Ja w tamtym roku zapomniałam kupić goździków , pół miasta objechałam ,i kiedy już miałam dać za wygraną weszłam do osiedlowego warzywniaka po włoszczyznę i tam dorwałam ostatnio paczuszkę .
Dziś już wiem że nie warto robić zakupów na ostatnią chwilę , zakupy dzień przed świętami grożą załamaniem nerwowym !!!!!!
Więc w tym roku mam zapas goździków, anyżu ,cynamonu , przyprawy do piernika i sernika .
Zapas jest ponad stan więc na niedzielę , aby poczuć zapach Świat zrobiłam sernik na spodzie cynamonowym.
Na ciasto cynamonowe potrzebujemy :
mąkę pszenna 1 i 1/4 szklanki
kakao 2 łyżki
sodę 1/2 łyżeczki
cynamon 1 płaska łyżka
kefir 150 ml.
olej 50 ml.
jajko 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki
miód płynny 60 ml.
Do miski przesiej mąkę , kakao, sodę i cynamon.
Do misy miksera wbij jajko wsyp cukier i ubij na puszysto, nie przerywając ubijania wlewaj płynny miód i olej, zmniejsz obroty miksera wlej kefir , wyłącz mikser ,na koniec wsyp suche produkty, które wymieszaj łyżką .
Ciasto przelej do okrągłej formy ( 25 cm) ,spód formy wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piecz 30 minut ,bez termoobiegu w 170 stopniach.
Po upieczeniu ostudź na kratce.
Masa serowa :
Twaróg 500 gram przełóż do miski, dosyp 1/2 szklanki cukru , wbij 3 jaja , i zmiksuj ,na koniec dodaj torebkę budyniu śmietankowego ,ponownie zmiksuj, Masę przelej do okrągłej formy ( 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia .
Piecz sernik 40 minut w 160 stopniach .po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw na 2 godziny w piekarniku.
Na drugi dzień ciasto cynamonowe posmaruj konfiturą z wiśni, delikatnie przełóż sernik , posyp cynamonem i już można jeść :)