Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Szybki obiad - dania jednogarnkowe

Potrawy przyrządzane w jednym garnku, mają jedną zasadniczą zaletę: ekonomiczność. Dania te są świetnym pomysłem na obiad a także ciepłą kolację.

Dania jednogarnkowe są nie tylko smaczne, ale lubię w nich to, że przyrządzając je nie ma zbyt wiele naczyń do mycia. Charakteryzują się sytością, dodają energii. Idealne są jako rozgrzewający obiad po długim jesiennym spacerze, czy także po powrocie do domu z pracy, gdy nie mamy już ochoty „stać przy garach” ;-)

Najczęściej w moim menu jednogarnkowym zaliczają się:

** LECZO Z PARÓWKAMI

- 5-6 papryk
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 5 parówek
- 4 cebule
- 2 pomidory sparzone ze skórki
- koncentrat pomidorowy
- ketchup do smaku
- 1/2 kostki rosołowej

1. Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Bakłażan aby pozbyć się goryczki pokroić w plasterki, posolić i po upływie ok 5 min przepłukać i pokroić w kostkę.

2. Parówki pokroić w półplasterki, podsmażyć i dodać do nich paprykę, cebulkę, bakłażan i cukinię i dalej smażyć.

3. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 l gorącej wody i wlać do składników w naczyniu i dusić (jeśli okaże się że będzie mało sosu to należy dolać więcej wody). Doprawić do smaku pieprzem, ostra papryką i solą. Gdy papryka będzie miękka dodać pomidory pokrojone w kostkę. Kolejno dodać koncentrat pomidorowy oraz ketchup (ilość należy samemu określić, należy co chwilkę próbować) Na koniec zagęścić mąką z wodą. Szybki obiad  - dania jednogarnkoweSzybki obiad  - dania jednogarnkowe

 ** LECZO Z CUKINII

1 marchewka
1 pietruszka korzeń
¼ selera
1 duża cukinia
2 cebule
2 papryki zielone
2 kiełbasy śląskie
1 szklanka bulionu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Tłuszcz do smażenia
Sól, pieprz do smaku

1. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchew i pietruszkę pokroić na ćwiartki, zaś seler w kostkę. Przysmażyć na tłuszczu do miękkości ok 20 min

2. Cukinię i paprykę pokroić w grubszą kostkę, dodać do usmażonych warzyw, gotować do ich miękkości.

3. Cebulę i kiełbaskę śląską pokroić w kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Dodać do warzyw. Wlać bulion i przyprawić ją do smaku.

4. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości zimnej wody, wlać do potrawki i zagotować.

Szybki obiad  - dania jednogarnkoweSzybki obiad  - dania jednogarnkowe 

** POTRAWKA CHIŃSKA

3 papryki czerwone
3 papryki zielone (ja użyłam swoją zamrożoną)
1 papryka żółta
1 podwójna pierś z kurczaka
3 większe cebule
2 przyprawy Fix do potraw chińskich
1 cukinia
1 szklanka ryżu
tłuszcz do smażenia

1. Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu. Cebulkę pokroić w średniej grubości kostkę, przysmażyć na tłuszczu. Papryki pokroić w kostkę.

2. Przyprawę do potraw chińskich rozmieszać w wodzie wg przepisu na opakowaniu, namoczyć ok 10 min

3. Paprykę i usmażoną cebulkę połączyć z kurczakiem. Cukinię pokroić w kostkę, dodać do potrawy, smażyć kilka minut.

4. Rozmieszaną i namoczoną przyprawę do potraw chińskich wlać do kurczaka z papryka i cebulką, gotować do miękkości papryki. Podawać z ugotowanym ryżem. Szybki obiad  - dania jednogarnkowe

 

** CHILI CON CARNE Z WOŁOWINĄ / PARÓWKAMI

½ kg mięsa mielonego wołowego lub 12 parówek wieprzowych
1-2 ząbki czosnku
2 średniej wielkości cebule
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 papryki czerwone
½ l bulionu ( u mnie z kostki rosołowej)
Puszka pomidorów krojonych (400g)
½ pęczka zielonej pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Ok 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Szczypta cukru
Przyprawa chili jalapeno do smaku
Pieprz, sól do smaku

1. Cebulę pokroić w kostkę, przyrumienić na oleju, dodać mięso mielone i przysmażyć do jego miękkości.

2. Dodać bulion, przecier pomidorowy, pomidory z puszki razem ze zalewą i czosnek przeciśnięty przez praskę.

3. Przyprawić do smaku cukrem, solą, przyprawa chili jalapeno i pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Gotować do miękkości.

4.Dodać kukurydzę wraz z zalewą oraz odsączoną na sitku fasolę. Gotować ok 15 min. Na końcu dodać poszatkowaną nać zielonej pietruszki. Szybki obiad  - dania jednogarnkowe

Ola1984 04.01.2017 11:15
Dania jednogarnkowe są świetne właśnie w okresie jesienno-zimowym! Idealne na rozgrzanie i pożywny obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak