Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Trufelki- czyli małe słodkości

Tak małe, proste i szybkie, a potrafią sprawić tyle przyjemności. Takie są właśnie są trufelki.

Tak małe, proste i szybkie, a potrafią sprawić tyle przyjemności. Trufelki to chyba najprostszy przepis jaki może być, no może poza sałatką owocową. Przygotowuje się je wyjątkowo szybko. Nie potrzeba do nich zaawansowanych zdolności. Nawet osoba, która nie zna się na pieczeniu będzie w stanie je zrobić. Takimi podstawowymi trufelkami są te z herbatników. Są one przepyszne, ale jest też kilka innych wersji wartych uwagi. Takim przykładem mogą być te z biszkopcików. Są równie pyszne co herbatnikowe. Można również stworzyć z innych ciasteczek. Pomysłów jest mnóstwo. Przeważnie drugim podstawowym składnikiem trufelek jest margaryna, ale zawsze można ją zastąpić kajmakiem.
Dodatkowo możemy je jakoś ciekawie ozdobić. Oblane w białej czekoladzie i posypane kolorową posypką będą wyglądać świetnie. Mona też bardziej zaszaleć i np. trufelki zrobić tak aby gałki oczne.

Kajmakowe trufelki

Trufelki- czyli małe słodkości
Składniki:
- 100 g herbatników
- 2,5 łyżki masy krówkowej o smaku kajmaku
dodatkowo:
- wiórki kokosowe według uznania


Sposób przygotowania:
1. Herbatniki drobno mielimy.
2. Dodajemy kajmak. Mieszamy masę.
3. Formujemy trufelki i obtaczamy w wiórkach.
4. Gotowe! Smacznego!

 

Trufelki z ciasteczek hit

Trufelki- czyli małe słodkości
Składniki
- 1,5 szklanki pokruszonych ciasteczek hit

- 10 dag margaryny Kasi

- 1 łyżka cukru pudru

dodatkowo:

- 10 dag czekolady mlecznej

- kilka ciasteczek hit do pokruszenia


Sposób przygotowania przepisu:
1. Margarynę ucieramy na puszystość. Następnie dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy.
2. Ciasteczka kruszymy i stopniowo dajemy do margaryny przy tym cały czas ucierając.
3. Z masy formujemy kuleczki.
4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
5. Trufelki zanurzamy w niej, a następnie w pokruszonych ciastkach. Odstawiamy do zastygnięcia.
6. Gotowe! Smacznego!

 

Biszkoptowe trufelki

Trufelki- czyli małe słodkości
Składniki
- 1,5 szklanki pokruszonych biszkoptów

- 10 dag margaryny Kasi

- 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

- 10 dag białej czekolady

- kolorowa posypka


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw ucieramy margarynę na puszystość. Następnie dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy.
2. Biszkopty kruszymy i stopniowo dajemy do margaryny przy tym cały czas ucierając.
3. Z masy formujemy kuleczki.
4. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
5. Trufelki zanurzamy w niej i dekorujemy posypką. Odstawiamy do zastygnięcia.
6. Gotowe! Smacznego!

 

Gałki oczne

Trufelki- czyli małe słodkości
Składniki
- 17 dag herbatników

- 12,5 dag margaryny Kasi

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka kakao

- 10 dag białej czekolady

- 16 cukierków na źrenice


Sposób przygotowania przepisu:
1. Herbatniki bardzo drobno kruszymy lub mielimy.
2. Margarynę ucieramy na puszystość. Następnie dodajemy cukier puder i kakao, ucieramy.
3. Dodajemy jeszcze herbatniki i ponownie ucieramy.
4. Z gotowej masy formujemy kulki.
5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy ją na dwie minutki aby nie była gorąca.
6. Kulki zanurzamy w czekoladzie. Po około dwóch minutach wciskamy w nie cukierki.
7. Odstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła.
8. Gotowe! Smacznego!

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak