Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tuńczyk - idealny na piątek i nie tylko

W czasie Wielkiego Postu większość osób unika mięsa, szczególnie w piątek. W ten dzień przygotowuje się głównie ryby lub jajka na różne sposoby.

Chociaż najczęściej kupujemy tuńczyka w puszce, to i tak można z niego zrobić smaczne dania, nie tylko na obiad, ale i na śniadanie, czy kolację.

Mając możliwość zakupu świeżej polędwicy z tuńczyka, nie wahajmy się, bo można z niej przygotować doskonałe steki, które przygotowuje się bardzo szybko.

Tuńczyka z puszki można natomiast wykorzystać do sałatek, placuszków i różnego rodzaju past rybnych.

Świetnym dodatkiem do tuńczyka są warzywa konserwowe oraz ugotowane jajka - podkreślają smak ryby na tyle, by smakowała każdemu.

 

Sałatka z tuńczyka z komosą ryżową

Tuńczyk - idealny na piątek i nie tylko

Składniki (dla 3 osób):

  • 3/4 szklanki komosy ryżowej
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Wodę i 1/4 łyżeczki soli zagotowujemy, dodajemy komosę ryżową i razem gotujemy 3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, nakrywamy pokrywką i odstawiamy, aż komosa wchłonie całą wodę, studzimy.
 
Ugotowane jajka i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, dodajemy do nich tuńczyka odsączonego z oleju. Mieszamy do połączenia, a następnie dodajemy wystudzoną komosę, musztardę i majonez, ponownie mieszamy.
 
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 
 
Placuszki z tuńczyka
 
Tuńczyk - idealny na piątek i nie tylko
 
Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 świeże jajko
  • 1 ogórek konserwowy
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Tuńczyka odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Dodajemy do niego kukurydzę, starte na drobnych oczkach ugotowane jajko oraz startego na dużych oczkach ogórka, mieszamy.
 
Całość łączymy z surowym jajkiem i bułką tartą, doprawiamy solą i pieprzem.
 
Z masy formujemy kulki, które spłaszczamy i panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
 
 

Stek z tuńczyka z salsą pomidorową

Tuńczyk - idealny na piątek i nie tylko

Składniki:

  • 250 g polędwicy z tuńczyka
  • ok. 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki tłuczonego pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka soli

 

Salsa pomidorowa:

  • 2 pomidory malinowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka drobnego posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Porcję tuńczyka nacieramy olejem z obu stron, po czym oprószamy go solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut.

W międzyczasie usuwamy gniazda nasienne z pomidorów, a miąższ kroimy w drobną kostkę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek, wlewamy olej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rybę wrzucamy na mocno rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy z obu stron nie więcej niż 3 minuty (czas zależy od tego, jak wypieczone mięso lubicie).
Usmażone wykładamy na talerz, na wierzch wykładamy salsę pomidorową.

 

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Tuńczyk - idealny na piątek i nie tylko

Składniki:

  • 60 g makaronu gwiazdki
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • mała puszka tuńczyka w oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Ogórki kroimy w kostkę. Do nich dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, ugotowany wcześniej makaron i odsączonego z oleju tuńczyka. Wszystko mieszamy.

Na koniec dodajemy majonez i natkę pietruszki. Mieszamy do połączenia składników oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak