Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sycące gulasze na mroźne dni

Mróz niestety nie odpuszcza. Choroby również nie, dlatego na rozgrzewkę proponuję przygotować aromatyczny, mocno doprawiony gulasz.

W tak mroźne i wietrzne dni, gdy musimy wyjść gdziekolwiek z domu, najlepszym obiadem jest rozgrzewający gulasz. Zaraz po rosole polecam to danie także w czasie choroby. Mnogość ostrych i wyrazistych przypraw postawi nas na nogi. Ja uwielbiam taki na ostro - z dużą ilością czerwonej papryki, mięskiem wieprzowym i chilli. Najważniejsze, aby gulasz był długo i wolno gotowany - wtedy jest najlepszy. Dla urozmaicenia możemy dodać do niego inne dodatki np. czerwoną fasolkę. Oto kilka propozycji na to pyszne danie!

Gulasz z czerwoną fasolką

Sycące gulasze na mroźne dni

 

Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Ten z czerwoną fasolka jest naprawdę pyszny!
2 cebule
1/2 czerwonej papryki
500 g mięsa gulaszowego z łopatki
Przyprawa do wieprzowiny
5-6 pieczarek
220 g czerwonej fasolki konserwowej
1 szklanka bulionu wołowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Sól
Pieprz
Olej

Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanym oleju. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Dodajemy do cebuli i papryki. Dusimy, często mieszamy aby się nie przypaliło. Po kilku minutach dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki i odsączoną czerwoną fasolkę. Podlewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy przyprawami. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Gdy bulion nam wyparuje możemy delikatnie podlać mięso wodą.

Kiełbasiany gulasz z warzywami

Sycące gulasze na mroźne dni

 

Bardzo szybki obiad z tego co mamy w lodówce! Możemy dodać dowolne warzywa i będzie pysznie!
1 cebula
4 kiełbaski śląskie
1/2 czerwonej papryki
8 pieczarek
3 marchewki
1 szklanka pokrojonej żółtej fasolki
4 łyżki natki pietruszki
3 łyżki sosu pomidorowego lub koncentratu
1 szklanka bulionu warzywnego
Sól
Pieprz
Słodka czerwona papryka

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym oleju w garnku. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i kiełbasę. Kolejno dodajemy pieczarki oraz marchewkę pokrojone w plasterki, żółtą fasolkę i pietruszkę. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z sosem pomidorowym. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut.

Najlepszy gulasz z papryką

Sycące gulasze na mroźne dni

 

Uwielbiam gulasze. Ten zdecydowanie zalicza się do moich ulubionych. Jest aromatyczny do ,,szpiku” przeniknięty papryką.
600 g mięsa gulaszowego (z łopatki)
1 czerwona papryka
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do mięsa
1 łyżeczka ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka suszonej marchewki
Sól, pieprz
250 ml wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Mięso gulaszowe myjemy i osuszamy. Jeżeli mamy cały kawałek łopatki kroimy go na mniejsze kawałki np. w kosteczkę. Mięso przyprawiamy przyprawą do mięsa i obsypujemy mąką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa. Po ok. 5 minutach wkładamy mięso i podsmażamy. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, suszoną marchewką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu.

Taki inny gulasz – z ryżem i kiełbaską

Sycące gulasze na mroźne dni

 

Gdy nam się spieszy, mamy mało czasu na przygotowanie obiadu, a domownicy głodni polecam taki oto gulasz.
4 cebule
200 g ryżu
300 g kiełbasy zwyczajnej
300 g pieczarek
Pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka przyprawy do mięs i sosów
Sól, Pieprz
1,5 szklanki bulionu
3 łyżki keczupu

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę w pół plasterki. Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy cebulę i po ok. 5 minutach dokładamy kiełbasę. Pieczarki kroimy w plasterki. Podsmażoną cebulę z kiełbaską przekładamy do garnka, dokładamy pieczarki, podlewamy bulionem. Wszystko mieszamy, doprawiamy przyprawami, dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Na samym końcu dodajemy keczup i posiekaną natkę pietruszki. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Ugotowany łączymy w kiełbasianym gulaszem. Dodatkowo możemy posypać danie koperkiem.

Forszmak

Sycące gulasze na mroźne dni

 

Szybki i bardzo mięsny pomysł na obiad. Do tego dania możemy wykorzystać każdą kiełbaskę. Świetny pomysł na tzw ,,czyszczenie lodówki”.
500 g wędzonego boczku
300 g kiełbasy toruńskiej
3 ogórki kiszone
3 cebule
5 ziaren jałowca
3 łyżki keczupu
1 łyżeczka słodkiej papryki
Sól
Pieprz

Wędzony boczek kroimy w paseczki, kiełbaskę w kosteczkę. Cebulkę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanej patelni. Następnie dokładamy boczek z kiełbasą, podsmażamy. Całość przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy na wolnym ogniu. Po 15 minutach dokładamy pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki, keczup i przyprawy.

Gulasz z wędzoną papryką i suszoną marchewką

Sycące gulasze na mroźne dni

 

Tym razem przygotowałam go z wędzoną papryką i suszoną marchewką. Papryka nadaje mu wyrazistości i ostrości, marchewka go osładza. Pyszny!
600 g łopatki wieprzowej
4 cebule
7 dużych pieczarek
2 łyżki przyprawy do karkówki
1 łyżeczka wędzonej proszkowanej papryki
3 łyżeczki suszonej marchewki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
1 szklanka bulionu

Łopatkę kroimy w dużą kostkę, doprawiamy przyprawą do karkówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy cebule i pieczarki. Wszystko dusimy chwilkę pod przykryciem. Podlewamy bulionem, doprawiamy wędzoną papryką i suszona marchewką. Na końcu dodajemy sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Dusimy do miękkości mięsa (około 60 minut na wolnym ogniu).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak