Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Światowy dzień jaja - 13 października

Dziś wypadają 22-gie obchody światowego dnia jaja. Najbardziej oczywiście kojarzą się z Wielkanocą, ale są nieodłącznym składnikiem codziennej diety.

Od najdawniejszych czasów jajko uchodzi jako symbol życia, odrodzenia, zdrowia i płodności.

Chociaż jajka kojarzą się z Wielkanocą, to spożywamy je na co dzień, bo zawierają dużą ilość witamin i białka.

Niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania bez jajecznicy, ale jajko ma o wiele więcej zastosowań niż tylko jajecznica, bo przecież podaje się je również w formie past kanapkowych, gotowane na twardo lub miękko, faszerowane, po szkocku, w omletach, plackach, naleśnikach, czy ciastach i choć w dzisiejszych czasach jest kilka alternatyw dla jajek, to kuchnia tradycyjna raczej się bez nich nie obejdzie.

Pomysły na wykorzystanie jajek:

Pasta jajeczna z porem i natką pietruszki (przepis)

Światowy dzień jaja - 13 października

 

Likier jajeczny z wanilią (przepis)

Światowy dzień jaja - 13 października

 

Jajka w mięsnej skorupce (przepis)

Jajka w mięsnej skorupce - medium

 

Jajka faszerowane brokułem i szynką (przepis)

Światowy dzień jaja - 13 października

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak