Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

To już niedługo, czyli Dzień Mamy

Dzień mamy. Jak co roku obchodzony 26 maja. Dla nas wszystkich jest to szczególny dzień. Bo przecież każdy z nas ma mamę, być może jest mamą. Ten dzień powinien być szczególny i nie chodzi tylko o prezenty ale o pamięć. Wystarczą szczere życzenia, dzień spędzony razem, może jakiś drobny upominek. Ale żeby ten dzień był udany, warto przygotować dla naszych mam coś szczególnego. Może być to wspólne śniadanie, obiad, kolacja a może deser.  Przygotowałam kilka pro

Dzień mamy. Jak co roku obchodzony 26 maja. Dla nas wszystkich jest to szczególny dzień. Bo przecież każdy z nas ma mamę, być może jest mamą.

Ten dzień powinien być szczególny i nie chodzi tylko o prezenty ale o pamięć. Wystarczą szczere życzenia, dzień spędzony razem, może jakiś drobny upominek.

Ale żeby ten dzień był udany, warto przygotować dla naszych mam coś szczególnego. Może być to wspólne śniadanie, obiad, kolacja a może deser. 

Przygotowałam kilka propozycji.

Chrupiące tosty francuskie

8 kromek chleba tostowego, może być chałka

1 1/2 szklanki płatków kukurydzianych

1/2 szklanki cukru

4 łyżeczki cynamonu

3 jajka

1/2 szklanki kremówki

1/2 szklanki mleka

1 łyżka ekstraktu waniliowego

masło do smażenia

kilka truskawek

syrop klonowy

Kromki chleba pokrój w słupki. Truskawki umyj i pokrój. Płatki zmiel np. wałkiem do ciasta. W misce połącz ze sobą zmielone płatki, cukier i cynamon. W osobnej misce połącz ze sobą jajka, mleko, śmietankę i ekstrakt waniliowy. Każdy kawałek chleba namocz w mleku, a następnie obtocz w płatkach. Smaż na maśle na złoty kolor.

Tosty przełóż na talerze. Podawaj z truskawkami i sosem klonowym.

To już niedługo, czyli Dzień Mamy

Biszkopt z budyniem i musem truskawkowym

6 jajek

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

2 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 budynie waniliowe

500 ml mleka

250 g masła

2 opakowania cukru wanilinowego

3 galaretki truskawkowe

1l zmiksowanych truskawek

Przygotuj biszkopt.

Białka ubij, dodaj cukier i 1 opakowanie cukru wanilinowego. Powoli dodawaj żółtka. Pod koniec ubijania dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i piecz w 180 C przez ok. 30-35 minut.
Biszkopt wystudź i przekrój na pół.
Budyń rozmieszaj w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem wanilinowym i 2 łyżkami cukru.Ugotuj budyń i wystudź.
Przestudzony budyń utrzyj z masłem. Wyłóż na spód biszkoptu, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem.
Truskawki przełóż do garnka i gotuj przez chwilę. Dodaj galaretki, wymieszaj. Ostudź i przełóż do lodówki, aby mus stężał.
Tężejący mus wylej na wierzch ciasta.
 
To już niedługo, czyli Dzień Mamy

Szparagi z serem feta i suszonymi pomidorami

Pęczek zielonych szparagów
1/4 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki octu balsamicznego
1/4 szklanki pomidorów suszonych
ok. 100-150 g sera feta
1 łyżeczka soli
 
Odetnij końce szparagów. W wysokim garnku zagotuj wodę. Dodaj sól i włóż szparagi, tak aby główki szparagów nie były zanurzone w wodzie. Gotuj przez ok. 10 minut. W międzyczasie na gorącej patelni podpraż orzechy. Ugotowane szparagi przełóż na talerz. Polej octem balsamicznym. Wyłóż pokrojone pomidory i pokruszony ser. Na koniec na wierzch wyłóż orzechy.
 
To już niedługo, czyli Dzień Mamy

Kurczak w orzechowej panierce

1 spora pierś z kurczaka

3 łyżki orzechów włoskich, zmielonych

ok. 4 łyżki zmielonej grahamki

przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, słodka papryka

1-2 łyżeczki oleju

Pierś z kurczaka pokrój w paski średniej wielkości.

Mięso przełóż do miseczki, dodaj olej i przyprawy. Wymieszaj. Miseczkę przykryj folią spożywczą i wstaw na 1h do lodówki (najlepiej jeśli mięso przygotujemy dzień wcześniej).
Orzechy i bułkę przełóż na talerz i wymieszaj.
Kurczaka wyjmij z lodówki i po kolei, każdy kawałek obtocz w panierce. Mięso układaj w naczyniu żaroodpornym.
Gotowego kurczaka piecz w 180 C przez ok. 30 minut.
 
To już niedługo, czyli Dzień Mamy
krokus 08.05.2016 22:18
Ale fajne przepisy,, mi też najbardziej spodobał się biszkopcik i szparagi :)
Ewa Wojtaszko 06.05.2016 19:23
no właśnie,ja też lubię słodkości :) dziękuje
bietka 06.05.2016 13:39
Ewa bardzo podobaja mi się Twoje propozycje, a że jestem słodkolubna to najbardziej przypadł mi do gustu Biszkopt z budyniem i musem truskawkowym, wyglada pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak