Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sycące dania z makaronem w roli głównej.

Z makaronu można przygotować wiele smacznych i sycących dań.

Z makaronu można przygotować wiele smacznych i sycących dań.

Od czasu do czasu potrzebujemy zjeść bardzo sycące danie, w tej roli doskonale sprawdzi się makron. Jest tani i wydajny. Można przygotować z niego zapiekanki, zupy i dania jednogarnkowe. Do makaronu dodajemy dowolne dodatki: mięso,pieczarki, wędliny, kukurydzę, ser żółty, co kto lubi. Można przygotować większą porcję i mieć obiad na dwa dni. Takie danie warto przyprawić aromatycznymi ziołami i przyprawami. Do wyboru mamy makaron w różnych kształtach, ja najbardziej lubię używać rurek i kokardek.

Zapraszam do przejrzenia moich przepisów i zainspirowania się.

 

Poniżej przedstawię kilka propozycji na dania z makaronem.

Klopsiki z fasolką, pieczarkami i makaronem.

Jest to bardzo sycące danie. Można je przygotować gdy potrzebujemy właśnie takiego posiłku. Klopsiki, fasolka, pieczarki i makaron to bardzo smaczne połączenie. Do tego bardzo aromatyczne zioła prowansalskie, dzięki nim danie nie jest mdłe. Zapraszam:)

Sycące dania z makaronem w roli głównej.

 

Składniki:

Klopsiki:

30 dag fileta z kurczaka

1 jajko

1 bułka

pieprz ziołowy do smaku

przyprawa do kurczaka do smaku

bułka tarta do panierowania

ewentualnie sól do smaku

 

Dodatkowo :

olej do smażenia i gotowania

25 dag pieczarek

25 dag makaronu rurki

1 puszka fasolki ,,Piękny Jaś ''

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

sól do smaku

zioła prowansalskie według uznania

czarny pieprz mielony do smaku

 

Wykonanie:


1. Klopsiki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą w wodzie bułką. Następnie do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, ewentualnie solimy do smaku. Z masy mięsnej formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej, wyszło mi około16 sztuk.


2. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron, następnie przekładamy je do garnka.


3. Pieczarki obieramy i płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pieczarki, aż będą zrumienione, następnie przekładamy je do klopsików.


4. Całość zalewamy gorącą wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając.


5. W tym czasie gotujemy makaron do miękkości w osolonej wodzie z jedną łyżką oleju. Ugotowany odcedzamy. Również fasolkę odsączamy dokładnie z zalewy.


6. Do miękkich składników w garnku dodajemy fasolkę i makaron, chwilę dusimy cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.


7. Danie jest gotowe do podania.


8. Życzę smacznego.

 

Makaronowa zapiekanka z kukurydzą, wędliną i serem żółtym.

Taką zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy dosłownie 45 minut. Jest bardzo pyszna i sycąca. Do tego prosta w wykonaniu i niedroga. Polecam i zapraszam:)

Sycące dania z makaronem w roli głównej.

 

 

Składniki:

50 dag makaronu rurki

2 duże cebule

1 puszka kukurydzy

20 dag dobrej jakościowo wędliny

25 dag sera żółtego


Dodatkowo:

olej rzepakowy

przyprawa do makaronu według uznania

sól do smaku

1 łyżeczka masła


Wykonanie:


1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie paseczki, następnie smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju. Cebuli mocno nie rumienimy. Wędlinę kroimy w paseczki i wrzucamy do cebuli, chwilę przesmażamy i studzimy.


2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju do miękkości. Ugotowany odcedzamy i lekko studzimy. Mieszamy, żeby się nie posklejał.


3. Kukurydzę odsączamy dokładnie z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.


4. Do makaronu dajemy cebulę z wędliną, kukurydzę i połowę sera, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku przyprawą do makaronu i solę.


5. Formę do zapiekania smarujemy masłem, przekładamy makaron. posypujemy pozostałym serem żółtym i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.


6. Gotowe danie podajemy.


7. Smacznego.

 

Zapiekanka makaronowa z filetem z kurczaka i kukurydzą.

Taka zapiekanka jest bardzo pyszna i bardzo syta. Przygotowuje ją się bardzo szybko, dosłownie w godzinę. Podczas jej przygotowania po całym domu roznosi się zapach ziół i przypraw i już nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Zapraszam:)

Sycące dania z makaronem w roli głównej.


Składniki:

50 dag makaronu rurek

30 dag fileta z kurczaka

1 puszka kukurydzy

2 duże cebule

1 ząbek czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

40 dag sera żółtego

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

olej rzepakowy

1 łyżka ziół prowansalskich

1 płaska łyżka czubrycy czerwonej

1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem ( przyprawy )

1 łyżeczka masła


Wykonanie:


1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie mielimy w maszynce. Cebule i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie paseczki, a czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, cebulę i czosnek, smażymy często mieszając do miękkości składników i lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy koncentrat, czubrycę czerwoną, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, sól i pieprz, chwilę przesmażamy i studzimy.


2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju do miękkości. Ugotowany odcedzamy i lekko studzimy. Mieszamy, żeby się nie posklejał.


3. Kukurydzę odsączamy dokładnie z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.


4. Do makaronu dodajemy usmażone mięso, kukurydzę, zioła prowansalskie i połowę sera żółtego, całość dokładnie mieszamy. Formę to zapiekania smarujemy cieniutko masłem i przekładamy makaron, posypujemy pozostałym serem żółtym i wstawiamy do piekarnika. Zapiekankę pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.


5. Gorąca zapiekanka jest gotowa do podania.


6. Smacznego.

 

Zupa pomidorowa z makaronem i ziemniakami.

Jest to bardzo smaczna i syta zupa. Idealna na chłodne dni. Może połączenie makaronu z ziemniakami wydaje się dziwne, ale zapewniam, że to połączenie jest bardzo trafione. Zapraszam:)

Sycące dania z makaronem w roli głównej.

 

Składniki:

4 skrzydełka z kurczaka

2 marchewki

2 pietruszki

3 ziemniaki

tak około 2 garście makaronu kokardek

3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 kopiaste łyżeczki suszonej natki pietruszki

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

sól do smaku

biały pieprz mielony do smaku


Wykonanie:


1. Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy i przekładamy do garnka. Warzywa obieramy i myjemy, następnie marchewki i pietruszki kroimy w słupki, a ziemniaki w kostkę. Marchewki i pietruszki przekładamy do mięsa, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.


2. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy z je z garnka, a do zupy wrzucamy ziemniaki i makaron, gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki i koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.


3. Zupę podajemy gorącą.


4. Smacznego.

 

Życzę smacznych inspiracji

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak