Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tarta grzechu warta

Tarta to bardzo smaczna potrawa z kuchni francuskiej.

Tarta to świetna propozycja na obiad, ciepłą kolację czy deser.
Tarta to potrawa kuchni francuskiej ale często ją spolszczamy dodając nasze rodzime składniki.
Sekretem udanej tarty jest dobre ciasto, większość osób ma swoje ulubione i uważa je za najlepsze.
Tarta jest przygotowywana na cieście kruchym ale może też być na drożdżowym lub francuskim.
Nadzienie można wykładać na surowy spód ale dla bezpieczeństwa dobrze jest najpierw go podpiec nakłuwając przed pieczeniem widelcem i obciążając na przykład ziarnami fasoli, a dopiero należy wyłożyć nadzienie i zapiec.
Ciasto kruche powinno być szybko wyrobione i schłodzone.
Nadzienie jakie do niej użyjemy to pełna dowolność, może to być tak zwany przegląd lodówki lub z zaplanowanych składników.
Jeśli chodzi o sl;odkie tarty to możemy robić nadzienie z zapiekaniem lub bez.
Bez zapiekania ciasto musi być upieczone i wtedy wylewamy na upieczony i schłodzony spód słodkie nadzienie a potem czekamy aż masa stężeje.
Najlepiej wtedy wstawić naczynie z tartą do lodówki, a wtedy gdy się zetnie możemy dodatkowo ładnie ją udekorować lub podać z lodami lub bitą śmietaną.
Ja osobiście częściej piekę tarty te wytrawne i zapraszam Was do zapoznania się z kilkoma moimi wariacjami na temat tart właśnie wytrawnych.


Tarta z ciecierzycą, łososiem i kurkami

 

Tarta grzechu warta

CIASTO :
375 g mąki pszennej typ 500
250 g margaryny do pieczenia
1 duże jajko
1/3 łyżeczki soli
WYPEŁNIENIE :
1,5 szk ugotowanej ciecierzycy
350 g wędzonego łososia
150 g blanszowanych kurek ( u mnie mrożone )
1 cebula biała
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
4 duże jajka
1 śmietana 18 % gęsta ( 330 g )
300 g żółtego sera
2 gałązki natki selera
1 łyżka suszonych pomidorów w igiełkach
sól do smaku
czarny pieprz do smaku
chili do smaku
papryka słodka do smaku


CIASTO :
Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać sól i na tarce o grubych oczkach zetrzeć margarynę.
Połączyć składniki i zagnieść ciasto.
Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą i wylepić formę ciastem i nakłuć widelcem.
Formę wstawić do lodówki na godzinę a potem ciasto podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Podpieczony spód schłodzić/
WYPEŁNIENIE :
Na patelni podsmażyć na odrobinie oleju obie cebule pokrojone w półplasterki a potem dodać rozmrożone kurki i chwilę smażyć, przestudzić/
Łososia i paprykę pokroić w kostkę ale łososia w grubszą a paprykę drobniej.
Ser zetrzeć na tarce, seler posiekać.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać śmietanę i rozbełtane jajka oraz przyprawy i wszystko wymieszać.

Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie tarty i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut a potem jeszcze około 10 w temperaturze 180 stopni ( w zależności od piekarnika ).


Tarta z kiełbasą i warzywami

 

Tarta grzechu warta

CIASTO :
1 żółtko
4 łyżki zimnej wody
250 g mąki pszennej typ 500
125 g margaryny
1/3 łyżeczki soli

NADZIENIE :
3 czerwone cebule
250 g kiełbasy podwawelskiej
200 g kalafiora
1 czerwona papryczka chili
1/2 szk groszku konserwowego
1/2 szk marchewki konserwowej
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szk jogurtu greckiego
1 szk gęstej śmietany 18 %
2 jajka
150 g żółtego sera
1 łyżka mąki
sól
pieprz
chili grys
czosnek niedźwiedzi
papryka ostra wędzona

 

CIASTO :
Do miski robota wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i połączyć ze sobą.
Potem szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć ciasto do lodówki na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować na duże koło i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarowanej margaryna i wysypanej bułką tartą.
Ciasto ponakłuwać, włożyć do środka formy papier do pieczenia i wsypać coś co obciąży papier ( ja użyłam ryż ale może być fasola ).
Ciasto podpiec 15 minut w 200 stopniach a potem jeszcze 5 minut bez obciążenia.

