Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Spaghetti - doskonałe nie tylko po włosku

Spaghetti lubi chyba każdy. Jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale również pasują do niego różne dodatki.

Najpopularniejsze spaghetti bolognese z czasem może się znudzić, wtedy kombinujemy inny sos lub dodatki, aby otrzymać coś zupełnie innego, a jedyne co nas ogranicza to wyobraźnia i wymagania smakowe.

Do makaronu spaghetti pasuje dosłownie wszystko, od warzyw i owoców, po mięso, ryby i owoce morza. Dobrze dobrane składniki w rezultacie dadzą nam wyśmienite danie.

Spaghetti jest nie tylko smaczne, ale i szybkie w przygotowaniu, co jest jego wielką zaletą, szczególnie gdy nie mamy za dużo czasu na gotowanie, a chcemy przygotować coś ekstra.

WAŻNE!

Makaron do przygotowania spaghetti powinien być ugotowany al dente, a następnie wymieszany z sosem.

 

Moje ulubione wersje spaghetti:


Spaghetti z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym

Spaghetti - doskonałe nie tylko po włosku

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • średnia cebula
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • olej rzepakowy do smażenia
  • woda


Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą, odstawiamy na 5 minut. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wlewamy trochę wody, a gdy się zagotuje, wrzucamy pokrojoną wedle uznania cebulę. Gotujemy, aż cebula będzie miękka, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i ocet (proporcje można zmienić wedle uznania). Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron i mieszamy na talerzu.

 

Spaghetti z parówkami (przepis)

Spaghetti - doskonałe nie tylko po włosku

 

Spaghetti z wędzonym boczkiem w pomidorach

Spaghetti - doskonałe nie tylko po włosku

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • posiekana bazylia
  • 2 łyżki oleju
  • woda
  • ser do podania


Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente.
Boczek kroimy w słupki. Podsmażamy go na rumiano na rozgrzanym oleju.
Następnie dodajemy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażamy ok. 2 minuty po czym dodajemy pomidory i podgrzewamy do czasu, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i posiekaną bazylią.
Mieszamy z makaronem i podajemy oprószone startym serem.

 

Spaghetti z wędzoną makrelą, żurawiną i miętą

Spaghetti - doskonałe nie tylko po włosku

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 średnia wędzona makrela
  • 1 cebula czerwona
  • 35 g kremowego serka topionego
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 duże listki świeżej mięty


Przygotowanie:

Makrelę oddzielamy od skóry i ości. Makaron gotujemy al dente.
Cebulę kroimy w grubą kostkę, oprószamy lekko solą i przesmażamy na oleju.
Do cebuli dodajemy makrelę i chwilę razem smażymy. Następnie całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy serek topiony i mieszamy do czasu jego rozpuszczenia.
Na koniec dodajemy żurawinę i posiekane listki mięty.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak