Z makaronu można przygotować wiele smacznych i sycących dań.
Od czasu do czasu potrzebujemy zjeść bardzo sycące danie, w tej roli doskonale sprawdzi się makron. Jest tani i wydajny. Można przygotować z niego zapiekanki, zupy i dania jednogarnkowe. Do makaronu dodajemy dowolne dodatki: mięso,pieczarki, wędliny, kukurydzę, ser żółty, co kto lubi. Można przygotować większą porcję i mieć obiad na dwa dni. Takie danie warto przyprawić aromatycznymi ziołami i przyprawami. Do wyboru mamy makaron w różnych kształtach, ja najbardziej lubię używać rurek i kokardek.
Zapraszam do przejrzenia moich przepisów i zainspirowania się.
Poniżej przedstawię kilka propozycji na dania z makaronem.
Klopsiki z fasolką, pieczarkami i makaronem.
Jest to bardzo sycące danie. Można je przygotować gdy potrzebujemy właśnie takiego posiłku. Klopsiki, fasolka, pieczarki i makaron to bardzo smaczne połączenie. Do tego bardzo aromatyczne zioła prowansalskie, dzięki nim danie nie jest mdłe. Zapraszam:)
Składniki:
Klopsiki:
30 dag fileta z kurczaka
1 jajko
1 bułka
pieprz ziołowy do smaku
przyprawa do kurczaka do smaku
bułka tarta do panierowania
ewentualnie sól do smaku
Dodatkowo :
olej do smażenia i gotowania
25 dag pieczarek
25 dag makaronu rurki
1 puszka fasolki ,,Piękny Jaś ''
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
zioła prowansalskie według uznania
czarny pieprz mielony do smaku
Wykonanie:
1. Klopsiki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą w wodzie bułką. Następnie do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, ewentualnie solimy do smaku. Z masy mięsnej formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej, wyszło mi około16 sztuk.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron, następnie przekładamy je do garnka.
3. Pieczarki obieramy i płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pieczarki, aż będą zrumienione, następnie przekładamy je do klopsików.
4. Całość zalewamy gorącą wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając.
5. W tym czasie gotujemy makaron do miękkości w osolonej wodzie z jedną łyżką oleju. Ugotowany odcedzamy. Również fasolkę odsączamy dokładnie z zalewy.
6. Do miękkich składników w garnku dodajemy fasolkę i makaron, chwilę dusimy cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
7. Danie jest gotowe do podania.
8. Życzę smacznego.
Makaronowa zapiekanka z kukurydzą, wędliną i serem żółtym.
Taką zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy dosłownie 45 minut. Jest bardzo pyszna i sycąca. Do tego prosta w wykonaniu i niedroga. Polecam i zapraszam:)
Składniki:
50 dag makaronu rurki
2 duże cebule
1 puszka kukurydzy
20 dag dobrej jakościowo wędliny
25 dag sera żółtego
Dodatkowo:
olej rzepakowy
przyprawa do makaronu według uznania
sól do smaku
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie paseczki, następnie smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju. Cebuli mocno nie rumienimy. Wędlinę kroimy w paseczki i wrzucamy do cebuli, chwilę przesmażamy i studzimy.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju do miękkości. Ugotowany odcedzamy i lekko studzimy. Mieszamy, żeby się nie posklejał.
3. Kukurydzę odsączamy dokładnie z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Do makaronu dajemy cebulę z wędliną, kukurydzę i połowę sera, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku przyprawą do makaronu i solę.
5. Formę do zapiekania smarujemy masłem, przekładamy makaron. posypujemy pozostałym serem żółtym i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Gotowe danie podajemy.
7. Smacznego.
Zapiekanka makaronowa z filetem z kurczaka i kukurydzą.
Taka zapiekanka jest bardzo pyszna i bardzo syta. Przygotowuje ją się bardzo szybko, dosłownie w godzinę. Podczas jej przygotowania po całym domu roznosi się zapach ziół i przypraw i już nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Zapraszam:)
Składniki:
50 dag makaronu rurek
30 dag fileta z kurczaka
1 puszka kukurydzy
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
40 dag sera żółtego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej rzepakowy
1 łyżka ziół prowansalskich
1 płaska łyżka czubrycy czerwonej
1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem ( przyprawy )
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie mielimy w maszynce. Cebule i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie paseczki, a czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, cebulę i czosnek, smażymy często mieszając do miękkości składników i lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy koncentrat, czubrycę czerwoną, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, sól i pieprz, chwilę przesmażamy i studzimy.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju do miękkości. Ugotowany odcedzamy i lekko studzimy. Mieszamy, żeby się nie posklejał.
3. Kukurydzę odsączamy dokładnie z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Do makaronu dodajemy usmażone mięso, kukurydzę, zioła prowansalskie i połowę sera żółtego, całość dokładnie mieszamy. Formę to zapiekania smarujemy cieniutko masłem i przekładamy makaron, posypujemy pozostałym serem żółtym i wstawiamy do piekarnika. Zapiekankę pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Gorąca zapiekanka jest gotowa do podania.
6. Smacznego.
Zupa pomidorowa z makaronem i ziemniakami.
Jest to bardzo smaczna i syta zupa. Idealna na chłodne dni. Może połączenie makaronu z ziemniakami wydaje się dziwne, ale zapewniam, że to połączenie jest bardzo trafione. Zapraszam:)
Składniki:
4 skrzydełka z kurczaka
2 marchewki
2 pietruszki
3 ziemniaki
tak około 2 garście makaronu kokardek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 kopiaste łyżeczki suszonej natki pietruszki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy i przekładamy do garnka. Warzywa obieramy i myjemy, następnie marchewki i pietruszki kroimy w słupki, a ziemniaki w kostkę. Marchewki i pietruszki przekładamy do mięsa, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.
2. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy z je z garnka, a do zupy wrzucamy ziemniaki i makaron, gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki i koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Zupę podajemy gorącą.
4. Smacznego.
Życzę smacznych inspiracji