Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Szybkie słodkości

Nie raz dopada nas ochota by zjeść coś słodkiego, od czasu do czasu wystarcza nam kawałek czekolady, ale nie raz chcemy zjeść coś lepszego.

Przepis na niezawodne szybkie ciasto, przyda się nie tylko gdy mamy ochotę zjeść coś dobrego, ale również gdy zapowiedzą się niespodziewani goście.

Wystarczy kilka podstawowych składników a można wyczarować smaczne ciasto. Większość składników każdy z nas ma w domu, więc w chwilę można zaspokoić ochotę na domowe słodkości.

CIASTO CYTRYNOWE

1 1/2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru kryształ
1/3 szklanki letniego mleka
2/3 kostki miękkiej margaryny
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki soku z cytryny
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Polewa cytrynowa:
8 łyżeczek cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny

Żółtka jaja utrzeć na puch z cukrem, cukrem waniliowym i miękką margaryną. Dodawać na przemian nadal ucierając mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Dodać ubitą pianę z białek, a na koniec sok i skórkę z cytryny. Ciasto wylać do blaszki kwadratowej o wymiarach 23x23 wysmarowanej tłuszczem, poukładać na wierzchu pokrojoną na kawałki czekoladę. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 50 min to tzw. suchego patyczka. Polewa: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Zimne ciasto polać polewą. Szybkie słodkości

CIASTO Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ

Ciasto:
125g masła
3 jajka
200g mąki pszennej
125g cukru kryształ
3 jabłka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka mleka
2 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie żurawiny
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Posypka:
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowymi i żółtkami, utrzeć do białości. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta, utrzeć, dodać mleko, cały czas ucierając. Dodać jabłka pokrojone w kostkę, wymieszane z cynamonem. Dodać żurawinę i połamane na drobne kawałki czekoladę. Na koniec dodać ubitą pianę z jajek, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki wysmarowanej tłuszczem, piec ok 1h to tzw. suchego patyczka. Ciepłe ciasto posypać wymieszanym cynamonem z cukrem.

Szybkie słodkości

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I RABARBAREM

Ciasto:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 żółtko
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag mąki pszennej

Nadzienie:
Ok 1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
½ szklanki zimnej wody
Cukier do smaku
6-8 łodyg rabarbaru

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania

Margarynę, cukier i żółtko zagnieść ze sobą. Dodać śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Ponakłuwać widelcem. Jabłka obrać, pokroić na drobniejsze kawałki i przesmażyć z zimną wodą na mus. Dodać cynamon i dosłodzić do smaku. Rabarbar pokroić w drobną kostkę, zasypać łyżką cukru i pozostawić na ok 15 min, w celu wytworzenia soku Na ciasto wyłożyć przestudzony mus jabłkowy, na wierzch wysypać rabarbar (bez soku). Pozostałą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki pokroić ukośnie w paski. Ułożyć na cieście na kształt kratki. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1h 15 min. Zimne oprószyć cukrem pudrem. Szybkie słodkości

DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI

Ciasto na drożdżówki:
2 szklanki mąki pszennej
70g masła stopionego
0,5 szklanki mleka
15g drożdży
3 łyżki cukru
2 żółtka

0,5l słoik musu jabłkowego
1 większe jabłko

Polewa:
6 kopiatych łyżeczek cukru pudru
2 łyżeczki gorącej wody

Sporządzić zaczyn drożdżowy: w misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki: mąkę pszenną, masło, resztę mleka i cukru i żółtka, wyrobić. Ciasto odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na prostokąt, na wierzch nałożyć mus jabłkowy oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Płat ciasta przeciąć wzdłuż na pół. Płaty ciasta zwinąć jak roladę i kroić na kawałki. Kawałki ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego, a wierzchy posmarować białkiem. Piec ok 30-40 min w temp 180 st C Sporządzić polewę: składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Przestudzone drożdżówki polać polewą. Szybkie słodkości

 

Szybkie słodkości Szybkie słodkości

Bożena Matuszczyk 20.01.2017 11:18
Wspaniałe słodkości kuszą smakiem jak i wyglądem;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak