Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sycące dania mięsne z piekarnika.

Jesienno-zimową porą coraz częściej sięgamy po sycące i treściwe dania, przynajmniej tak jest u mnie, zauważyłam, że bardzo często przygotowuję mięsa na obiad. W tym wpisie przedstawię Wam propozycje na mięsa z piekarnika. Zapraszam.

Jesienno-zimową porą coraz częściej sięgamy po sycące i treściwe dania, przynajmniej tak jest u mnie, zauważyłam, że bardzo często przygotowuję mięsa na obiad. W tym wpisie przedstawię Wam propozycje na mięsa z piekarnika. Zapraszam.

Bardzo lubię przygotowywać dania z piekarnika, jest to bardzo wygodne, wrzucamy mięso i dodatki do formy do zapiekania i obiad robi się sam. Można upiec każde ulubione mięso, żeberka, karkówkę czy ćwiartki z kurczaka czy golonka z indyka. Zamarynowane wcześniej mięso pieczemy z różnymi dodatkami, np. z kukurydzą, cebulą czy pieczarkami. Takie mięso podajemy z dowolnymi dodatkami, mogą to być ziemniaki, makaron, ryż czy świeże i chrupiące pieczywo. Przyznam się szczerze, że ja najbardziej to lubię z pieczywem. A jak jest u Was lubicie takie obiady? Często je przygotowujecie? Macie swoje sprawdzone przepisy? Poniżej podzielę się z Wami moimi pysznymi przepisami. Smacznego.


Przepisy na sprawdzone mięsko z piekarnika:


1. Karkówka z piekarnika z cebulą, pieczarkami i kukurydzą.


Karkówka pieczona w piekarniku z grzybami i warzywami to bardzo pyszna propozycja na obiad. Wystarczy wszystkie składniki powrzucać do naczynia do zapiekania i obiad robi się sam. Takie danie można podać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, ryżem, makaronem, czy świeżym pieczywem, ja podałam właśnie ze świeżym pieczywem. Nawet nie wiecie jak było pysznie, aby się przekonać polecam Wam mój przepis. Dodam, że najlepszy jest chleb zanurzany w tym sosie...mniam. Zapraszam :)

Sycące dania mięsne z piekarnika.

Składniki:

50 dag karkówki wieprzowej bez kości

50 dag pieczarek

4 duże cebule

pół puszki kukurydzy konserwowej

4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego

2 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

2 łyżki oleju

2 płaskie łyżeczki marynaty do mięs klasycznej

odrobina gorącej wody


Wykonanie:


1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w plastry, powinno nam wyjść 4 grube plastry, następnie nacieramy je marynatą do mięs i olejem, odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.


2. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy.


3. Pieczarki, cebulę i kukurydzę mieszamy dokładnie z koncentratem i ketchupem. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania i oprószamy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy odrobiną gorącej wody, na wierzchu układamy plastry karkówki i wstawiamy do piekarnika.


4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości wszystkich składników przez około 2 godziny. Mięso od czasu do czasu polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia.


5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie danie jest gotowe do podania. Smacznego życzę.

 

2. Pieczone ćwiartki z kurczaka z pieczarkami i kukurydzą.


Jak nie macie pomysłu na obiad, a lubicie mięso to polecam Wam takie danie. Wszystko upieczone w jednym naczyniu. Ten sos jest obłędny w smaku. Mięso wychodzi pięknie zrumienione i aromatyczne. Można podać je z ulubionymi dodatkami, ryżem, makaronem, ziemniakami czy pieczywem. Ja podałam ze świeżym pieczywem i nawet nie wiecie jak było pysznie...mniam. Zapraszam :)

Sycące dania mięsne z piekarnika.


Składniki:

4 ćwiartki z kurczaka

50 dag pieczarek

pół puszki kukurydzy

8 łyżek ketchupu pikantnego

4 łyżki oleju

1 łyżka przyprawy do kurczaka

pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki

2 ząbki czosnku


Wykonanie:


1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy olejem, przyprawą do kurczaka i papryką, następnie układamy je w naczyniu do zapiekania.Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z ketchupem i smarujemy nim mięso. Tak przygotowane odstawiamy na około 60 minut w chłodne miejsce.


2. W tym czasie obieramy pieczarki, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w plasterki, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Przed pieczeniem kukurydzę i pieczarki dodajemy do mięsa.


3. Następnie mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny do miękkości mięsa, od czasu do czasu mięso polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia.


4. Gotowe danie podajemy.

 

3. Paprykowe golonka indycze z piekarnika z kukurydzą.


Tak upieczone mięso jest bardzo pikantne. Słodka kukurydza lekko przełamuje tą ostrość. Danie można podać z dowolnym dodatkiem, ja podałam z kopytkami. Zapraszam:)

 Sycące dania mięsne z piekarnika.

Składniki:

4 golonka z indyka

1 puszka kukurydzy

olej

4 łyżeczki papryki w płatkach

sól do smaku


Wykonanie:


1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacieramy olejem, solą i papryką. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.


2. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy olejem i pieczemy do miękkości i zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny. W trakcie pieczenia mięso często polewamy sosem, który nam się tworzy podczas pieczenia. Dzięki temu mięso będzie soczyste.


3. Na pół godziny przed zakończeniem pieczenia do mięsa dodajemy odsączoną kukurydzę.


4. Podajemy z dowolnym dodatkiem. Ja podałam z kopytkami.


5. Smacznego.

 

4. Żeberka z piekarnika w sosie cebulowo-ketchupowym.


Marynata sprawia, że żeberka są bardzo aromatyczne i soczyste. Możemy je podać z ziemniaki lub kaszą. Ja podałam z kaszą i wyszło bardzo pysznie. Zapraszam:)

 Sycące dania mięsne z piekarnika.

Składniki:


1 kg żeberek

przyprawa do żeberek w miodzie


Marynata:

10 łyżek ketchupu łagodnego

4 łyżki sosu sojowego

4 łyżki miodu prawdziwego

4 ząbki czosnku

3 duże cebule

3 suszone pomidory

szczypta pieprzu mielonego

pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej


Wykonanie:


1. Mięso oczyszczamy, płuczemy,dokładnie osuszamy, dzielimy na mniejsze części. Następnie nacieramy przyprawą do żeberek i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.

 

2. Cebule i czosnek obieramy, następnie kroimy:cebule w piórka, czosnek w drobną kosteczkę, a pomidory suszone w paski. Składniki marynaty dokładnie za sobą mieszamy.


3. Następnie żeberka wkładamy do marynaty, dokładnie mieszamy, żeby całe były przykryte i odstawiamy na kolejne pół godziny w chłodne miejsce.


4. Po tym czasie mięso wraz z marynatą przekładamy do formy żaroodpornej.


5. Następnie mięso pieczemy około 2 godziny w temperaturze 180 stopni, od czasu do czasu mieszamy, żeby mięso było cały czas w zalewie. Upieczone podajemy. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak