Takie szparagi lubimy najbardziej.
![Szparagi w cieście francuskim z boczkiem](https://1.bp.blogspot.com/-6ykYPgE2240/WuCa88pTgdI/AAAAAAAAMgQ/QkxvoX1bCfMk7taqJD8zMqMxpt8q8KT7gCLcBGAs/s640/WP_20180424_14_56_15_Pro_LI.jpg)
1 op ciasta francuskiego
plastry boczku wędzonego parzonego ( tyle ile jest szparagów )
Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałą część.
Ciasto pociąć na tyle pasków ile mamy szparagów.
Tyle samo ma być plastrów boczku.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Na plaster ciasta położyć boczek i zawinąć w to szparagi.
Układać na blasze, posmarować rozmąconym jakiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Przekąskę zajadać na ciepło zaraz po przyrządzeniu.