Tarta z jabłkami
Składniki na ciasto
mąka pszenna 20 dag
masło 3 łyżki
żółtko jaja 1
sól szczypta
woda około 40 ml
Składniki na nadzienie
jabłka 4 duże
jajka 2
śmietana kremówka 150 ml
mąka pszenna 2 łyżki
cukier puder 4 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Wykonanie:
Masło siekamy nożem. Na stolnicę wykładamy resztę potrzebnych składników: mąka, żółtko,sól oraz woda. Ciasto trzeba dość szybko zagnieść zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 20 minut. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, ciasto należy rozwałkować i zagnieść w foremce do tarty. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez 15 minut. Jabłka myjemy osuszamy. Po osuszeniu jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki.
Nadzienie:
Jajka wymieszać z śmietaną, mąką, cukrem oraz cynamonem . Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Jabłka obrane wykładamy na tarte i zalewamy nadzieniem. Całość piec około 15 minut.