Oto moje słodkie jubileuszowe propozycje:
Hot Cross Buns
Słodkie bułeczki z przyprawami i nadziewane rodzynkami badz suszonymi porzeczkami. Tradycyjnie spożywane w czasie Wielkanocy, stąd ozdabiane na wierzchu białym krzyżem, ale obecnie spożywane przez caly rok. Ja nie moge się im oprzeć!
Brytyjczycy najczęsciej jedza je przekrojone na pół. Zapieczone w tosterze i posmarowane masłem.
Ja zaserwowalam hot cross buns nadziewane rodzynkami i suszoną żurawiną. Podane z angielskim kompotem, czyli duszonymi w odrobinie cukru swieżymi owocami. Ja użyłam borówki i maliny.
Składniki na 6 bułeczek:
225 gram mąki chlebowej
1/4 łyżeczka soli
25 gram drobnego cukru
2 łyżki drobnego cukru na polewe
25 masła
Garsc rodzynek i żurawin
30 ml ciepłego mleka
30 ml chłodnego mleka
30 ml wody
1/5 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
Przygotowanie:
Wymieszaj w dużej misce mąkę chlebową, sol, przyprawy, suche drożdże. Dodaj pokrojone w kostkę masło i pokrusz, aby masa przypominala konsystencje bułki tartej. Dodaj sułtanki i wymieszaj. Wlej pół chłodnego i pół ciepłego mleka oraz wodę i zagnieć ciast. Następnie włóż je do miski, lekko posmarowanej olejem, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Podziel ciasto na 6 porcji, zagniec jeszcze raz kazda kulkę i uformuj bułeczki. Blachę nasmaruj masłem. Ułóż w niej bułeczki, przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 200C.
Ozdobny krzyżyk : Wymieszaj mąkę z 2 łyżkami wody, aż powstanie gładka masa. Przełóż do woreczka i odetnij rożek, ozdob każda bułeczkę krzyżykiem. Piecz ok. 15-20 minut, az się zarumienią.
Wsyp cukier do wody, zagotuj. Powstałym syropem posmaruj gorące bułeczki. Odstaw do wystygnięcia.
Pudding ryżowy z borówkowo - malinowym kompotem
Przepis na powyższy deser znajdziesz w mojej ksiedze!
Jubileuszowa galaretka
Kolejnym zapomnianym deserem jest galaretka. Kiedys uwielbiana przez Brytyjczykow. Teraz na galaretke kreci sie nosem. A tyle można z niej wyczarowac! Oto moja kolorowa galaretkowa propozycja J
Ukoronowaniem mojego przyjęcia z okazji jubileuszu królowej byl tzw. sponge cake; dwuwarstwowe ciasto przekładane domową bitą śmietaną, wykonczone malinami, truskawkami i borówkami!
Zrobiło wrażenie na moich gościach! Może zrobiłoby i wrażenie na królowej?!? ;)
Składniki:
Czekoladowy biszkopt:
100 gram masła
175 gram mąki wrocławskiej
50 gram zmielonych migdałow
125 ml jogurtu greckiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 gram kakao
4 jajka
225 gram dobnego cukru
Bita śmietana
400 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
Owoce
Maliny, borówki, truskawki
Przygotowanie:
Do miski dodaj wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia biszkoptu. Dobrze ubij mikserem, aby nie było żadnych grudek. Przelej do tortownicy i piecz przez ok. 45 minut. Odstaw do ostudzenia. Nastepnie pokroj biszkopt w plastry.
Zmiksuj śmietane kremówke z cukrem waniliowym, aby powstała bita śmietana.
Przekładaj plastry biszkoptu bitą śmietaną. Na wierzch ułoż owoce.