Przepis na niezawodne szybkie ciasto, przyda się nie tylko gdy mamy ochotę zjeść coś dobrego, ale również gdy zapowiedzą się niespodziewani goście.
Wystarczy kilka podstawowych składników a można wyczarować smaczne ciasto. Większość składników każdy z nas ma w domu, więc w chwilę można zaspokoić ochotę na domowe słodkości.
CIASTO CYTRYNOWE
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru kryształ
1/3 szklanki letniego mleka
2/3 kostki miękkiej margaryny
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki soku z cytryny
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Polewa cytrynowa:
8 łyżeczek cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny
Żółtka jaja utrzeć na puch z cukrem, cukrem waniliowym i miękką margaryną. Dodawać na przemian nadal ucierając mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Dodać ubitą pianę z białek, a na koniec sok i skórkę z cytryny. Ciasto wylać do blaszki kwadratowej o wymiarach 23x23 wysmarowanej tłuszczem, poukładać na wierzchu pokrojoną na kawałki czekoladę. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 50 min to tzw. suchego patyczka. Polewa: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Zimne ciasto polać polewą.
CIASTO Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ
Ciasto:
125g masła
3 jajka
200g mąki pszennej
125g cukru kryształ
3 jabłka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka mleka
2 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie żurawiny
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Posypka:
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowymi i żółtkami, utrzeć do białości. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta, utrzeć, dodać mleko, cały czas ucierając. Dodać jabłka pokrojone w kostkę, wymieszane z cynamonem. Dodać żurawinę i połamane na drobne kawałki czekoladę. Na koniec dodać ubitą pianę z jajek, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki wysmarowanej tłuszczem, piec ok 1h to tzw. suchego patyczka. Ciepłe ciasto posypać wymieszanym cynamonem z cukrem.
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I RABARBAREM
Ciasto:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 żółtko
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag mąki pszennej
Nadzienie:
Ok 1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
½ szklanki zimnej wody
Cukier do smaku
6-8 łodyg rabarbaru
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
Margarynę, cukier i żółtko zagnieść ze sobą. Dodać śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Ponakłuwać widelcem. Jabłka obrać, pokroić na drobniejsze kawałki i przesmażyć z zimną wodą na mus. Dodać cynamon i dosłodzić do smaku. Rabarbar pokroić w drobną kostkę, zasypać łyżką cukru i pozostawić na ok 15 min, w celu wytworzenia soku Na ciasto wyłożyć przestudzony mus jabłkowy, na wierzch wysypać rabarbar (bez soku). Pozostałą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki pokroić ukośnie w paski. Ułożyć na cieście na kształt kratki. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1h 15 min. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI
Ciasto na drożdżówki:
2 szklanki mąki pszennej
70g masła stopionego
0,5 szklanki mleka
15g drożdży
3 łyżki cukru
2 żółtka
0,5l słoik musu jabłkowego
1 większe jabłko
Polewa:
6 kopiatych łyżeczek cukru pudru
2 łyżeczki gorącej wody
Sporządzić zaczyn drożdżowy: w misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki: mąkę pszenną, masło, resztę mleka i cukru i żółtka, wyrobić. Ciasto odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na prostokąt, na wierzch nałożyć mus jabłkowy oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Płat ciasta przeciąć wzdłuż na pół. Płaty ciasta zwinąć jak roladę i kroić na kawałki. Kawałki ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego, a wierzchy posmarować białkiem. Piec ok 30-40 min w temp 180 st C Sporządzić polewę: składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Przestudzone drożdżówki polać polewą.