Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Świątecze pasztety nie tylko z mięsa

Na świątecznych stołach zastawionych smakołykami często goszczą pieczone mięsa oraz pasztety. Z roku na rok coraz chętniej eksperymentujemy z nowymi smakami. Może w tym roku skusicie się na przygotowanie bezmięsnego pasztetu?

 

Jeśli w święta podejmujecie gości lub po prostu spędzacie ten wyjątkowy czas w kameralnym, rodzinnym gronie warto zaskoczyć smakoszy odmienioną formą klasycznych świątecznych potraw. Może w tym roku skusicie się na przygotowanie bezmięsnego pasztetu z cukinii, ciecierzycy czy jarzyn korzenowych? Gwarantuję, że smak pasztetów z tych składników zachwyci nawet największych, mięsożernych koneserów domowych wyrobów i będzie świetną alternatywą dla dań mięsnych. Taki pasztet warto przygotować także wtedy, gdy wśród gości są zwolennicy diety bezmięsnej lub osoby ograniczające mięso w swojej diecie. To również świetna propozycja dla dzieci. Dzięki własnoręcznie upieczonemu warzywnemu pasztetowi, nawet w święta możemy przemycić do posiłku często mało lubiane przez milusińskich produkty. Skusicie się?

 

Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami

Świątecze pasztety nie tylko z mięsa

Składniki:
400 g suchej ciecierzycy 
300 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
3 ziela angielskie
3 liście laurowe  
2 duże jajka
3 łyżki bułki tartej
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1/2 łyżki tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól (do smaku)
świeżo zielony czarny pieprz (do smaku)

 

Ciecierzycę zalać przegotowaną letnią wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Wodę odlać, ciecierzycę zalać świeżą wodą, dodać liście laurowe i ziela angielskie. Ciecierzycę ugotować do miękkości przez ok. 1 godzinę. Odcedzić, usunąć liście, ziela i wystudzić. 

Na patelni rozpuścić masło z olejem. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone drobno pieczarki i smażyć na dużym gazie do całkowitego odparowania wody i przyrumienienia się pieczarek. Podsmażone pieczarki z cebulą wystudzić. Ciecierzycę wraz z pieczarkami i cebulą zmiksować w robocie na gładkie pure. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać trochę wody z gotowania ciecierzycy. Do masy dodać jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, kurkumę, gałkę oraz sól i pieprz.Wszystko dokładnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 30x10 cm wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej pasztet, wierzch pasztetu posmarować olejem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika(grzałka góra-dół) i piec przez ok. 50 minut. Pasztet wystudzić na kratce. Smacznego!

 

Rady: Jeśli masa na pasztet jest zbyt gęsta należy dodać do niej wody w której gotowała się ciecierzyca lub odrobinę domowego bulionu warzywnego. Jeśli masa jest zbyt luźna, należy dodać więcej bułki tartej. 

Wierzch pasztetu można posypać ulubionymi ziarenkami - siemieniem lnianym, sezamem, słonecznikiem itp. 

Dla urozmaicenia smaku do pasztetu można dodać ulubione przyprawy i dodatki np. ziarna. 

Masa na pasztet powinna być dobrze doprawiona solą i pieprzem.

 

Pasztet z cukinii

Świątecze pasztety nie tylko z mięsa

Składniki:
2 średniej wielkości cukinie (około 3-4 szklanek startej)
1 średnia marchew
150 g pieczarek
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
4 jajka
2 szklanki bułki tartej
200 g sera żółtego gouda
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka tymianku
2 łyżki sosu sojowego
świeżo zmielony czarny pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki chili w płatkach
1/2 łyżki masła
sól (do smaku)

 

Cukinię zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić na 20 minut i lekko odcisnąć sok. Pieczarki, marchew i ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę posiekać drobno. Cebulę i pieczarki poddusić na maśle do zarumienienia i odparowania wody. Przestudzić. Do startej cukinii dodać pieczarki i cebulę, marchew, ser żółty, jajka, bułkę tartą, przeciśniety przez praskę czosnek, olej oraz przyprawy. Wszystko wymieszać dokładnie i ewentualnie przyprawić. Masę przełożyć do jednej lub dwóch keksówek (30 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny i 15 minut. Po upieczeniu przestudzić. 

 

Pasztet z warzyw korzeniowych

Świątecze pasztety nie tylko z mięsa

 

Składniki:

500 g selera
150 g marchwi
50 g pietruszki
150 g cebuli
300 g pieczarek
100 g białej fasoli (z puszki)
5 jaj
1 szklanka bułki tartej (szklanka 250ml)
200 g masła
1 szklanka wywaru warzywnego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

2 ząbki czosnku

1 łyżka suszonych ziół (oregano, majeranek, tymianek)

 

Warzywa obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Seler, marchew, pietruszkę i cebulę poddusić na maśle z dodatkiem wywaru. Wszystko wystudzić. Pieczarki usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane warzywa połączyć z usmażonymi pieczarkami, fasolą z puszki, jajami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, bułką tartą oraz przyprawami. Przygotowaną masę na pasztet przełożyć do dwóch keksówek i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 1 godzinę i 20 minut. Pasztet przed rozkrojeniem przestudzić. 

 

 

 

Ola1984 16.12.2016 08:46
Patrycja zachęcam i polecam :) U mnie co roku takie właśnie pasztety goszczą na święta :)
Patrycja33 15.12.2016 01:27
Uwielbiam takie pasztety, na pewno któryś z przepisow wypróbuję :) Pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak