Jesień to taki czas gdy coraz częściej sięgamy po sycące i rozgrzewające dania. Zauważyłam to u siebie, ostatnio często gotuję gęste zupy i przygotowuję bardziej sycące drugie dania. A jak jest u Was?
Po upalnym lecie gdy gotowało się lekko i przeważnie szybko, teraz rozpoczął się czas gdy spędzamy więcej czasu w kuchni przygotowując bardziej pracochłonne, treściwe i rozgrzewające dania. Robi się coraz zimniej i potrzebujemy innego pożywienia niż latem, przynajmniej ja tak to odczuwam. Zaczęłam gotować dania gęste z dużą ilością warzyw i bardziej treściwe. Doskonałym rozwiązaniem są zupy pełne warzyw czy bardzo sycąca lazania. A jak jest u Was z tym gotowaniem? Może zainspiruje Was któryś z moich przepisów i coś przygotujecie. Z moich propozycji mam dwie zupy, jedną warzywną z domowym makaronem, drugą fasolową z pachnącym boczkiem i pyszną lazanię na drugie danie. Zapraszam serdecznie.
Moje propozycje:
Lazania z filetem z kurczaka i pieczarkami.
Mam dla Was przepis na bardzo pyszną lazanię. Lubicie? Ja uwielbiam. A napiszę Wam tak szczerze, że taka pyszna mi wyszła, pachnąca i sycąca, zróbcie na obiad, bardzo polecam. Zapraszam:)
Składniki:
50 dag fileta z kurczaka
50 dag pieczarek
1 puszka pomidorów
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz czarny mielony o smaku
papryka słodka mielona do smaku
zioła prowansalskie według uznania
pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
olej do smażenia
40-50 dag makaronu lazanii
40 dag sera mozzarella ( w kostce )
masło do posmarowania formy
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy przyprawę do kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
2. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodajemy mięso i również przesmażamy cały czas mieszając, aż mięso lekko się zrumieni. Następnie dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu, na koniec sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.
3. W tym czasie gdy sos się dusi na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy je do miękkości i lekkiego zrumienienia. Lekko solimy i przekładamy do sosu, dokładnie mieszamy.
4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
6. Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos i ser, w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos i ser.
7. Lazanię pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
8. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Zupa ziemniaczana z domowym makaronem.
Jesienią potrzebujemy bardziej sycących i rozgrzewających obiadów. Doskonałym rozwiązaniem są zupy. Moją propozycją jest bardzo prosta i smaczna zupa ziemniaczana z domowym, własnoręcznie zrobionym makaronem. Może i będzie szybciej gdy kupimy gotowy makaron, ale zapewniam, że od czasu do czasu warto się pokusić i zrobić taki domowy. Zupkę bardzo Wam polecam. Zapraszam :)
Składniki:
Na zupę:
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
5 dużych ziemniaków
1 mała cebula
250 ml śmietany 18 %
1 płaska łyżka mąki pszennej
natka pietruszki według uznania
koperek według uznania
1 łyżka masła
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Na makaron:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 małe jajka
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka oleju
gorąca woda
Wykonanie:
1. Makaron: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w cienkie długie paski.
Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał.
2. Zupa: Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w większą, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy pozostałe warzywa i jeszcze chwilę przesmażamy, następnie wlewamy gorącej wody i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, do śmietany można wlać kilka łyżek gorącej zupy, wtedy śmietana w zupie nam się nie z warzy. Zupę zagotowujemy przyprawiając do smaku solą i pieprzem, dodajemy również koperek i natkę pietruszki.
3. Na talerze nakładamy porcje zupy i makaronu. Podajemy i smacznego życzę.
Gęsta zupa z fasolą, ziemniakami i boczkiem.
Jesienią coraz częściej sięgamy po treściwe i syte dania. Takim daniem jest właśnie ta zupa, bardzo gęsta i syta. Jak przygotujecie tą zupę, to już nie potrzeba drugiego dania. Najlepiej smakuje bardzo gorąca ze świeżym chrupiącym pieczywem. Zapraszam:)
Składniki:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
20 dag wędzonego boczku
4 duże ziemniaki
1 puszka białej fasolki ( drobnej )
2 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
olej do smażenia
woda
przyprawa gosposi według uznania
Wykonanie:
1. Cebule i czosnek obieramy, następnie razem z boczkiem kroimy w małą kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Fasolkę odsączamy z zalewy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z czosnkiem i przesmażamy lekko rumieniąc. Następnie przekładamy do garnka, a na patelni przesmażamy ziemniaki, przesmażone dajemy do cebuli i czosnku, na koniec rumienimy boczek i wrzucamy go z całym tłuszczem do garnka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, fasolkę, gotujemy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą.
4. Zupę podajemy bardzo gorącą.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.