Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sposoby na brzoskwinię

Nie masz pomysłu, do czego wykorzystać brzoskwinię lub co z niej przyrządzić, a nie chcesz po raz kolejny jeść jej na surowo? Przeczytaj poniższą poradę i wybierz którąś z propozycji!


Czy wiecie, że brzoskwinia pochodzi z Chin? Jest uprawiana od ponad 4000 lat. Dość dobrze zaaklimatyzowała się w naszym kraju, warto więc w swoim sadzie mieć choć jedno drzewko - nic nie może równać się ze smakiem świeżo zerwanej brzoskwini.

Kuzynką brzoskwini jest nektaryna oraz jej odmiana o płaskich owocach - flateryna.
- nektaryna to owoc pozbawiony charakterystycznego dla brzoskwiń meszku; świetnie nadaje się na przetwory i oczywiście na surowo.
- jedną z odmian brzoskwini jest tak zwane ufo – nazwa pochodzi o jej płaskiego kształtu; ma delikatny miąższ i dlatego często wykorzystuje się ją podczas przygotowywania deserów lub sorbetów. Nadaje się również do ciast i koktajli.
- flateryna też jest owocem płaskim, ale bardzo słodkim i soczystym; idealna do sałatek i ciast.

Brzoskwinia bogata jest w cenne witaminy, takie jak C, A oraz z grupy B, ale to nie wszystko. Bardzo ważne dla naszego organizmu są też żelazo, fosfor, kwas foliowy, magnez i potas, które zawiera.
Jako, że w większości owoców to, co najcenniejsze kryje się w skórce lub zaraz pod nią warto jeść te owoce bez obierania ale należy je umyć.

Brzoskwinie to bardzo zdrowe owoce, wpływają korzystnie na organizm:
- zapobiegają osteoporozie
- sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek
- przeciwdziałają niedokrwistości
- poprawiają wygląd skóry
- oczyszczają organizm z toksyn

Z tego cudownego owocu można przygotować wiele smakowitych potraw na słodko, ale nie tylko.
Wyczarujemy z nich :
- pyszne dżemy
- kompoty
- musy
- konfitury

Brzoskwinię możemy stosować także jako dodatek:
- do ciast i deserów
- do kurczaka
- do sałatek owocowych
- do wieprzowiny
- do galaretek
- do serników
- do naleśników, rogalików itp.

Jedzmy zatem to co zdrowe dla nas. Zadbajmy o to, aby ten pyszny owoc jak najczęściej gościł na naszym stole - na surowo bądź przetworzony. Smacznego!

A to kilka propozycji na brzoskwinie co prawda w większości na te z puszki ale takie są dostępne cały rok i są też smaczne.

 

Serowo brzoskwiniowe ciasteczka

 

Sposoby na brzoskwinię

1 puszka brzoskwiń
300 g twarogu
3,5 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
200 g margaryny
100 ml mleka
1/2 szk cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić na nie za grube cząstki.
Margarynę stopić i przestudzić.
Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać.
Do margaryny wlać mleko, wymieszać i wlać do miski z suchymi składnikami.
Wymieszać ( powstanie coś jakby kruszonka ), potem dodać twaróg i wymieszać mikserem.
Następnie na podsypany mąką blat wyłożyć ciasto i chwilę zagniatać aż będzie fajnie elastyczne i miękkie.
Ciasto dzielić na porcje, wałkować na placki ( nie za cienkie, nie za grube ) i szklanką wycinać kółka.
Na brzegu kółka kłaść kawałek brzoskwini i zakładać drugą częścią kółeczka.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczone posypać cukrem pudrem.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

 

Bułki drożdżowe z serem i brzoskwiniami

 

Sposoby na brzoskwinię

500 g mąki pszennej typ 500
250 ml mleka
80 g masła
80 g cukru
25 g świeżych drożdży
1 szczypta soli

350 g półtłustego twarogu
6 połówek brzoskwiń ( z puszki )
cukier do smaku
1 jajko

dodatkowo :
1 jajko
2 łyżki mleka

W rondelku roztopić masło, wlać mleko, wsypać cukier i wymieszać.
Dodać drożdże, mieszać aż się rozpuszczą.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać a potem wlać zawartość rondelka.
Wyrabiać ciasto kilka minut.
Potem oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia.
W międzyczasie twaróg rozgnieść widelcem, pokroić brzoskwinie w kostkę, dodać je do twarogu i wsypać cukier do smaku.
Na koniec wbić jajko i wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie przerobić je przez chwilkę i rozwałkować na prostokąt.
Ciasto posmarować rozbełtanym z mlekiem jajkiem i na cieście rozsmarować masę serową.
Jeden bok założyć do środka a potem drugi bok tak aby zachodził na ten pierwszy ( czyli składamy ciasto na 3 tworząc pas ).
Ciasto kroić na paski o szerokości około 5 cm i łapiąc za dwa końce lekko skręcić i układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Posmarować je resztą jajka z mlekiem i zostawić do podrośnięcia.
Gdy wyrosną wstawić z blachą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Upieczone i lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.

 

Słoneczny deser brzoskwiniowy

 

Sposoby na brzoskwinię

Pierwsza warstwa :
1 puszka brzoskwiń
1 szk śmietany 12 % kwaśnej
1 szk gorącej przegotowanej wody
1,5 galaretki cytrynowej

Druga warstwa :
sok z brzoskwiń ( 1 szk )
1 szk wody
1 galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie, dokładnie mieszając.
Schłodzić.
Brzoskwinie przełożyć do wysokiego naczynia a sok wlać do rondelka przecedzając go przez sitko aby pozbyć się ewentualnych resztek brzoskwiń.
Brzoskwinie zblendować, dodać śmietanę, wymieszać i na koniec cały czas blendując wlać chłodną galaretkę
Gotową mieszankę rozdzielić do pucharków lub szklaneczek i wstawić naczynia do lodówki do ścięcia.
Gdy stężeją zagotować wodę z sokiem, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Schłodzić.
Wyjąć naczynia z lodówki i delikatnie rozlać galaretkę do naczyń.
Ponownie wstawić do lodówki do stężenia galaretki.

 

Brzoskwiniowa kostka

 

Sposoby na brzoskwinię


BISZKOPT :
6 jajek ( M )
5 łyżek mąki pszennej Eco typ 500 Młyn Kopytowa
1 budyń brzoskwiniowy ( 35 g )
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 szczypta żółtego barwnika spożywczego w proszku

MASA :
1 duży budyń brzoskwiniowy ( 64 g )
1 duży budyń waniliowy ( 64 g )
1,2 l mleka
250 g miękkiego masła
ok. 1/2 szk cukru
1 puszka brzoskwiń

Śmietana :
500 ml śmietanki kremówki
cukier do smaku
1 szczypta żółtego barwnika spożywczego w proszku

BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka ze szczyptą soli.
Potem dodać oba cukry i ubijać aż pianka będzie dobrze ubita.
Dodawać po jednym żółtku a gdy się połączą dodać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Delikatnie wymieszać i wyłożyć ciasto do blaszki o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić ( u mnie dwa grubsze placki i jeden cienki ).

MASA :
Garnek opłukać zimną wodą i wlać 2/3 mleka, zagotować.
W 1/3 mleka wymieszać budynie razem z cukrem.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę do garnka i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia uważając aby nie było grudek.
Garnek zakryć i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć i nadal ucierając dodawać porcje budyniu.
Brzoskwinie wyjąć z puszki i pokroić w kostkę, odsączyć na sitku.
Dodać je do masy, delikatnie wymieszać.

ŚMIETANA :
Do miski wlać śmietanę i ubić ją z cukrem oraz barwnikiem spożywczym.
Ilość cukru zależy jak słodką będziemy chcieli mieć śmietanę.
Ubitą wstawić do lodówki.

PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek biszkoptowy włożyć najlepiej do formy, w którym piekł się biszkopt i wyłożonej papierem do pieczenia.
Nasączyć go sokiem jaki został w puszce po wyjęciu brzoskwiń.
Na biszkopt wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem.
Także go nasączyć i wyłożyć drugą część masy.
Całość zakryć ostatnim najcieńszym plackiem.
Z lodówki wyjąć ubitą śmietanę i za pomocą dekoratora lub szprycy udekorować wierzch ciasta.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.

 


Deser brzoskwioniowo - śmietanowy

 

Sposoby na brzoskwinię

2 brzoskwinie
250 ml śmietanki 30%
cukier do smaku
75 g herbatników typu petitki

Przygotować 3 pucharki lub kieliszki na wysokiej nóżce.
Brzoskwinie umyć, usunąć z nich pestki i pokroić owoce w drobną kostkę.
Śmietanę ( zimną ) ubić z dodatkiem cukru na sztywno.
Herbatniki zmiksować.
Na dno kieliszków wsypać po łyżce herbatników, następnie dać po dwie łyżki śmietany i po łyżce brzoskwiń.
Czynność powtórzyć i na samym wierzchu umieścić dodatkowo po kleksie śmietany.
Deser podawać po schłodzeniu.

 

Dżem brzoskwiniowy

 

Sposoby na brzoskwinię

2 kg średnio dojrzałych brzoskwiń
1,5 szk cukru
2 opakowania żel- fruct

Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki i usunąć pestki.
Pokroić na kawałki i wrzucić do rondla.
Smażyć około 10 minut, dodać cukier i smażyć kolejne 10 minut.
Wsypać żel-fructy i smażyć jeszcze 3 minuty.
Gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić nakrętki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak