Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Szpinak na wiele sposoóbów

W listkach szpinaku jest zamknięte samo zdrowie. W dzisiejszym poście zapraszam na przepisy z wykorzystaniem szpinaku a także po cenne rady i właściwości na temat szpinaku.

Każdy z nas o szpinaku w swoim życiu na pewno już słyszał . Współczesny człowiek jakoś nie może przekonać się do szpinaku a przecież jest on bardzo zdrowy i wartościowy. Ale powoli zaczyna się to zmieniać ,zauważając wokół bliskich , rodziny znajomych , przyjaciół czy potencjalnych klientów w sklepach coraz więcej osób sięga  po zdrową żywność między innymi po szpinak , który jest bardzo zdrowy . W tych zielonych listkach zamknięte jest samo zdrowie. Ze szpinaku można wyczarować przeróżne potrawy od faszerowanych warzyw , mięsa po różnego rodzaju wytrawne ciasta , babeczki czy muffinki. Jak sami widzicie z wykorzystaniem szpinaku w kuchni nie będzie problem a na ciepłe dni koktajl ze szpinaku będzie w sam raz na ochłodę. W dzisiejszym poście przedstawię moje ulubiony przepisy a także kilka słów o właściwościach szpinaku.

 

Właściwości szpinaku :

-witamina c

-duża zawartość beta-karotenu

-luteina

Dla kogo szpinak ? A komu może zaszkodzić ?

Szpinak powinny spożywać osoby które są często zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, co obniża podatność na stres, oraz wykazuje właściwościowi  uspokajające dla naszego organizmu. Regularne spożywanie szpinaku zapobiega również  bólom i zawrotom głowy.

Osoby które mają kamicę nerkową nie powinny spożywać szpinaku , ponieważ zawiera kwas szczawiowy który może być przyczyną do powstawania kamieni nerkowych .

Jak zachować ładny i piękny kolor szpinaku na dłużej :

1) Aby warzyw zielone zachowały swój kolor między innymi szpinak należy do gotowania dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej .

2) Zaraz po umyciu liści szpinaku należy je zamoczyć w wodzie z lodem .

3) Zaleca się spożywanie na świeżo szpinaku jeśli już mamy jego zbyt dużo szpinak można przechowywać w lodówce do 24 godzin.

Zapraszam na moje propozycje wykorzystania szpinaku

Szpinakowo - czosnkowa rolada

Szpinakowo - czosnkowa rolada  - medium

Składniki na ciasto :
 -  mąka tortowa 1 1/2 szklanki
 -   woda 450 ml
 -    jajko 2
 -  sól
 -   bazylia otarta Prymat

Składniki na nadzienie :
   - szpinak świeży 1 średnia miska
   - ząbki czosnku 3
   - oliwa z oliwek 4 łyżki
   - sezam 1/2 szklanki
   -  jajko

Wykonanie :
 Z podanych składników na ciasto dobrze wyrobić ciasto i odstawić na 20 minut by wyrosło.Na rozgrzaną patelnię dajemy szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Całość podsmażamy 2-3 minutki. Przekładamy do miski i dajemy oliwę z oliwek.całość dokładnie mieszamy. Ciasto dokładnie rozwałkować z każdej strony. Na ciasto nałożyć farsz i zwinąć w rulonik. Gotowe ciasto dajemy na posmarowaną foremkę. Rozkłóconym jajkiem posmarować wierzch rolady i posypać sezamem.

Naleśniki ze szpinakiem

Szpinak na wiele sposoóbów

Składniki na ciasto naleśnikowe :

-mąka 20 dag
-jajka 2
-sól szczypta
-cukier szczypta

Składniki na nadzienie:

-ser feta 150 g
-szpinak 45 dag
-olej 2 łyżki
-ząbki czosnku 3
-sól
-czarny pieprz mielony Prymat

Wykonanie:

Do mąki dodajemy jajka, sól oraz cukier i mleko. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron z każdej strony na złoty kolor. Na rozgrzanej patelni smażymy przeciśnięty przez praskę dodajemy mrożony szpinak, solimy i dodajemy trochę pieprzu, soli i pokruszony ser feta. Wszystko razem mieszamy. Na gotowe usmażone naleśniki dajemy farsz i zwijamy w rulonik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak