W moim domu bardzo często sięgam po gotowe tortille, gdy potrzebuje zrobić coś szybkiego na obiad. Używam ich również na różnego rodzaju przyjęcia jako przystawkę. Tortille są bardzo popularne w kuchni meksykańskiej. Najpopularniejsze potrawy z wykorzystaniem tortilli to enchiladas, tacos i quesadillas. W dzisiejszym blogu ominiemy kuchnie meksykańską, a zajmiemy się moją twórczą kuchnią:-) Zapraszam na moje ulubione przepisy z wykorzystaniem tortilli w nieco innym wydaniu.
Greckie wrapy z sosem cacyki
Składniki:
wrapy:
tortille pełnoziarniste lub pszenne 3 szt,
pomidor 2 szt,
oliwki czarne pół małego słoika,
cebula 1/4 szt,
papryka żółta 1/4 szt,
sałata lodowa 1/4 główki,
ser feta 0,5 opakowania,
sos cacyki:
majonez 3 łyżki,
jogurt naturalny 3 łyżki,
czosnek 2 ząbki,
ogórek 1/4 szt,
sol i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Pomidory, paprykę oraz ser feta kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy, sałatę rwiemy, oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki dzielimy na 3 części i nakładamy na tortille. Następnie zwijamy tortille w dowolny sposób. Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż będzie chrupiąca.
Przygotowanie sosu:
Jogurt naturalny mieszamy z majonezem. Dodajemy startego na grubych oczkach ogórka i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z gotowymi wrapami. Dodatkowo wrapy możemy również podać z frytkami. Sałatę lodową, możemy zastąpić innym rodzajem sałaty lub kapustą pekińską.
Kieszonki ze szpinakiem i pieczarkami
Składniki:
tortilla pełnoziarnista lub pszenna 6 szt,
szpinak świeży 200 g,
pieczarki 300 g,
cebula 1 szt,
kukurydza pół puszki,
oliwki czarne 100 g,
ser żółty 100 g,
czosnek 2 ząbki,
sól i pieprz do smaku,
oliwa z oliwek do smażenia,
Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i podsmażamy. Do pieczarek dodajemy szpinak i smażymy do momentu odparowania wody. Pod koniec dodajemy sól, pieprz i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Oliwki przekrawamy na pół i dodajemy do usmażonego szpinaku i pieczarek. Tortille rozkładamy na blacie. Farsz dzielimy na 6 części i nakładamy na środek tortilli. Następnie farsz posypujemy kukurydzą i startym na grubych oczkach serem żółtym. Następnie boki tortilli składamy do środka z 4 stron i spinamy wykałaczkami, tak aby tortille się nie pootwierały. Olej rozgrzewamy. Gotowe kieszonki kładziemy na patelni i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym i świeżymi pomidorkami. Smacznego!
Wrapy z humusem, gyrosem z kurczaka i warzywami
Składniki:
hummus:
ciecierzyca gotowana na parze 1 puszka,
Tahini 1,5 łyżki,
czosnek 1 duży ząbek,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,
natka pietruszki posiekana 1 łyżka,
woda 10 łyżek,
dodatkowo:
tortille 8 szt,
sałata lodowa pół główki,
kukurydza konserwowa 3/4 puszki,
pomidor 2 szt,
papryka czerwona pół szt,
ogórki konserwowe 4 szt,
pierś z kurczaka 2 szt,
przyprawa gyros 1 łyżka,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odcedzamy, następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem wody i tahini. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sok z cytryny do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na grubsze paski. Następnie posypujemy piersi przyprawą gyros, mieszamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Pomidory oraz paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki do wrapów dzielimy na 8 części.
Tortille smarujemy hummusem, następnie nakładamy poszarpaną sałatę lodową, pomidory, paprykę, kukurydzę, pół ogórka konserwowego pokrojonego w półplasterki oraz kurczaka. Tortille zwijamy jak krokieta. Podajemy na zimno lub na gorąco. Ja preferuje podgrzane w piekarniku lub przyrumienione na grillu.
Smacznego :-)