Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tortilla czyli pomysł na szybki obiad

Tortilla to okrągły placek z mąki kukurydzianej lub pszennej. Można z niej przygotować różnego rodzaju przystawki lub danie główne.

W moim domu bardzo często sięgam po gotowe tortille, gdy potrzebuje zrobić coś szybkiego na obiad. Używam ich również na różnego rodzaju przyjęcia jako przystawkę. Tortille są bardzo popularne w kuchni meksykańskiej. Najpopularniejsze potrawy z wykorzystaniem tortilli to enchiladas, tacos i quesadillas. W dzisiejszym blogu ominiemy kuchnie meksykańską, a zajmiemy się moją twórczą kuchnią:-) Zapraszam na moje ulubione przepisy z wykorzystaniem tortilli w nieco innym wydaniu. 

 

Greckie wrapy z sosem cacyki

Tortilla czyli pomysł na szybki obiad

Składniki:

wrapy:

tortille pełnoziarniste lub pszenne 3 szt,

pomidor 2 szt,

oliwki czarne pół małego słoika,

cebula 1/4 szt,

papryka żółta 1/4 szt,

sałata lodowa 1/4 główki,

ser feta 0,5 opakowania,

 

sos cacyki:

majonez 3 łyżki,

jogurt naturalny 3 łyżki,

czosnek 2 ząbki,

ogórek 1/4 szt,

sol i pieprz do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Pomidory, paprykę oraz ser feta kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy, sałatę rwiemy, oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki dzielimy na 3 części i nakładamy na tortille. Następnie zwijamy tortille w dowolny sposób. Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż będzie chrupiąca. 

Przygotowanie sosu:

Jogurt naturalny mieszamy z majonezem. Dodajemy startego na grubych oczkach ogórka i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Podajemy z gotowymi wrapami. Dodatkowo wrapy możemy również podać z frytkami. Sałatę lodową, możemy zastąpić innym rodzajem sałaty lub kapustą pekińską

Kieszonki ze szpinakiem i pieczarkami

Tortilla czyli pomysł na szybki obiad

 

Składniki:

 

tortilla pełnoziarnista lub pszenna 6 szt,

 

szpinak świeży 200 g,

 

pieczarki 300 g,

 

cebula 1 szt,

 

kukurydza pół puszki,

 

oliwki czarne 100 g,

 

ser żółty 100 g,

 

czosnek 2 ząbki,

 

sól i pieprz do smaku,

 

oliwa z oliwek do smażenia,

 


Sposób przygotowania:

 

Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i podsmażamy. Do pieczarek dodajemy szpinak i smażymy do momentu odparowania wody. Pod koniec dodajemy sól, pieprz i wyciśnięty przez praskę czosnek.

 

Oliwki przekrawamy na pół i dodajemy do usmażonego szpinaku i pieczarek. Tortille rozkładamy na blacie. Farsz dzielimy na 6 części i nakładamy na środek tortilli. Następnie farsz posypujemy kukurydzą i startym na grubych oczkach serem żółtym. Następnie boki tortilli składamy do środka z 4 stron i spinamy wykałaczkami, tak aby tortille się nie pootwierały. Olej rozgrzewamy. Gotowe kieszonki kładziemy na patelni i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym i świeżymi pomidorkami. Smacznego!

 

Wrapy z humusem, gyrosem z kurczaka i warzywami

Tortilla czyli pomysł na szybki obiad

 

Składniki:

 

hummus:

 

ciecierzyca gotowana na parze 1 puszka,

 

Tahini 1,5 łyżki,

 

czosnek 1 duży ząbek,

 

papryka słodka mielona 1 łyżeczka,

 

sok z cytryny do smaku,

 

sól i pieprz do smaku,

 

natka pietruszki posiekana 1 łyżka,

 

woda 10 łyżek,

 


dodatkowo:

 

tortille 8 szt,

 

sałata  lodowa pół główki,

 

kukurydza konserwowa 3/4 puszki,

 

pomidor 2 szt,

 

papryka czerwona pół szt,

 

ogórki konserwowe 4 szt,

 

pierś z kurczaka 2 szt,

 

przyprawa gyros 1 łyżka,

 

olej do smażenia,

 


Sposób przygotowania:

 

Ciecierzycę odcedzamy, następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem wody i tahini. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sok z cytryny do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

 

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na grubsze paski. Następnie posypujemy piersi przyprawą gyros, mieszamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

 

Pomidory oraz paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki do wrapów dzielimy na 8 części.

 

Tortille smarujemy hummusem, następnie nakładamy poszarpaną sałatę lodową,  pomidory, paprykę, kukurydzę, pół ogórka konserwowego pokrojonego w półplasterki oraz kurczaka. Tortille zwijamy jak krokieta. Podajemy na zimno lub na gorąco. Ja preferuje podgrzane w piekarniku lub przyrumienione na grillu. 

 

Smacznego :-)

 

 

 
anka1988 18.07.2017 08:15
te kieszonki ze szpinakiem - super propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak