy do miękkości .
Następnie cebulę i marchewkę kroimy na mniejsze kawałki .Pod koniec wrzucamy je do mięsa . Mąkę , śmietanę i wodę dajemy do szklanki całość mieszamy do połączenia się składników i wlewamy do garnka. Całość lekko zagotowujemy . Przyprawiamy solą oraz pieprzem . Pod koniec dodajemy posiekany koperek i szczypiorek . Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu . Po ugotowaniu dajemy makaron na talerz i polewamy sosem .
Sakiewki z sosem chrzanowym
Składniki :
- filety z kurczaka 3
- serek topiony 3 plasterki
- szynka 3 plasterki
- cebula 1/2 małej
- papryka 3 plastry
- musztarda delikatesowa kilka łyżek
- sól
- czarny pieprz mielony Prymat
- Sól ziołowa- MŁYNEK
Składniki na sos :
- woda letnia 1/2 szklanki
- mąka pszenna 3 łyżki
- Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżeczki
- śmietana 30 % 2 łyżki
Wykonanie :
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy . Po osuszeniu rozbijamy na bardzo cienkie filety. Następnie oprószamy i nacieramy przyprawami z każdej strony fileta . Na natarte filety smarujemy musztardę i kładziemy na każdy kawałek fileta plaster serka topionego . Na serek topiony dajemy po plastrze szynki , kawałki cebulki i po pasku papryki . Gotową sakiewkę spinamy jedną wykałaczką i dajemy na rozgrzaną patelnią . Obsmażamy kilka minut następnie daję wodę i dusimy. Wykonanie sosu :
Wszystkie składniki z sosu mieszamy razem ze sobą i dajemy na patelnię . I dusimy całość kilka minut .
Pulpeciki z sosem pieczarkowo - chrzanowym
Składniki :
Składniki na sos :
• usmażone pieczarki 0.5 kg
• masło pół kostki
• cebula 1/2
• woda 2 szklanki
• kostka rosołowa 1
• chrzan tarty 1 łyżka
• mąka pszenna 1 łyżka
• śmietana 30 % 2 łyżki
• sól czosnkowa
• sól ziołowa
• czarny pieprz mielony Prymat
Składniki na pulpety :
• mięso mielone 1/2 kg
• ząbki czosnku 2
• jajko 1
• sól
• czarny pieprz mielony Prymat
• Sól ziołowa- MŁYNEK
Wykonanie :
Do miski dać mięso mielone dodać jajko ,ząbki czosnku oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i wyrabiamy na masę jednolitą. Następnie z masy formujemy kulki i jeszcze raz posypujemy przyprawami. Gotowe kulki wstawiamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na patelni z każdej strony. Wykonanie sosu :
Na patelnie masło i wrzucić pieczarki , cebulę i lekko podsmażyć. Wlać wodę , kostkę rosołową i dusić około 10 minut. Pod koniec duszenia dajemy chrzan starty. Mąkę oraz śmietanę wszystko dać do szklanki i wymieszać następnie wlać do wywaru z pieczarek i lekko całość wymieszać i zagotować. Gotowe pulpety polewamy sosem.