Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Szybki obiad z tagliatelle

Zmarznięci wracacie do domu po całym dniu w pracy. Obiadu brak? Polecam szybki i sycący obiad z wykorzystaniem makarony tagliatelle.

Bardzo dobrze znany włoski makaron tagliatelle. Jest to makaron o kształcie dość długich, płaskich wstążek, który znakomicie smakuje z wieloma sosami. Jest wdzięcznym rodzajem makaronu, ponieważ z czym go nie podamy smakuje wyśmienicie. Obecnie na rynku możemy dostać również makarony smakowe np. szpinakowy. Taki makaron dodatkowo nadaje daniu wyrazistszego smaku. A jakie to właśnie wybrać dodatki poczytajcie niżej. 

Smacznego!

Szpinakowy makaron w sosie z kurczakiem i kurkami

Szybki obiad z tagliatelle

 

Szybki i smaczny obiad z kurczakiem i kurkami. Smaku dodaje to, że makaron jest szpinakowy. Sos jest niezwykle kremowy.
200 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 g kurek
1 łyżeczka koperku
2 łyżki natki pietruszki
0,5 szklanki wody
1 szklanka śmietany 12%
2 łyżeczki mąki
0,5 szklanki żółtego sera
200 g makaronu szpinakowego
Sól
Pieprz
Pomidorki koktajlowe

Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyte i oczyszczone kurki. Następnie dokładamy kurczaka. Całość podsmażamy. Gdy mięso zmięknie wlewamy śmietanę wymieszaną z wodą i mąką. Wsypujemy starty żółty ser, przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem i natką pietruszki. Gotujemy do momentu zredukowania i zgęstnienia sosu. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Podajemy z sosem, dekorujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.

Tagliatelle z kurczakiem i tartym selerem

Szybki obiad z tagliatelle

 

Propozycja na bardzo szybki i prosty obiad z kurczakiem i makaronem. Smaku nadaje tarty seler, szpinak i czosnek.

500 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
1 czerwona papryka
4 ząbki czosnku
100 g selera korzeniowego
100 g szpinaku mrożonego
¾ szklanki bulionu lub wody
Sól
Pieprz
Liść lubczyku
Oliwa z oliwek
250 g pełnoziarnistego tagliatelle


Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa. Przesmażamy na rumiano na patelni na oliwie z oliwek. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, kostki mrożonego szpinaku, starty na tarce o średnich oczkach seler korzeniowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podlewamy bulionem lub wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Mieszamy z ugotowanym tagliatelle.

Tagliatelle z mięsem mielonym i cukinią po grecku

Szybki obiad z tagliatelle

 

Szybko i smacznie – czyli połączenie mięsa z makaronem. Całość dopełnia  cukinia, ser feta i czarne oliwki.
300 g mięsa mielonego wieprzowego
100 g pieczarek
1 cebula
1 młoda cukinia
10 czarnych oliwek
2 łyżki keczupu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml bulionu
Sól
Pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
50 g sera feta
250 g makaronu tagliatelle

Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Szklimy je na rozgrzanej patelni. Dodajemy mielone mięso i pokrojoną w małą kosteczkę cukinię (wcześniej obraną ze skóry). Wszystko podsmażamy. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy oraz wlewamy bulion. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. Na samym końcu dodajemy pokrojone czarne oliwki oraz ser feta. Podajemy w ugotowanym al dente makaronem tagliatelle.

Tagliatelle w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Szybki obiad z tagliatelle

 

Uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony a tagliatelle w szczególności. Tym razem połączyłam go z pieczarkami i śmietaną. Wyszło rewelacyjne i syte danie!
300 g tagliatelle
2 cebule
200 g pieczarek
1 łyżeczka przyprawy do spaghetti
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
0,5 szklanki bulionu
3 łyżki śmietany 18%
Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni, dodajemy pieczarki. Po 5 minutach dokładamy makaron i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy przyprawą do spaghetti, solą i pieprzem. Na samym końcu podlewamy wszystko bulionem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i czekamy aż sos ładnie się zredukuje i zgęstnieje.

Szpinakowe tagliatelle z kurczakiem i tuńczykiem w brokułowym beszamelu

Szybki obiad z tagliatelle

 

Smak po prostu nie do opisania… Makaron w pięknym zielonym kolorze, kurczak i tuńczyk… Wszystko zatopione w brokułowym beszamalu, posypane serem… Eksplozja smaków…
400 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
200 g tagliatelle o smaku szpinakowym
100 g żółtego sera
130 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
100 g brokuła
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól
Pieprz
1 łyżka soku z cytryną

Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na patelni. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i blendujemy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy (robimy zasmażkę), podlewamy mlekiem (cały czas mieszając. Sos musi nam ładnie zgęstnieć. Dokładamy brokuły, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, następnie wymieszanego kurczaka z tuńczykiem. Wszystko zalewamy beszamelowym sosem brokułowym, posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20 minut.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak