Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tradycyjny kotlet mielony w nowej odsłonie

Jak ze zwykłych mielonych powstały ciekawe propozycje. Polecam na dzisiejszy obiad!

Kiedyś tak strasznie nie lubiłam mielonych kotletów. Kulka mięsa z bułką tartą i jajkiem, usmażona na smalcu lub oleju. Powoli, powoli zaczęłam je troszkę zmieniać, dodawać różnego rodzaju dodatki - i w ten sposób już ,,lubiane" zagościły w mojej kuchni. Do mięsa zaczęłam dodawać starty żółty ser, suszone pomidory, cukinię, pietruszkę czy też ryż. Poniżej przedstawiam Wam kilka propozycji na mielone z mięsa wieprzowego i drobiowego. Znalazło się również coś bezmięsnego. 

Mielone serowo cebulowe
Kotlety mielone z dodatkiem startego żółtego sera i ostrej młodej cebuli. Do tego ziemniaczki, mizeria i obiad gotowy!
250 g mięsa mielonego z indyka
50 g żółtego sera
2 łyżki bułki tartej
2 cebule
1 jajko
Sól
Pieprz
Bułka tarta do panierowania
Olej do smażenia

Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, cebulą i serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub smalcu.

Tradycyjny kotlet mielony w nowej odsłonie

 

Kotleciki z ryżem, kalafiorem i cukinią
Idealny piątkowy obiad. W dodatku bardzo sezonowy bo pora jest na cukinię i kalafior. Kotleciki są bardzo delikatne i smaczne.
100 g ryżu
1 cebula
1 mały kalafior (ok. 400 g)
1 młoda cukinia (ok 200 g)
5 łyżek bułki tartej + do panierowania
2 jajka
Sól
Pieprz

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki i również gotujemy do miękkości. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Kalafior dodatkowo możemy rozgnieść widelcem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

Tradycyjny kotlet mielony w nowej odsłonie

 

Burgery z cebulką i pietruszką

Takie burgery idealnie sprawdzą się jako wkładka do bułek z warzywami. Sprawdza się również jako danie główne z ziemniaczkami.
500 g wieprzowego mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
Pęczek natki pietruszki
1 duża cebula
Sól
Pieprz

Do miski przekładamy mielone mięso, jajko, bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy i formujemy płaskie burgery, obtaczamy w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na rumiano z każdej strony.

Tradycyjny kotlet mielony w nowej odsłonie

 

Indycze burgery z suszonymi pomidorami
Burgery są rewelacyjne. Delikatne indycze mięso z wyrazistymi przyprawami i suszonym pomidorami smakuje idealnie. Polecam z sosem z dodatkiem wędzonej papryki.
250 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 łyżeczka przyprawy węgierskiej
3 suszone pomidory
0,5 łyżeczki bazylii
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 jajko
1 kajzerka namoczona w wodzie
Sól
Pieprz
Olej o smaku pomidora, bazylii i czosnku
Sos:
1 łyżka majonezu
1,5 łyżki gęstej śmietany 18%
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
Sól
Pieprz

Cebulę oraz suszone pomidory kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Łączymy je z mięsem. Do mięsa dokładamy również odciśniętą kajzerkę, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy – węgierską, bazylię i ostra paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Mięsną masę dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy płaskiego, dość dużego burgera. Rozgrzewamy patelnię grillową, smarujemy ją olejem o smaku pomidora, bazylii i czosnku. Grillujemy burgery na wolnym ogniu przez 15 minut. Co jakiś czas odwracamy. Do burgerów idealnie pasuje sos z majonezu, śmietany z dodatkiem soli, pieprzu i wędzonej papryki.

Tradycyjny kotlet mielony w nowej odsłonie

 

Indycze kotlety mielone z ryżem i papryką
Dodanie ryżu i czerwonej papryki zdecydowanie odmieni smak tradycyjnego mielonego kotleta. Te z indyka są delikatne i kruche.
250 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
100 g ugotowanego ryżu
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
2-3 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Liść lubczyku
Ostra papryka
Bułka tarta do obtoczenia
Olej do smażenia

Cebulę oraz paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do większej miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, pokrojoną cebulę i paprykę. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i ostrą papryką. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej formujemy średniej wielkości płaskie kotlety mielone. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem lub smalcem. Podajemy z ulubioną surówką i smażonym kalafiorem.

Tradycyjny kotlet mielony w nowej odsłonie

Maciej2005 29.11.2016 17:46
jeMoże pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak