Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Szkoła- czas,start !

Niestety wakacje dobiegają końca. Jeszcze tylko tydzień i nasze dzieci ruszą do szkoły. Przez następne kilka miesięcy dzieci będą się uczyć,poznawać świat,a do tego potrzeba im siły. A co daje nam siłę na cały dzień? Oczywiście śniadanie. Nie powinniśmy o nim zapominać,zwłaszcza dzieci.   Płatki śniadaniowe,owsiane   1 szklanki mąki owsianej 1/3 szklanki mąk z ryżu brązowego 1 łyżka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli morsk

Niestety wakacje dobiegają końca. Jeszcze tylko tydzień i nasze dzieci ruszą do szkoły. Przez następne kilka miesięcy dzieci będą się uczyć,poznawać świat,a do tego potrzeba im siły. A co daje nam siłę na cały dzień? Oczywiście śniadanie. Nie powinniśmy o nim zapominać,zwłaszcza dzieci.

 

Płatki śniadaniowe,owsiane

 

1 szklanki mąki owsianej

1/3 szklanki mąk z ryżu brązowego

1 łyżka cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli morskiej

2 łyżki miodu

1 łyżeczka melasy

1/3 szklanki mleka migdałowego

1/4 szklanki wody

Piekarnik nastaw na 175 C,, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

 

Obie mąki,cukier,proszek do pieczenia i sól wymieszaj w misce. Dodaj miód,melasę,mleko i wodę. Jeszcze raz wymieszaj.

 

Taką masę cienko rozsmaruj na blaszce,im cieniej tym lepiej. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok.10 minut. Po czym blaszkę wyjmij z piekarnika,masę połam na mały kawałki. Następnie blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 135 C. i  piecz przez 25 minut. Wystudź i przełóż do pojemniczka.

 

Szkoła- czas,start !

Kulki czekoladowe

 

1/4 szklanki mielonych migdałów

1/4 szklanki kakao

1/4 szklanki miodu

3/4 szklanki mąki

1 łyżka jogurtu

1 białko

2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki przełóż do miseczki i wyrób ciasto. Uformuj nieduże kuleczki. Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 C. przez ok. 15 minut.
 
Szkoła- czas,start !
 
 
Owsianka z chia
 

1/2 szklanki płatków owsianych

1 1/2 łyżki nasion chia

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki jogurtu greckiego

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1-2 łyżki syropu klonowego

Płatki owsiane i nasiona chia przełóż do rondelka. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.
Następnie owsiankę podgrzej i podawaj , np. z owocami.
 
Szkoła- czas,start !
 
 
Placuszki jaglane
 

1 szklanka mąki jaglanej

1 szklanka mleka kokosowego

1/4 szklanki kakao

2 jajka

2 łyżki cukru

1/4 szklanki wody

olej kokosowy do smażenia

Mąkę przesiej. Dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.
Placuszki smaż z obu stron  na oleju kokosowym.
 
Szkoła- czas,start !
 
Twarogowe placuszki z bananem
 

450 g twarogu

4 jajka

2 opakowania cukru wanilinowego

100 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 banany

Twaróg przełóż do miseczki.
Żółtka oddziel od białek i dodaj do twarogu wraz z cukrem wanilinowym.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
Do masy twarogowej dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia,wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę,dodaj do twarogu i wymieszaj.
Banany obierz i drobno pokrój,dodaj do masy twarogowej i przemieszaj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i łyżką kładź placuszki. Placuszki smaż z obu stron na złoty kolor.
Gotowe osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.
 
Szkoła- czas,start !
 
Owsiane pancakes
 

1 szklanka mąki owsianej

2 jajka

3 banany

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka miodu

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cynamonu

1 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotuj dwie miski.
Do jednej dodaj pokrojone banany,sok z cytryny,miód i roztopiony olej kokosowy. Całość zmiksuj blenderem. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce połącz ze sobą mąkę,sodę oczyszczoną,sól i przyprawy. Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.
Ciasto odstaw na 10 minut.
Naleśniki smaż na odrobinie oleju kokosowego, z obu stron na lekko brązowy kolor.
 
Szkoła- czas,start !
 
Kluseczki bananowe
 
 

2 banany

250 g białego sera

2 jajka

200 g mąki

szczypta soli

2 łyżki cukru trzcinowego

1 szklanka soku jabłkowego

Banany obierz i rozgnieć widelcem,przełóż do miseczki. Do rozgniecionych bananów dodaj ser i jajka. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do masy bananowej dodaj mąkę i sól. Wymieszaj.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Kluski kładź łyżką na gotującą się wodę. Gotuj przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Do rondelka wlej sok jabłkowy,dodaj cukier. Rondelek postaw na małym ogniu i gotuj do momentu aż zgęstnieje.
Kluski podawaj polane sosem.
 
Szkoła- czas,start !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak