Sos mięsno - warzywny do ryżu
Składniki:
- ryż 2 woreczki
- łopatka wieprzowa 1/2 kg
- marchewka 1
- cebula 1
- por 1
- seler korzeniowy 1
- papryka czerwona 1
- kostka mięsna 1
- przecier pomidorowy 2 łyżki
- mąka pszenna 2 łyżki
- śmietana 18 proc 2 łyżki
- szczypiorek
- sól i pieprz
- papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
Wykonanie :
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso kroimy w kostkę ,opłukujemy i dajemy do garnka , dodajemy wodę wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy około 45 minut. Pod koniec gotowania dajemy do garnka startą marchewkę ,selera, cebulę ,paprykę oraz pora pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko razem chwilę gotować , dodać przecier pomidorowy , sól , pieprz oraz paprykę słodką i wszystko wymieszać .(przyprawy dodajemy według uznania)
Następnie mąkę wymieszać ze śmietaną wlać odrobinkę sosu i wymieszać wszystko razem i wlać do garnka i lekko zagotować. Na talerz dać porcję ryżu , dodać porcję sosu mięsno warzywnego i posypać pokrojonym szczypiorkiem.