Muffinki, w przeciwieństwie do babeczek nie wymagają użycia miksera, dzięki temu przygotowuje się je znacznie szybciej. Od babeczek odróżnia je także to, że najczęściej przygotowane są na bazie oleju zamiast masła, a wierzch muffinek dekoruje się polewą, cukrem pudrem lub czekoladą, rezygnując z wysokokalorycznych kremów. Cała filozofia, tych słodkości polega na niedbałym wymieszaniu składników suchych i mokrych. Takie grudkowate ciasto po upieczeniu jest niezwykle smaczne i puszyste. Muffinki mają wiele zalet, oprócz tego, że są wypiekiem ekspresowym w przygotowaniu, pozwalają na pełną dowolność w doborze składników. Jednym z bardziej popularnych dodatków są owoce. Z powodzeniem można sięgnąć po te sezonowe, jeśli jednak mamy ochotę na smaki lata w środku srogiej zimy, świetnie sprawdzą się także owoce mrożone – jagody, truskawki, maliny czy czereśnie. Owoców mrożonych nie należy wcześniej rozmrażać, wystarczy dodać je do połączonych składników i wymieszać. Muffinki można piec w papierowych papilotkach, specjalnej formie czy też silikonowych foremkach, z których łatwo można wyciągnąć gotowy wypiek. Muffinki świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezach. Od tych sylwestrowych i karnawałowych po urodziny czy przyjęcia dla dzieci. To też świetny pomysł na słodkości na szybko, kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Polecam!
Podwójnie czekoladowe muffinki z truskawkami
Składniki:
1 3/4 szklanki* mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Mokre:
1 duże jajko
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
250 g truskawek
70 g gorzkiej czekolady
*szklanka 250 ml
Mąkę, kakao, proszek, sól i sodę przesiać. Dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce ubić składniki mokre. Do składników mokrych dodać suche i krótko zmiksować. Czekoladę posiekać i dodać do ciasta. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do foremek do 3/4 wysokości, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki. Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka, bez termoobiegu) na około 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Korzenne muffinki z płatkami jaglanymi i gruszkami
Składniki:
Składniki suche:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki płatków jaglanych błyskawicznych
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
Składniki mokre:
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 duże jajko
Dodatkowo:
2 duże gruszki
2 łyżki płatków migdałowych
Mąkę z proszkiem i przyprawami przesiać. Dodać płatki, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Do składników mokrych dodać suche i wymieszać do połączenia się składników. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, wierzch muffin posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka). Piec przez ok. 23-25 minut do suchego patyczka.
Muffinki z malinami
Składniki:
Suche:
1 1/2 szklanki* mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki mleka 3,2%
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
1 szklanka malin
*szklanka 250 ml
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać cukier i wymieszać. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z ekstraktem, olejem i mlekiem. Do składników suchych dodać mokre i całość wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać maliny i delikatnie połączyć je z ciastem. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Do papilotek nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnik (dolna grzałka) i piec ok. 23-25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Pełnoziarniste muffinki z jabłkami i orzechami
Składniki:
Suche:
1 1/2 szklanki* mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
Mokre:
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
60 g stopionego masła
Dodatkowo:
2 duże kwaskowe jabłka (szara reneta)
60 g orzechów włoskich
*szklanka 250 ml
Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, cynamon i posiekane orzechy włoskie. Składniki wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem i stopionym masłem. Do składników suchych dodać mokre. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach do pozostałych składników. Dokładnie wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Muffiny piec w 180 stopniach przez ok. 23-25 minut.
Muffiki z czereśniami i kruszonką
Składniki (na 12-15 sztuk):
Suche:
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Mokre:
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
200 g czereśni
Kruszonka:
80 g mąki
40 g zimnego masła
40 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować i przekroić na połówki.
Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zimne pokrojone w kostkę masło i posiekać składniki. Zagnieść na kruszonkę.
Muffinki: Mąkę z proszkiem przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Do składników mokrych dodać suche i niedbale wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do foremek do 1/2 wysokości, na wierzchu poukładać pokrojone czereśnie i posypać kruszonką. Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut.
Muffinki z jagodami
Składniki:
Suche:
1 1/2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Mokre:
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
Dodatkowo:
1 szklanka jagód
cukier puder
W jednej misce wymieszać składniki suche. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Do składników suchych dodać mokre i wymieszać niedbale, tylko do nawilżenia składników suchych. Jagody umyć i osuszyć. Dwie łyżki jagód odłożyć. Resztę wsypać do masy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto rozłożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Na wierzchu muffinek ułożyć po kilka jagód. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 25 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Muffinki bananowe z kokosem i cynamonem
Składniki suche:
1 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
3/4 szklanki białego cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka wiórków kokosowych
Składniki mokre:
2 duże banany
1 jajko
1/2 szklanki oleju
250 ml jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady
W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche. W drugiej misce ugnieć banany na masę za pomocą widelca. Dodaj jogurt, jajko, olej. Wymieszaj trzepaczką składniki mokre. Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre składniki. Wymieszaj tylko do nawilżenia składników. Ciasto powinno mieć grudki, dzięki temu będzie puszyste. Posiekaj czekoladę na drobną kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj niedbale. Formę do muffin wyłóż papilotkami i do każdej nałóż ciasta do 3/4 jej wysokości. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 20-25 minut do zrumienienia wierzchu.