Wśród innych mięs czerwonych polędwiczka wyróżnia się delikatnym smakiem, przyrządzana na różne sposoby może stanowić nie tylko wykwintny obiad, ale również wędlinę na kanapki.
To z czym podamy polędwiczkę głównie zależy od gustu, bo można łączyć ją z różnymi dodatkami, ja najczęściej przygotowuję ją z owocami, bo tak rodzinie smakuje najbardziej, ale nie zmienia to faktu, że przygotowana bardziej klasycznie smakuje równie dobrze.
Pieczenie, duszenie, czy grillowanie - każdy sposób jest dobry, aby ją przyrządzić, trzeba tylko pamiętać, że im dłużej mięso poddawane jest obróbce termicznej tym jest smaczniejsze i bardziej delikatne.
Najbardziej lubiane i polecane przez domowników:
Polędwiczka wieprzowa podana z karmelizowanymi śliwkami
Składniki (dla 2-3 osób):
- 1 polędwiczka wieprzowa
Marynata:
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego
Śliwki karmelizowane:
- 2 łyżki cukru
- 150 g śliwek węgierek
Dodatkowo:
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
Składniki marynaty mieszamy i dokładnie smarujemy nią osuszoną polędwiczkę. Odstawiamy na minimum 3 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Po tym czasie mięso obsmażamy z każdej strony na rumiano (bez dodatkowego oleju). Gdy będzie podsmażone zalewamy 2 szklankami wody i dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę.
Na 5 minut przed końcem duszenia mięsa wsypujemy na suchą patelnię cukier i rozpuszczamy go na wolnym ogniu, po czym dodajemy pokrojone w ćwiartki śliwki i podgrzewamy razem, aż większość soku wyparuje. Odstawiamy.
Gotową polędwiczkę odstawiamy, aby odpoczęła, a następnie kroimy w grube plastry, podajemy z przygotowanymi chwilę wcześniej śliwkami.
Polędwiczka wieprzowa z winnymi wiśniami (przepis)
Pieczona polędwiczka nadziana białą kiełbasą (przepis)