Torcik z zielonego groszku
Składniki na placuszki :
- groszek konserwowy 1 szklanka
- jajka 2
- mąka pszenna 4 łyżki
- cukier kryształ 1 mała łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- sól
- mleko 30 ml
- olej 2 łyżki
Składniki na sos :
- jogurt naturalny 1 szklanka
- ząbek czosnku 1
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- musztarda delikatesowa 1 łyżka
- sól
- czarny pieprz mielony Prymat
Składniki inne :
- żółty ser starty do posypania
Wykonanie :
Groszek odcedzamy z puszki opłukujemy w wodzie i przekładamy do miski.
Groszek miksujemy na gładką masę . Doprawiamy solą oraz i pieprzem. Do gotowej masy wbijamy jajka , cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy do uzyskania masy. Pod sam koniec miksowania dodajemy mleko powoli i jeszcze raz doprawiamy przyprawami solą oraz pieprzem . Całość jeszcze chwilę razem wszystko miksujemy. Na rozgrzanej patelni dajemy małe placuszki można chochelką zrobić i smażymy placuszki z obu stron do ładnego zarumienia się z obu stron.
Wykonanie sosu jogurtowo-czosnkowego:
Czosnek zetrzeć na tarce dodać jogurt oraz pozostałe składniki dobrze całość mieszamy.
Gotowe placuszki smarujemy sosem jogurtowo-czosnkowym i układamy placuszki w kształcie torcika wierzch udekorować startym serem żółtym i pietruszką.