Najpopularniejsze spaghetti bolognese z czasem może się znudzić, wtedy kombinujemy inny sos lub dodatki, aby otrzymać coś zupełnie innego, a jedyne co nas ogranicza to wyobraźnia i wymagania smakowe.
Do makaronu spaghetti pasuje dosłownie wszystko, od warzyw i owoców, po mięso, ryby i owoce morza. Dobrze dobrane składniki w rezultacie dadzą nam wyśmienite danie.
Spaghetti jest nie tylko smaczne, ale i szybkie w przygotowaniu, co jest jego wielką zaletą, szczególnie gdy nie mamy za dużo czasu na gotowanie, a chcemy przygotować coś ekstra.
WAŻNE!
Makaron do przygotowania spaghetti powinien być ugotowany al dente, a następnie wymieszany z sosem.
Moje ulubione wersje spaghetti:
Spaghetti z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- pojedynczy filet z kurczaka
- średnia cebula
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu
- sól
- pieprz
- kurkuma
- olej rzepakowy do smażenia
- woda
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą, odstawiamy na 5 minut. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wlewamy trochę wody, a gdy się zagotuje, wrzucamy pokrojoną wedle uznania cebulę. Gotujemy, aż cebula będzie miękka, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i ocet (proporcje można zmienić wedle uznania). Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron i mieszamy na talerzu.
Spaghetti z parówkami (przepis)
Spaghetti z wędzonym boczkiem w pomidorach
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 250 g wędzonego boczku
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól
- pieprz
- chili
- posiekana bazylia
- 2 łyżki oleju
- woda
- ser do podania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente.
Boczek kroimy w słupki. Podsmażamy go na rumiano na rozgrzanym oleju.
Następnie dodajemy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażamy ok. 2 minuty po czym dodajemy pomidory i podgrzewamy do czasu, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i posiekaną bazylią.
Mieszamy z makaronem i podajemy oprószone startym serem.
Spaghetti z wędzoną makrelą, żurawiną i miętą
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 1 średnia wędzona makrela
- 1 cebula czerwona
- 35 g kremowego serka topionego
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka oleju
- ok. 1/2 szklanki wody
- sól
- pieprz
- 3-4 duże listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Makrelę oddzielamy od skóry i ości. Makaron gotujemy al dente.
Cebulę kroimy w grubą kostkę, oprószamy lekko solą i przesmażamy na oleju.
Do cebuli dodajemy makrelę i chwilę razem smażymy. Następnie całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy serek topiony i mieszamy do czasu jego rozpuszczenia.
Na koniec dodajemy żurawinę i posiekane listki mięty.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem.