TORT ŚMIETANKOWY
Składniki
BISZKOPT
jajka -6 szt dużych
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
cukier -250 g
mąka ziemniaczana -250 g
mąka pszenna -125 g
ocet -1 łyżka
KREM
śmietana Puratos -750 ml
barwnik różowy
barwnik zielony
róża gotowa z masy
dżem wiśniowy -1 słoik
PONCZ
woda gotowana -1 szkl
sok z cytryny -2 łyżki
kilka kropli spirytusu
cukier -1,5 łyżeczki
Sposób przygotowania
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier, dalej ubijać. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, wlać do piany, ubijać jeszcze przez chwilę. Mąki wymieszać razem, przesiać przez sito, do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w 175 stop. przez ok.35 minut.
Upieczone ciasto wyjąć , ostudzić, przekroić na 3 części.
KREM
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijać przez 20 minut na średnich obrotach. Śmietana ma być dobrze ubita na gęsty krem.
PONCZ
Do przegotowanej wody dodać cukier, sok z cytryny, spirytus, ostudzić.
PRZEŁOŻENIE TORTU
Pierwszy blat tortu dobrze nasączyć ponczem,
wyłożyć dżem wiśniowy
Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć, nałożyć porcję krem u śmietankowego.
Na krem położyć, trzeci krążek ciasta i wyłożyć 2 porcję kremu. Kremem posmarować wierzch i boki tortu.
Resztę kremu podzielić na 2 części. Do jednej części kremu dodać barwnik zielony, do drugiej barwnik różowy. Specjalną szprycka do tortów, udekorować tort.