Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Truskawki nie tylko na słodko

Sezon na truskawki w pełni. Ceny poszły w dół,więc bez problemu możemy kupić ich większe ilości,a jeszcze lepiej jeśli mamy własne.  Zazwyczaj truskawki jemy na słodko w ciastach,deserach. Z truskawek również robimy dżemy czy kompoty. Ale ja lubię również truskawki z serem...tak serem. Najlepiej w sałatce.    Sałatka z truskawkami i serem korycińskim   1 szklanka komosy ryżowej 2 szklanki wody 1 szczypta soli ok. 2 szklanki szpinaku kilka truskawek 1 1/2 łyż

Sezon na truskawki w pełni. Ceny poszły w dół,więc bez problemu możemy kupić ich większe ilości,a jeszcze lepiej jeśli mamy własne. 

Zazwyczaj truskawki jemy na słodko w ciastach,deserach. Z truskawek również robimy dżemy czy kompoty. Ale ja lubię również truskawki z serem...tak serem. Najlepiej w sałatce. 

 

Sałatka z truskawkami i serem korycińskim 

 1 szklanka komosy ryżowej

2 szklanki wody

1 szczypta soli

ok. 2 szklanki szpinaku

kilka truskawek

1 1/2 łyżki migdałów

280 g sera korycińskiego (u mnie z czosnkiem niedźwiedzim )

Dressing:

1 łyżeczka musztardy dijon

1/2 łyżeczki miodu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

sól i pieprz

Komosę ryżową przełóż do garnka,dodaj wodę i sól. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj komosę przez ok. 15 minut po czym zdejmij pokrywkę i gotuj przez następne 2 minuty. Gotową komosę przełóż do miseczki i odstaw aby ostygła.
Migdały przekrój na pół i upraż na suchej patelni.
Gdy komosa ryżowa przestygnie dodaj do niej szpinak i wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone w plasterki truskawki, migdały i pokruszony ser. Delikatnie wymieszaj.
Składniki na dressing przełóż do słoiczka i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany dressingiem polej sałatkę i podawaj.

Truskawki nie tylko na słodko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak