Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Szynka nie tylko na kanapki

Aromatyczna i krucha szynka sprawdzi się nie tylko tradycyjnie na kanapki. Sama w sobie jest bardzo sytym daniem obiadowym.

Dobrze przygotowana - długo duszona lub pieczona pod przykryciem tradycyjna szynka wieprzowa jest bardzo delikatna i krucha. Jest znakomitym mięsem na domowe obiady - pieczone w piekarniku czy duszone w sosie. Kilka wpisów wcześniej proponowałam Wam szynkę na kanapki. Tym razem przedstawiam kilka obiadowych propozycji. 

 

 

Szynka z paprykami w serowym sosie

Szynka nie tylko na kanapki Rozpływające się w ustach mięso z wyraźnym posmakiem przyprawy do gyrosa. Do tego ostre papryki i kremowy delikatny sos. Danie podane z ryżem smakuje wyśmienicie!

500 g szynki wieprzowej
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
0,5 łyżeczki przyprawy do kebabu
0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka sosu sojowego
1 czerwona papryka
1 zielona papryczka chili
1 czerwona cebula
Ryż
Masło do naczynia
Koperek do posypania
Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej (z czubkiem)
2 szklanki zimnego mleka
50 g twardego żółtego sera
2 łyżki soku z cytryny
Sól
Pieprz
Szynkę kroimy na mniejsze kawałki (małe bitki). Wszystkie przyprawiamy przyprawą do gyrosa, kebabu, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką. Mięso mieszamy z sosem sojowym. Wszystkie kawałki obsmażamy na rozgrzanej patelni. Zdejmujemy z ognia. Czerwoną paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Zieloną papryczkę chili siekamy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy mięso, na nim wysypujemy warzywa.
Sos serowy: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do powstania jasnej zasmażki. Wlewamy mleko, zmniejszamy ogień. Gotujemy do zgęstnienia sosu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy starty na malutkich oczkach żółty ser. Gotujemy do rozpuszczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowym sosem zalewamy mięso z warzywami. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C.

Szynka z cieciorką w sosie grzybowym

Szynka nie tylko na kanapki

 

Bardzo aromatyczna propozycja na grzybowy gulasz z szynki z dodatkiem ciecierzycy. Danie bardzo syte!
500 g szynki wieprzowej
10 g podgrzybków suszonych
100 g ciecierzycy
4 cebule
150 g pieczarek
1 szklanka bulionu wołowego
Sól
Pieprz czarny
Pieprz biały
Czosnek granulowany
0,5 łyżeczki przyprawy grzybowej
Olej do smażenia
Natka pietruszki do dekoracji
Podgrzybki zalewamy szklanką gorącej wody. Odstawiamy na min. 30 minut. Po tym czasie odsączamy (wodę zachowujemy), kroimy w drobne paseczki. Szynkę kroimy w dość dużą kostkę. Przyprawiamy solą, białym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na złoto cebulę. Dokładamy mięso, suszone grzybki oraz pieczarki. Wszystko chwilkę przesmażamy. Podlewamy wywarem z grzybów i bulionem wołowym. Dosypujemy ziarna ciecierzycy. Doprawiamy pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i ciecierzycy (około 70 minut na wolnym ogniu). Dekorujemy natką pietruszki.

Szynka w czosnku i majeranku otulona warzywami

Szynka nie tylko na kanapki

 

Mocno doprawiona szynka wieprzowa pieczona z warzywami jest świetnym obiadem, który sam się robi.
1 kg ziemniaków
1 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
1 łyżka majeranku
1 łyżka czosnku granulowanego

Szynkę myjemy, osuszamy, i kroimy w 1 cm plastry lub w dowolne kawałki. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plastry. Cebule kroimy w piórka, paprykę w kosteczkę. W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone ziemniaki, następnie szynkę. Wszystko przykrywamy pozostałymi warzywami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 1 godzinę 10 minut.

Szynka duszona z porem i  warzywami

Szynka nie tylko na kanapki

 

Uduszone mięso jest kruche i bardzo mięciutkie. Dodatek  warzyw sprawia, że szynka jest bardzo aromatyczna. Mięsko sprawdzi się na rodzinnym obiedzie z dodatkiem buraczków, młodych ziemniaków i kompotu ze śliwek!
1 kg szynki wieprzowej
Przyprawa do wieprzowiny
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 duży por
1 cebula dymka
1 łodyga selera naciowego
3 marchewki
7 pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka wody
Olej do smażenia
Koper do posypania
Przyprawy: ostra papryka wędzona, suszona marchewka, sól, pieprz
Cebulę dymkę oraz por kroimy w kosteczkę. Szklimy w garnku na rozgrzanym oleju. Szynkę kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny, słodką papryką i obsypujemy mąką. Dokładamy do garnka. Marchewkę, pieczarki oraz seler naciowy kroimy w pół plasterki. Dokładamy do mięsa. Całość przesmażamy, podlewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy przyprawami i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około 60 minut). Po ugotowaniu posypujemy młodym koperkiem.

MonikaW 16.01.2017 23:26
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak