♠♠♠♠♠♠♠♠♠ SZAŁWIA lek i przyprawa .Łatwa w uprawie ,u mnie w ogródku rozrosła się do potężnego krzaczka. Na kłopoty z bolącym gardłem , pobudza trawienie ,działa przeciwzapalnie .A w kuchni świetny dodatek do mięs i potraw mącznych . Dodatek do dań warzywnych .Polecam :
Pulpeciki cukiniowe w sosie pomidorowo - paprykowym z szałwią.
potrzebujemy :
pulpeciki:
cukinia 1 sztuka
jajka 2 sztuki
mąka pszenna
szałwia kilka listków
cebulka 1 sztuka
przyprawa do warzyw 1 łyżeczka
wywar warzywny 1 litr
sos :
pomidor malinowy 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
pieprz czarny 1 łyżeczka
cukier
czosnek 1 lub 2 ząbki
Sposób przyrządzenia :
Cukinię myję , cebulę i cukinię( nie obieram ) ścieram na tarce na średnich oczkach.
Do startych warzyw dodaję jajka ,przyprawę ,drobno posiekaną szałwię ,oraz dosypuję make ,nie za dużo tak aby można było formować pulpeciki. Uformowane kuleczki gotuję w wywarze .Następnie wyjmuję i przekładam do naczynia.
sos:
Cebulę kroję w piórka i podsmażam na oliwie, następnie dodaję pokrojoną paprykę i pomidory, duszę 10 minut, Sos przelewam do blendera , dodaję przyprawy i ząbki czosnku , miksuję .Ponownie smakuję ,sos powinien mieć smak kwaśno -słodki .
Sosem zalewam pulpeciki.
Podaję na ciepło ,posypane posiekaną szałwią .