Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Torty na Dzień Mamy

Dzień Mamy tuż, tuż. To ostatni dzwonek na pomyślenie jak słodko uczcić ten dzień.


Dzień Mamy tuż, tuż. To ostatni dzwonek na pomyślenie jak słodko uczcić ten dzień. Przedstawię Wam kilka propozycji na torty, może coś Wam przypadnie do gustu i coś smacznego upieczecie. Ja niestety od wielu lat nie mam możliwości obdarowania swojej mamy takim tortem ale ciągle o niej myślę i w ten dzień piekę torcik i jestem z Nią myślami.
Ale dość przykrych spraw, zapraszam po inspiracje na smaczne i kolorowe torty, które właśnie mogą umilić ten dzień Waszym Mamom.
Bo przecież to dzień szczególny i warto zadbać o to aby był miły i wyjątkowy.
Choć mam nadzieję, że nasze dzieci kochają nas a my swoje Mmayna co dzień nie tylko 26 maja.

 

Tort na Dzień Mamy

 

Torty na Dzień Mamy

1 biszkopt orzechowo - migdałowy

  • 4 białka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki tartych migdałów
  • 2 łyżki tartych orzechów laskowych
  • 16 g cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Białka ( zostały mi z ciasta bez pieczenia ) przelać do miski, jajka rozdzielić dodając białka do tych już w misce. Ubić białka na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodać żółtka i na małych obrotach miksera połączyć je z białkami. Obie maki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitej piany i na wolnych obrotach wymieszać. Na koniec wsypać orzechy i migdały i wymieszać. Gotowa masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą. Biszkopt piec 40 minut w temperaturze 150 stopni a po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej a kroić na drugi dzień. Gotowy biszkopt przekładać według naszego uznania.


Masa śmietanowa :
500 ml śmietanki kremówki 36%
2 duże cukry waniliowe ( 2 x po 16 g )
Dodatkowo :
300 g dżemu wiśniowego
1 szk kompotu z wiśni
Do dekoracji :
3 kostki czekolady gorzkiej


róże z ciasta parzonego

  • 1 szk cukru pudru
  • 1/4 kostki margaryny 
  • 1/2 szk wody
  • 4/5 szk mąki pszennej typ 500
  • czerwony barwnik spożywczy

W rondelku zagotować wodę z margaryną. Do gotującej się wody wsypać mąkę i bardzo energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki gotować około 3 minuty. Gotowe parzone ciasto wystudzić. Do zimnego ciasta wgniatać porcjami cukier puder. Następnie dodać barwnik spożywczy i wgniatać go aż się połączy a masą. ( można użyć rękawiczek, bo barwnik zabarwi nam dłonie ) Gdy masa jest gotowa rozwałkować ją wałkiem do ciasta i wycinać literatką kółeczka. Nakładać po 5 lub 6 krążków w rzędzie tak aby jeden nachodził na drugi. Zwinąć krążki w rulon i na środku przeciąć nożem na pół. Potem formować róże lekko odginając płatki. Gotowe róże wstawić do lodówki przed przygotowaniem tortu. ( Z tej masy można robić także listki lub inne wzorki a także użyć innego barwnika. Miałam dodatkowo zrobić listki, ale okazało się, że skończył mi się barwnik zielony ).

Upiec biszkopt.

Dobrze wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki.
Śmietanę bardzo zimną ubić z cukrem waniliowym na sztywno.
Pierwszy placek ułożyć na talerzu lub paterze i nasączyć go kompotem wiśniowym.
Na krążek wyłożyć i rozsmarować dżem wiśniowy i nakryć drugim krążkiem.
Także nasączyć go kompotem i wyłożyć prawie połowę śmietany a potem ja rozsmarować.
Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu i wyłożyć resztę śmietany.
Śmietanę rozsmarować po bokach i na górze tortu.
Widelcem zrobić dekoracyjne wzorki i ułożyć dookoła toru przygotowane róże z ciasta parzonego.

Na sam koniec na tort zetrzeć gorzka czekoladę.

Gotowy tort wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

 

 

Tort żurawinowy

 

Torty na Dzień Mamy

Biszkopt żurawinowy :
5 jajek ( rozmiar M )
1/3 szk cukru
16 g cukru waniliowego
4 łyżki mąki tortowej + 1 płaska
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 garść suszonej żurawiny
Krem :
1 śmietana 30 % ( 330 g )
650 g serka waniliowego z kawałkami wanilii ( z wiaderka )
2 galaretki żurawinowe
300 ml gorącej przegotowanej wody
2 łyżki cukru
Dodatkowo :
350 ml dżemu truskawkowego z żurawiną i migdałami
suszona żurawina do dekoracji
3/4 szk herbaty żurawinowej

Herbatę zaparzyć bo będzie potrzebna do nasączenia biszkoptu.
Biszkopt żurawinowy :
Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i obydwoma cukrami.
Następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać.
Do gotowej masy jajecznej dodać przesiane obie mąki łącznie z proszkiem do pieczenia i na najmniejszych obrotach wymieszać.
Żurawinę wyłożyć na deskę do krojenia, posypać odłożoną mąką i posiekać a potem dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą.
Do formy przełożyć ciasto i upiec biszkopt.
Piec go w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut.
Upieczony wystudzić i pokroić na trzy blaty np . za pomocą noża strunowego.
Krem :
Gorącą, przegotowaną wodę wlać do miski, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać a potem schłodzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Zimną śmietanę ubić z cukrem i potem dodając po łyżce serka mieszać na wolnych obrotach.
Gdy serek połączy się ze śmietaną dodawać małymi strumieniami galaretkę i wymieszać.
Jeżeli masa okaże się za rzadka należy wstawić ją do lodówki aby lekko stężała ale tak aby można było krem smarować.
Przełożenie :
Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć go herbatą i rozsmarować dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami.
Przykryć drugim krążkiem, nasączyć herbatą i rozsmarować porcję kremu.
Przykryć trzecim nasączonym krążkiem i posmarować wierzch i boki kremem.
Na koniec tort udekorować pozostałym kremem i suszoną żurawiną.
Gotowy tort wstawić do lodówki do ścięcia na kilka godzin.

 


Kolorowy tort owocowy

 

Torty na Dzień Mamy

Biszkopt :
4 jajka ( rozmiar M )
4 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 g cukru wanilinowego
1/2 szk cukru białego
Masa :
800 ml śmietany kremówki
cukier do smaku
Owoce :
250 g truskawek
1 szk borówek ( ja użyłam rozmrożonych )
3 kiwi
2 pomarańcze

Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym.
Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy powstanie puszysta masa wsypać obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach.
Dno tortownicy wysmarować margaryna i wysypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do formy i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z formy i gdy będzie całkiem zimny przekroić na 3 blaty ( biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej ).
Masa :
Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem.
Po ubiciu wstawić ją do lodówki i przygotować owoce.
Część truskawek pokroić w kosteczkę a część na połówki.
Kiwi też część w kostkę a część można w plasterki, borówki wsypać na talerz i rozmrozić ( mogą być świeże, ale ja nie miałam ).
Dobrze umyte pomarańcze obrać ze skóry i też pokroić, część drobniej a część grubiej.
Przełożenie :
Blaty biszkoptowe nasączyć ulubionym płynem ( u mnie herbata owocowa ).
Na pierwszy krążek cista wyłożyć część śmietany i rozsmarować.
Zaczynając od środka układać koliście owoce, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i powtórzyć czynność.
Resztą śmietany wysmarować boki i górę tortu, potem boki ozdobić robiąc wzorki widelcem.
Na koniec górę tortu udekorować połówkami truskawek, większymi kawałkami owoców, resztą mniejszych i borówkami.
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.

 


Torcik truskawkowy z masą budyniową

 

Torty na Dzień Mamy

Biszkopt :
5 jajek ( L )
3/4 szk cukru
3/4 szk mąki tortowej
1/4 szk mąki ziemniaczanej

Masa :
500 ml mleka 2 %
50 g budyniu śmietankowego
cukier do smaku
250 g miękkiego masła

Dodatkowo :
ok. 600 g truskawek

Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek ( jajka mają być w pokojowej temperaturze ) i ubijać je w misce robota z końcówką do ubijania piany.
Gdy białka są lekko ubite dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać aż piana będzie ubita.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy piana połączy się z białkami dodawać po łyżce obu mąk przesianych przez sitko.
Mieszać najlepiej rózgą ale powoli aby masa była puszysta.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Piec biszkopt przez 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu z wysokości około pól metra rzucić blachę na podłogę ( oczywiście nie odwracając blachy ) i zostawić blachę z biszkoptem do wystudzenia na kratce.
Zimny biszkopt okroić na bokach tortownicy dookoła i wyjąć biszkopt z formy.
Przekroić na dwa placki.

Masa :
3/4 mleka wlać do garnka przelanego zimną wodą i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budyń i cukier i wlać mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszając chwilę gotować aż budyń zgęstnieje.
Budyń zakryć dokładnie folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć w misce i nadal ucierając dodawać schłodzony budyń.
Mieszać aż masa będzie gotowa.

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić. Część na plastry a część na kawałki.

Przełożenie :
Pierwszy placek położyć na talerz lub paterę i nasączyć go lekkim roztworem herbaty.
Wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować na biszkopcie i wyłożyć część pokrojonych truskawek.
Znowu wyłożyć 1/3 masy i zakryć truskawki.
Masę zakryć drugim nasączonym biszkoptem i całe ciasto pokryć resztą masy.
Wierzch udekorować kawałkami truskawek a boki dookoła plastrami.
Tort wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem udekorować listkami mięty lub bazylii.

 

Torcik borówkowy

 

Torty na Dzień Mamy

Biszkopt :
6 jajek ( M )
4 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki budyniu waniliowego ( proszek )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 3/4 szk cukru

Masa :
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki budyniu waniliowego ( proszek )
3 żółtka ( M )
5 łyżek cukru
250 g miękkiego masła

Dodatkowo :
ok. 2 szk borówek amerykańskich
listki świeżej mięty

Biszkopt :
Jajka w pokojowej temperaturze należy oddzielić - białka i żółtka osobno.
Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier a gdy będzie ubita dodać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać.
Następnie porcjami dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia i mieszać powoli ale już rózgą.
Masę na biszkopt wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( ale tylko dno ) i piec biszkopt 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.

Masa :
3/4 mleka zagotować a w pozostałej ilości wymieszać żółtka, cukier oraz mąkę i budyń.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Folią spożywczą dokładnie przykryć budyń tak aby folia dotykała budyniu ( zapobiegnie to powstaniu kożucha ) i budyń wystudzić.
Gdy budyń wystygnie miękkie masło utrzeć mikserem i porcjami dodawać do masła budyń i ucierać aż masa będzie bez grudek.

Przełożenie :
Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć ulubionym ponczem lub sokiem z cytryny rozrobionym z wodą.
Wyłożyć 2/3 masy a na nią rozłożyć połowę borówek.
Przykryć drugim blatem lekko dociskając, nasączyć drugi blat i wyłożyć resztę masy.
Na masie rozłożyć resztę borówek i też lekko docisnąć je do masy a na koniec udekorować miętą.
Torcik wstawić do lodówki a potem wyjąć jakieś 30 minut przed podaniem gościom.

 


Zawijany torcik

 

Torty na Dzień Mamy

Biszkopt :
6 jajek
7 łyżek mąki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1/2 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina żółtego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
Podstawa :
185 g herbatników czekoladowych ( pettitki )
125 g masła
Masa :
700 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru waniliowego
odrobina czerwonego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
Dodatkowo :
1 szk marmolady wieloowocowej
4 łyżki dżemu pomarańczowego
2 łyżki przegotowanej zimnej wody
Różowy błyszczący cukier
czekolada w młynku
rurki waflowe


Obie mąki przesiać przez sito.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka wlać do miski robota i ubić je na sztywno z cukrem.
Żółtka wymieszać z żółtym barwnikiem i wlać do piany i delikatnie wymieszać.
Następnie dodać mąki i również delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia po czym wyłożyć ciasto i rozsmarować je po całej powierzchni blachy.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika na 15 minut i piec w 150 stopniach.
Po upieczeniu wyłożyć biszkopt na ściereczkę papierem do góry.
Zdjąć papier i wystudzić biszkopt.
Herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu.
Masło stopić w rondelku, wsypać sproszkowane herbatniki i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i wyrównać powierzchnię.
Na wystudzony blacik z herbatników rozsmarować dwie łyżki marmolady.
Resztę marmolady wymieszać z dżemem pomarańczowym i wodą.
Zimny biszkopt pokroić na cztery równe paski i ułożyć z powrotem na blachę.
Po całej powierzchni pasków biszkoptowych rozsmarować mieszankę marmolady i dżemu i tak na chwilę zostawić a w międzyczasie przygotować masę śmietanową.
Zimną kremówkę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Następnie dodać serek mascarpone i połączyć ze sobą.
Część białej masy odłożyć a do reszty dodać czerwony barwnik i wymieszać aż masa zmieni kolor.
Tak przygotowaną śmietanę podzielić na dwie części.
Jedną z nich rozsmarować na paskach biszkoptowych.
Pierwszy pasek zwinąć w roladę i ustawić pionowo na środku tortownicy z podstawą herbatnikową.
Kolejny pasek obłożyć koliście na pierwszej roladce i postępować tak aż wszystkie paski wykorzystamy.
Następnie drugą częścią masy posmarować boki i górę torcika.
Boki tortu dookoła obłożyć rurkami.
Górę i sam dół udekorować białą śmietaną i posypać cukrem błyszczącym i czekoladą w młynku.
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.

 


Więcej pomysłów na torty znajdziecie w moich przepisach :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak