Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Syrop sosnowy

Na problemy z gardłem i kaszel

Być może trochę spóźniłam się z tym postem, ale to przez brak czasu spowodowany sesją i pisaniem pracy. Na szczęście za sobą mam już wszystkie egzaminy i teraz musze tylko się obronić:)

 

 

Syrop sosnowy przygotowuje się w maju kiedy sosny wypuszczają nowe gałązki. Te mlode koncówki powinno zbierać się w rękawiczkach żeby nie popralić się żywicą.

 

Chociaż sosny mam w ogródku wybrałam się do pobliskiego lasu, aby zerwać z drzew, które rosną z dala od spalin.

 

Po przyniesieniu do domu młode gałązki należy opłukac i włożyć do słoja, a następnei zasypac cukrem tak, aby je przykryć. Postawić w nasłonecznionym oknie i co jakis czas wstrząsać.

Syrop sosnowy

Trzymamy na oknie miesiąc lub więcej kiedy sosna pusci duzo soku, następnei przecedzamy i zlewamy do słoiczków.

Syrop sosnowy

[na zdjęciu resztka syropu z zeszłego roku]

Syrop należy przechowywać w lodówce, a w czasie problemów z kaszlem dolewac do herbaty (1 łyzeczka na filiżankę wystarczy, bo syrop jest bardzo słodki)

smerfetka79 01.06.2012 18:05
Nie mam pojęcia dlaczego ale mój syrop po prostu sfermentował i pojawiła się na nim pleśń. Dopiero gdy przygotowałam 2 raz gotując go nie było problemu. P.S. Ja też mam w tym roku obronę, więc wiem o co chodzi:))Powodzenia na obronie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak