Od najdawniejszych czasów jajko uchodzi jako symbol życia, odrodzenia, zdrowia i płodności.
Chociaż jajka kojarzą się z Wielkanocą, to spożywamy je na co dzień, bo zawierają dużą ilość witamin i białka.
Niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania bez jajecznicy, ale jajko ma o wiele więcej zastosowań niż tylko jajecznica, bo przecież podaje się je również w formie past kanapkowych, gotowane na twardo lub miękko, faszerowane, po szkocku, w omletach, plackach, naleśnikach, czy ciastach i choć w dzisiejszych czasach jest kilka alternatyw dla jajek, to kuchnia tradycyjna raczej się bez nich nie obejdzie.
Pomysły na wykorzystanie jajek:
Pasta jajeczna z porem i natką pietruszki (przepis)
Likier jajeczny z wanilią (przepis)
Jajka w mięsnej skorupce (przepis)
Jajka faszerowane brokułem i szynką (przepis)