Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sylwestrowa domówka - kuchnia meksykańska

Sylwester jest równie kolorowy i szalony jak kuchnia meksykańska. Przygotowałam kilka propozycji na domówkę. Smacznego!

Coraz częściej decydujemy się na spędzanie Sylwestra w domu. Zapraszamy wtedy znajomych, rodzinę i robimy ,,domówkę". Fajną sprawą jest przygotowanie posiłków tematycznie np. z wybranej kuchni świata. Każdy ma wtedy możliwość spróbowania różnych rodzajów dań. Ja wybrałam kuchnie meksykańską, ponieważ odpowiada nam ona smakiem. Jest wyrazista, kolorowa i ostra. Propozycje są różne - np. enchilada w formie torcika, znane wszystkich chilli con carne czy rozgrzewająca zupa meksykańska. Kuchnia meksykańska kusi swoimi kolorami - czerwonym, żółtym czy zielonym. W ten jeden dzień w roku warto pokusić się o szaleństwo i kolorowe dania. 

Pstrąg po meksykańsku

Sylwestrowa domówka - kuchnia meksykańska

 

Znakomita ryba w połączeniu z pikantną marynatą z limonką, bukiet warzyw i ryż z czerwoną fasolą sprawiają, że danie jest naprawdę idealne. Dobra marynata to podstawa wszystkiego.
500 g pstrąga łososiowego
Marynata:
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki suszonego czosnku
0,5 łyżeczki białego pieprzu
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki ostrej papryki
Otarta skórka oraz sok z 1/2 limonki
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
250 g warzyw na patelnię 
100 g ryżu
50 g czerwonej fasoli

Rybę dokładnie oczyszczamy i układamy na blaszce. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Smarujemy pstrąga i odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 30 minut. Warzywa podsmażamy na patelni do miękkości. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Łączymy z czerwoną fasolą. Wszystko układamy na talerzu. Możemy udekorować świeżą bazylią.

Chili con carne z suszonymi pomidorami

Sylwestrowa domówka - kuchnia meksykańska

 

Bardzo syte i rozgrzewające danie w sam raz na zimne dni. Danie jest ostre jednakże łagodzi je cukier. Polecam dla wielbicieli kuchni meksykańskiej.

250 g mięsa mielonego wieprzowego
250 g mielonej wołowiny
1 duża biała cebula
3 ząbki czosnku
1,5 czerwonej papryki
3 suszone pomidory
0,5 łyżeczki ostrego chilli
0,5 łyżeczki przyprawy do mięs
2 pomidory
1 puszka czerwonej fasoli (240 g)
1 puszka kukurydzy (285 g)
4 duże pieczarki
1 łyżeczka cząbru
Ostra czerwona papryka
1 szklanka wody
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka cukru
Oliwa z oliwek


Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane suszone pomidory oraz chilli. Dusimy wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie dodajemy mięso oraz przyprawę do mięs. Pomidory kroimy w kosteczkę, kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy, pieczarki kroimy w plasterki. Wszystko dodajemy do podsmażonego mięsa, mieszamy. Wlewamy wodę oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy cząbrem, ostra czerwoną papryką oraz cukrem. Dusimy około 30-35 minut. Możemy podać z pieczywem, makaronem lub ryżem.

Zupa meksykańska

Sylwestrowa domówka - kuchnia meksykańska

 

Bardzo prosta i sycąca zupa. Połączenie prostych składników takich jak papryka, cebula, fasola czy kukurydza nadają jej niepowtarzalnego smaku.
600 g mięsa gulaszowego
2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżeczki słodkiej papryki
1,5 litra wody
1 zielona papryka
7 pieczarek
3 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
5 pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
150 g słodkiej kukurydzy
1 łyżka przyprawy meksykańskiej
1 łyżeczka przyprawy do zup
Sól, Pieprz

Mięso gulaszowe myjemy i osuszamy. Przyprawiamy słodką papryką oraz obsypujemy mąką. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso. Cebulę kroimy w pół plasterki, dodajemy do mięsa. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Zieloną paprykę kroimy w kosteczkę, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i kroimy w kółeczka, pieczarki w plasterki. Warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy wodą, dokładnie mieszamy, gotujemy. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy przyprawą do zup, przyprawą meksykańską, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości mięsa.

Meksyk we własnej osobie - Enchilada w formie tortu

Sylwestrowa domówka - kuchnia meksykańska

 

Tradycyjna meksykańska enchilada powinna być układana w formie rurek napełnionych farszem. Moja jest w formie tocika. Rewelacyjne warstwy mielonego wołowego mięsa, warzyw i tortilli- przecież tort nie zawsze musi być słodki.
3 tortille o śr. 24 cm
500 g mięsa mielonego wołowego
1 czerwona papryka
2 pomidory
400 g pieczarek
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
150 g żółtego sera (w plastrach)
200 g czerwonej fasoli
250 g warzyw na patelnię 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przyprawy: Sól, Pieprz, Zioła prowansalskie, chili pieprz cayenne, słodka czerwona papryka
Do dekoracji: pomidorki cherry, pietruszka, plastry cytryny
Tortownica 24 cm

Pieczarki kroimy w plasterki. Dusimy do miękkości z odrobiną oleju (pozwalamy aby płyn odparował). Czerwoną cebulę, pomidory oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Całość podsmażamy na patelni. W większym garnku lub patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mielone mięso, podsmażamy około 5 minut. Dodajemy podsmażone warzywa z patelni, przeciskamy czosnek przez praskę. Przyprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i pieprzem cayenne, ziołami prowansalskimi. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Na tej samej patelni (po cebuli, papryce i pomidorach) smażymy do miękkości warzywa na patelnię. W tortownicy układamy torcik następującymi warstwami: placek tortilli, połowa mięsa mielonego, pieczarki, 3 plastry sera, placek tortilli, reszta mięsa, warzywa na patelnię, 3 plastry sera, placek tortilli. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut (tak żeby rozpuścił się ser i połączył wszystkie warstwy).
Smacznego!

Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem

Sylwestrowa domówka - kuchnia meksykańska

 

Duże, z domowymi bułkami z sezamem, marynowanym ostrym kurczakiem i ogromna ilością warzyw. Domowy a jaki pyszny! Mięso mocno pachnie limonką i ostrymi przyprawami.
Bułki z sezamem (6 szt):
350 g maki pszennej
100 ml mleka
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki soli
Jajko do posmarowania
Sezam
Marynowany kurczak:
500 g piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
Przyprawa do kurczaka
Sok z 1/2 limonki
Dodatkowo:
1 czerwona papryka
200 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką
1 czerwona cebula
Pomidory
Ogórki
Ser żółty
Opcjonalnie majonez, keczup

Bułki z sezamem:
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy sól. W garnku rozgrzewamy mleko z cukrem (musi być letnie nie gorące), rozkruszamy drożdże. Przelewamy do mąki. Dolewamy wodę oraz roztopione masło. Całość zagniatamy, tak żeby powstało gładkie ciasto. Miskę okrywamy ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę (tak żeby ładnie wyrosło). Po tym czasie z ciasta formujemy 6 bułek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie każdą bułkę smarujemy jajkiem, obsypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w 200*C.
Marynowany kurczak:
Filet z kurczaka kroimy w paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Układamy w pojemniku. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę, ostrą i słodką czerwona paprykę, zioła prowansalskie i sok z limonki. Wylewamy na kurczaka, zamykamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Po tym czasie grillujemy na patelni grillowej. Na tej samej patelni grillujemy warzywa na patelnię.
Burgery przekładamy kurczakiem, warzywami z patelni i ulubionymi dodatkami: czerwoną cebulą, ogórkami, pomidorem, czerwoną papryką, żółtym serem. Możemy dodać również keczup lub majonez.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak