Biszkoptowe ciasto z makiem przełożone pieczonym sernikiem ,warstwa dżemu truskawkowego , góra z lekką masą z bitej śmietany ,posypana prażonymi wiórkami kokosowymi i wisienka :) Ciasto przepyszne ,najsmaczniejsze na drugi dzień.
Na początek musimy upiec sernik ,do przygotowania sernika potrzebujemy:
ser zmielony dwukrotnie 500 gram
cukier 1/2 szklanki
3 jajka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
200 ml. śmietany kremówki
Do miski przełożyć ser dodać cukier ,wbić jajka ,wlać śmietankę zmiksować do połączenia się składników ,na koniec wsypać proszek budyniowy ,ponownie zmiksować .
Kwadratową formę o boku 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia ,wlać masę serową , piec sernik w 160 stopniach 30 minut. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku 2 godziny ,następnie schłodzić .
Drugim ciastem jest biszkopt .
Do przygotowania biszkoptu potrzebujemy:
5 jajek
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczkę
mąkę pszenną 2 szklanki
mąkę ziemniaczaną 2 łyżki
mak 1/2 szklanki
oraz:
wiórki kokosowe 1 szklanka
śmietana kremówka 1 szklanka
fiks do śmietany
Białka ubij na sztywno ,pod koniec ubijania zacznij dosypywać cukier, następnie żółtka , mąki z proszkiem przesiej, dodaj do masy .Delikatnie całość wymieszaj na koniec dosyp mak, wymieszaj, przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia .Piecz w tej samej formie co sernik, w 180 stopniach 40 minut.
Po upieczeniu wystudź.
Zimny biszkopt przekrój wzdłuż na dwa blaty.
Pierwszy placek posmaruj połową dżemu, przykryj sernikiem ,posmaruj dżemem, przykryj drugim plackiem ,lekko dociśnij, śmietanę ubij na sztywno z fiksem, posmaruj wierzch ciasta .
Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni.Posyp ciasto ,wstaw do lodówki, Przed podaniem każdą porcję ciasta udekoruj wisienką.