NADZIENIE :
Przygotować wszystko na nadzienie.
Pokrojoną w piórka cebulę podsmażyć z pokrojoną papryczką chili.
Potem dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i podzielonego na małe różyczki kalafiora.
Chwilę wszystko smażyć i przestudzić.
Do miski przełożyć jogurt i śmietanę oraz starty ser ( odrobinę zostawić do posypania wierzchu tarty ), natkę, przyprawy i przestudzone podsmażone składniki oraz odsączoną marchewkę i groszek.
Nadzienie wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie, posypać startym serem i wędzoną papryką.
Tartę wstawić do piekarnika ale już z temperaturą 180 stopni i zapiekać 30 - 35 minut.
Gotową tartę kroić po około 10 minutach.
Można polać ketchupem.


Tarta szparagowo pomidorowa

 

Tarta grzechu warta

Ciasto :
2 szk mąki pszennej typ 500
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki gęstej śmietany 12%
150 g margaryny
Nadzienie :
1 jogurt naturalny ( 350 g )
300 g żółtego sera ( salami )
3 jajka
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
15 zielonych szparagów ( tylko połówki z górną częścią )
16 pomidorków cherry

Składniki na ciasto umieścić w misce robota z nożami do siekania i pulsacyjnie połączyć ze sobą składniki.
Następnie ręcznie zagnieść szybko ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić.
Potem rozwałkować ciasto w koło i rozłożyć je w formie do tarty wysmarowanej olejem.
Całe ciasto nakłuć widelcem co zapobiegnie podnoszeniu się ciasta w trakcie pieczenia.
Ciasto piec 15 minut w 190 stopniach ( ja powinnam szybciej wyjąć je z piekarnika bo troszkę za mocno się podpiekło ).
Jogurt wlać do miski, zetrzeć do jogurtu ser tarką na dużych oczkach, wbić jajka i dodać przyprawy.
Na lekko przestudzone ciasto wlać masę i koliście ułożyć umyte szparagi i pomidorki.
Ostatni pomidorek położyć na środku.
Tartę zapiekać przez 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się tarty i ścięcia masy.
Tartę wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić aby dobrze się kroiła.
Podawać na ciepło lub na zimno.


Tarta z boczkiem i cebulą

 

Tarta grzechu warta

Ciasto :
250 g mąki pszennej typ 500
1 jajko
150 g margaryny do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta cukru
2 łyżki zimnej wody
Dodatki :
350 g wędzonego boczku
350 g cebuli
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Masa jajeczna :
4 jajka
150 g żółtego sera ( u mnie salami )
4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
4 łyżki naturalnego jogurtu gęstego
pieprz kolorowy do smaku
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
ostra papryka do posypania

W misce robota z nożami siekającymi umieścić wszystkie składniki ciasta i pulsacyjnie połączyć je ze sobą.
Wyjąć ciasto na blat lub stolnicę, lekko oprószyć mąką, szybko zagnieść i zawinąć w folię spożywczą.
Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia ( ja trzymałam dwie godziny ).
Gdy ciasto się chłodzi boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w pióra i podsmażyć na drugiej patelni na odrobinie oleju, gdy się zeszkli lekko posolić.
Usmażona cebulę przełożyć do boczku, doprawić pieprzem i gałką i wymieszać.
Formę ceramiczną do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Ciasto po schłodzeniu wyjąć z lodówki i przez folię wałkować kółko trochę większe od formy.
Potem ułożyć w formie ciasto folią do góry.
Wyrównać spód i dociskając lekko do ścianek zrobić rant na bokach formy.
Nakłuć ciasto widelcem i zakryć je papierem do pieczenia.
Na papier nasypać np. ryż lub inne ziarna aby zrobić obciążenie.
Tak przygotowane ciasto wstawić z formą do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiec 15 minut.
Potem wyjąć formę z piekarnika na kratkę a temperaturę zmniejszyć do 190 stopni.
Do miski wbić jajka, dodać jogurt, śmietanę i starty ser oraz przyprawy i wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć boczek z cebulą a na boczek wyłożyć masę z serem i oprószyć papryką
Ponownie wstawić formę do piekarnika i zapiekać 35 minut.
Po upieczeniu wyjąć formę z tartą z piekarnika i przestudzić.
Podawać na ciepło.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak