Dzień Mamy tuż, tuż. To ostatni dzwonek na pomyślenie jak słodko uczcić ten dzień. Przedstawię Wam kilka propozycji na torty, może coś Wam przypadnie do gustu i coś smacznego upieczecie. Ja niestety od wielu lat nie mam możliwości obdarowania swojej mamy takim tortem ale ciągle o niej myślę i w ten dzień piekę torcik i jestem z Nią myślami.
Ale dość przykrych spraw, zapraszam po inspiracje na smaczne i kolorowe torty, które właśnie mogą umilić ten dzień Waszym Mamom.
Bo przecież to dzień szczególny i warto zadbać o to aby był miły i wyjątkowy.
Choć mam nadzieję, że nasze dzieci kochają nas a my swoje Mmayna co dzień nie tylko 26 maja.
Tort na Dzień Mamy
1 biszkopt orzechowo - migdałowy
- 4 białka
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej typ 500
- 2 łyżki tartych migdałów
- 2 łyżki tartych orzechów laskowych
- 16 g cukru waniliowego
- 5 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ( zostały mi z ciasta bez pieczenia ) przelać do miski, jajka rozdzielić dodając białka do tych już w misce. Ubić białka na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodać żółtka i na małych obrotach miksera połączyć je z białkami. Obie maki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitej piany i na wolnych obrotach wymieszać. Na koniec wsypać orzechy i migdały i wymieszać. Gotowa masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą. Biszkopt piec 40 minut w temperaturze 150 stopni a po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej a kroić na drugi dzień. Gotowy biszkopt przekładać według naszego uznania.
Masa śmietanowa :
500 ml śmietanki kremówki 36%
2 duże cukry waniliowe ( 2 x po 16 g )
Dodatkowo :
300 g dżemu wiśniowego
1 szk kompotu z wiśni
Do dekoracji :
3 kostki czekolady gorzkiej
róże z ciasta parzonego
- 1 szk cukru pudru
- 1/4 kostki margaryny
- 1/2 szk wody
- 4/5 szk mąki pszennej typ 500
- czerwony barwnik spożywczy
W rondelku zagotować wodę z margaryną. Do gotującej się wody wsypać mąkę i bardzo energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki gotować około 3 minuty. Gotowe parzone ciasto wystudzić. Do zimnego ciasta wgniatać porcjami cukier puder. Następnie dodać barwnik spożywczy i wgniatać go aż się połączy a masą. ( można użyć rękawiczek, bo barwnik zabarwi nam dłonie ) Gdy masa jest gotowa rozwałkować ją wałkiem do ciasta i wycinać literatką kółeczka. Nakładać po 5 lub 6 krążków w rzędzie tak aby jeden nachodził na drugi. Zwinąć krążki w rulon i na środku przeciąć nożem na pół. Potem formować róże lekko odginając płatki. Gotowe róże wstawić do lodówki przed przygotowaniem tortu. ( Z tej masy można robić także listki lub inne wzorki a także użyć innego barwnika. Miałam dodatkowo zrobić listki, ale okazało się, że skończył mi się barwnik zielony ).
Upiec biszkopt.
Dobrze wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki.
Śmietanę bardzo zimną ubić z cukrem waniliowym na sztywno.
Pierwszy placek ułożyć na talerzu lub paterze i nasączyć go kompotem wiśniowym.
Na krążek wyłożyć i rozsmarować dżem wiśniowy i nakryć drugim krążkiem.
Także nasączyć go kompotem i wyłożyć prawie połowę śmietany a potem ja rozsmarować.
Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu i wyłożyć resztę śmietany.
Śmietanę rozsmarować po bokach i na górze tortu.
Widelcem zrobić dekoracyjne wzorki i ułożyć dookoła toru przygotowane róże z ciasta parzonego.
Na sam koniec na tort zetrzeć gorzka czekoladę.
Gotowy tort wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Tort żurawinowy
Biszkopt żurawinowy :
5 jajek ( rozmiar M )
1/3 szk cukru
16 g cukru waniliowego
4 łyżki mąki tortowej + 1 płaska
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 garść suszonej żurawiny
Krem :
1 śmietana 30 % ( 330 g )
650 g serka waniliowego z kawałkami wanilii ( z wiaderka )
2 galaretki żurawinowe
300 ml gorącej przegotowanej wody
2 łyżki cukru
Dodatkowo :
350 ml dżemu truskawkowego z żurawiną i migdałami
suszona żurawina do dekoracji
3/4 szk herbaty żurawinowej
Herbatę zaparzyć bo będzie potrzebna do nasączenia biszkoptu.
Biszkopt żurawinowy :
Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i obydwoma cukrami.
Następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać.
Do gotowej masy jajecznej dodać przesiane obie mąki łącznie z proszkiem do pieczenia i na najmniejszych obrotach wymieszać.
Żurawinę wyłożyć na deskę do krojenia, posypać odłożoną mąką i posiekać a potem dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą.
Do formy przełożyć ciasto i upiec biszkopt.
Piec go w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut.
Upieczony wystudzić i pokroić na trzy blaty np . za pomocą noża strunowego.
Krem :
Gorącą, przegotowaną wodę wlać do miski, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać a potem schłodzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Zimną śmietanę ubić z cukrem i potem dodając po łyżce serka mieszać na wolnych obrotach.
Gdy serek połączy się ze śmietaną dodawać małymi strumieniami galaretkę i wymieszać.
Jeżeli masa okaże się za rzadka należy wstawić ją do lodówki aby lekko stężała ale tak aby można było krem smarować.
Przełożenie :
Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć go herbatą i rozsmarować dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami.
Przykryć drugim krążkiem, nasączyć herbatą i rozsmarować porcję kremu.
Przykryć trzecim nasączonym krążkiem i posmarować wierzch i boki kremem.
Na koniec tort udekorować pozostałym kremem i suszoną żurawiną.
Gotowy tort wstawić do lodówki do ścięcia na kilka godzin.
Kolorowy tort owocowy
Biszkopt :
4 jajka ( rozmiar M )
4 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 g cukru wanilinowego
1/2 szk cukru białego
Masa :
800 ml śmietany kremówki
cukier do smaku
Owoce :
250 g truskawek
1 szk borówek ( ja użyłam rozmrożonych )
3 kiwi
2 pomarańcze
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym.
Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy powstanie puszysta masa wsypać obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach.
Dno tortownicy wysmarować margaryna i wysypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do formy i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z formy i gdy będzie całkiem zimny przekroić na 3 blaty ( biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej ).
Masa :
Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem.
Po ubiciu wstawić ją do lodówki i przygotować owoce.
Część truskawek pokroić w kosteczkę a część na połówki.
Kiwi też część w kostkę a część można w plasterki, borówki wsypać na talerz i rozmrozić ( mogą być świeże, ale ja nie miałam ).
Dobrze umyte pomarańcze obrać ze skóry i też pokroić, część drobniej a część grubiej.
Przełożenie :
Blaty biszkoptowe nasączyć ulubionym płynem ( u mnie herbata owocowa ).
Na pierwszy krążek cista wyłożyć część śmietany i rozsmarować.
Zaczynając od środka układać koliście owoce, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i powtórzyć czynność.
Resztą śmietany wysmarować boki i górę tortu, potem boki ozdobić robiąc wzorki widelcem.
Na koniec górę tortu udekorować połówkami truskawek, większymi kawałkami owoców, resztą mniejszych i borówkami.
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
Torcik truskawkowy z masą budyniową
Biszkopt :
5 jajek ( L )
3/4 szk cukru
3/4 szk mąki tortowej
1/4 szk mąki ziemniaczanej
Masa :
500 ml mleka 2 %
50 g budyniu śmietankowego
cukier do smaku
250 g miękkiego masła
Dodatkowo :
ok. 600 g truskawek
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek ( jajka mają być w pokojowej temperaturze ) i ubijać je w misce robota z końcówką do ubijania piany.
Gdy białka są lekko ubite dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać aż piana będzie ubita.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy piana połączy się z białkami dodawać po łyżce obu mąk przesianych przez sitko.
Mieszać najlepiej rózgą ale powoli aby masa była puszysta.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Piec biszkopt przez 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu z wysokości około pól metra rzucić blachę na podłogę ( oczywiście nie odwracając blachy ) i zostawić blachę z biszkoptem do wystudzenia na kratce.
Zimny biszkopt okroić na bokach tortownicy dookoła i wyjąć biszkopt z formy.
Przekroić na dwa placki.
Masa :
3/4 mleka wlać do garnka przelanego zimną wodą i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać budyń i cukier i wlać mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszając chwilę gotować aż budyń zgęstnieje.
Budyń zakryć dokładnie folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć w misce i nadal ucierając dodawać schłodzony budyń.
Mieszać aż masa będzie gotowa.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić. Część na plastry a część na kawałki.
Przełożenie :
Pierwszy placek położyć na talerz lub paterę i nasączyć go lekkim roztworem herbaty.
Wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować na biszkopcie i wyłożyć część pokrojonych truskawek.
Znowu wyłożyć 1/3 masy i zakryć truskawki.
Masę zakryć drugim nasączonym biszkoptem i całe ciasto pokryć resztą masy.
Wierzch udekorować kawałkami truskawek a boki dookoła plastrami.
Tort wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem udekorować listkami mięty lub bazylii.
Torcik borówkowy
Biszkopt :
6 jajek ( M )
4 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki budyniu waniliowego ( proszek )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 3/4 szk cukru
Masa :
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki budyniu waniliowego ( proszek )
3 żółtka ( M )
5 łyżek cukru
250 g miękkiego masła
Dodatkowo :
ok. 2 szk borówek amerykańskich
listki świeżej mięty
Biszkopt :
Jajka w pokojowej temperaturze należy oddzielić - białka i żółtka osobno.
Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier a gdy będzie ubita dodać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać.
Następnie porcjami dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia i mieszać powoli ale już rózgą.
Masę na biszkopt wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( ale tylko dno ) i piec biszkopt 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.
Masa :
3/4 mleka zagotować a w pozostałej ilości wymieszać żółtka, cukier oraz mąkę i budyń.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Folią spożywczą dokładnie przykryć budyń tak aby folia dotykała budyniu ( zapobiegnie to powstaniu kożucha ) i budyń wystudzić.
Gdy budyń wystygnie miękkie masło utrzeć mikserem i porcjami dodawać do masła budyń i ucierać aż masa będzie bez grudek.
Przełożenie :
Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć ulubionym ponczem lub sokiem z cytryny rozrobionym z wodą.
Wyłożyć 2/3 masy a na nią rozłożyć połowę borówek.
Przykryć drugim blatem lekko dociskając, nasączyć drugi blat i wyłożyć resztę masy.
Na masie rozłożyć resztę borówek i też lekko docisnąć je do masy a na koniec udekorować miętą.
Torcik wstawić do lodówki a potem wyjąć jakieś 30 minut przed podaniem gościom.
Zawijany torcik
Biszkopt :
6 jajek
7 łyżek mąki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1/2 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina żółtego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
Podstawa :
185 g herbatników czekoladowych ( pettitki )
125 g masła
Masa :
700 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru waniliowego
odrobina czerwonego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
Dodatkowo :
1 szk marmolady wieloowocowej
4 łyżki dżemu pomarańczowego
2 łyżki przegotowanej zimnej wody
Różowy błyszczący cukier
czekolada w młynku
rurki waflowe
Obie mąki przesiać przez sito.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka wlać do miski robota i ubić je na sztywno z cukrem.
Żółtka wymieszać z żółtym barwnikiem i wlać do piany i delikatnie wymieszać.
Następnie dodać mąki i również delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia po czym wyłożyć ciasto i rozsmarować je po całej powierzchni blachy.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika na 15 minut i piec w 150 stopniach.
Po upieczeniu wyłożyć biszkopt na ściereczkę papierem do góry.
Zdjąć papier i wystudzić biszkopt.
Herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu.
Masło stopić w rondelku, wsypać sproszkowane herbatniki i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i wyrównać powierzchnię.
Na wystudzony blacik z herbatników rozsmarować dwie łyżki marmolady.
Resztę marmolady wymieszać z dżemem pomarańczowym i wodą.
Zimny biszkopt pokroić na cztery równe paski i ułożyć z powrotem na blachę.
Po całej powierzchni pasków biszkoptowych rozsmarować mieszankę marmolady i dżemu i tak na chwilę zostawić a w międzyczasie przygotować masę śmietanową.
Zimną kremówkę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Następnie dodać serek mascarpone i połączyć ze sobą.
Część białej masy odłożyć a do reszty dodać czerwony barwnik i wymieszać aż masa zmieni kolor.
Tak przygotowaną śmietanę podzielić na dwie części.
Jedną z nich rozsmarować na paskach biszkoptowych.
Pierwszy pasek zwinąć w roladę i ustawić pionowo na środku tortownicy z podstawą herbatnikową.
Kolejny pasek obłożyć koliście na pierwszej roladce i postępować tak aż wszystkie paski wykorzystamy.
Następnie drugą częścią masy posmarować boki i górę torcika.
Boki tortu dookoła obłożyć rurkami.
Górę i sam dół udekorować białą śmietaną i posypać cukrem błyszczącym i czekoladą w młynku.
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.
Więcej pomysłów na torty znajdziecie w moich przepisach :)