Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sycące dania na jesień.

Jesień to taki czas gdy coraz częściej sięgamy po sycące i rozgrzewające dania. Zauważyłam to u siebie, ostatnio często gotuję gęste zupy i przygotowuję bardziej sycące drugie dania. A jak jest u Was?

Jesień to taki czas gdy coraz częściej sięgamy po sycące i rozgrzewające dania. Zauważyłam to u siebie, ostatnio często gotuję gęste zupy i przygotowuję bardziej sycące drugie dania. A jak jest u Was?

Po upalnym lecie gdy gotowało się lekko i przeważnie szybko, teraz rozpoczął się czas gdy spędzamy więcej czasu w kuchni przygotowując bardziej pracochłonne, treściwe i rozgrzewające dania. Robi się coraz zimniej i potrzebujemy innego pożywienia niż latem, przynajmniej ja tak to odczuwam. Zaczęłam gotować dania gęste z dużą ilością warzyw i bardziej treściwe. Doskonałym rozwiązaniem są zupy pełne warzyw czy bardzo sycąca lazania. A jak jest u Was z tym gotowaniem? Może zainspiruje Was któryś z moich przepisów i coś przygotujecie. Z moich propozycji mam dwie zupy, jedną warzywną z domowym makaronem, drugą fasolową z pachnącym boczkiem i pyszną lazanię na drugie danie. Zapraszam serdecznie.


Moje propozycje:

Lazania z filetem z kurczaka i pieczarkami.

Mam dla Was przepis na bardzo pyszną lazanię. Lubicie? Ja uwielbiam. A napiszę Wam tak szczerze, że taka pyszna mi wyszła, pachnąca i sycąca, zróbcie na obiad, bardzo polecam. Zapraszam:)

Sycące dania na jesień.
Składniki:


50 dag fileta z kurczaka

50 dag pieczarek

1 puszka pomidorów

1 duża cebula

2 duże ząbki czosnku

sól do smaku

pieprz czarny mielony o smaku

papryka słodka mielona do smaku

zioła prowansalskie według uznania

pół łyżeczki przyprawy do kurczaka

olej do smażenia

40-50 dag makaronu lazanii

40 dag sera mozzarella ( w kostce )

masło do posmarowania formy


Wykonanie:


1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy przyprawę do kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.


2. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodajemy mięso i również przesmażamy cały czas mieszając, aż mięso lekko się zrumieni. Następnie dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu, na koniec sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.


3. W tym czasie gdy sos się dusi na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy je do miękkości i lekkiego zrumienienia. Lekko solimy i przekładamy do sosu, dokładnie mieszamy.


4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.


5. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.


6. Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos i ser, w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos i ser.


7. Lazanię pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.


8. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 

Zupa ziemniaczana z domowym makaronem.

Jesienią potrzebujemy bardziej sycących i rozgrzewających obiadów. Doskonałym rozwiązaniem są zupy. Moją propozycją jest bardzo prosta i smaczna zupa ziemniaczana z domowym, własnoręcznie zrobionym makaronem. Może i będzie szybciej gdy kupimy gotowy makaron, ale zapewniam, że od czasu do czasu warto się pokusić i zrobić taki domowy. Zupkę bardzo Wam polecam. Zapraszam :)

Sycące dania na jesień.
Składniki:


Na zupę:

1 duża marchewka

1 duża pietruszka

5 dużych ziemniaków

1 mała cebula

250 ml śmietany 18 %

1 płaska łyżka mąki pszennej

natka pietruszki według uznania

koperek według uznania

1 łyżka masła

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku


Na makaron:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

3 małe jajka


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 łyżka oleju

gorąca woda


Wykonanie:


1. Makaron: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w cienkie długie paski.

Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał.


2. Zupa: Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w większą, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy pozostałe warzywa i jeszcze chwilę przesmażamy, następnie wlewamy gorącej wody i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, do śmietany można wlać kilka łyżek gorącej zupy, wtedy śmietana w zupie nam się nie z warzy. Zupę zagotowujemy przyprawiając do smaku solą i pieprzem, dodajemy również koperek i natkę pietruszki.


3. Na talerze nakładamy porcje zupy i makaronu. Podajemy i smacznego życzę.

 

Gęsta zupa z fasolą, ziemniakami i boczkiem.

Jesienią coraz częściej sięgamy po treściwe i syte dania. Takim daniem jest właśnie ta zupa, bardzo gęsta i syta. Jak przygotujecie tą zupę, to już nie potrzeba drugiego dania. Najlepiej smakuje bardzo gorąca ze świeżym chrupiącym pieczywem. Zapraszam:)

Sycące dania na jesień.
Składniki:

2 duże cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

20 dag wędzonego boczku

4 duże ziemniaki

1 puszka białej fasolki ( drobnej )

2 kulki ziela angielskiego

1 liść laurowy

sól do smaku

czarny pieprz mielony do smaku

olej do smażenia

woda

przyprawa gosposi według uznania


Wykonanie:


1. Cebule i czosnek obieramy, następnie razem z boczkiem kroimy w małą kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Fasolkę odsączamy z zalewy.


2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z czosnkiem i przesmażamy lekko rumieniąc. Następnie przekładamy do garnka, a na patelni przesmażamy ziemniaki, przesmażone dajemy do cebuli i czosnku, na koniec rumienimy boczek i wrzucamy go z całym tłuszczem do garnka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości wszystkich składników.


3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, fasolkę, gotujemy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą.


4. Zupę podajemy bardzo gorącą.


5. Smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak