Chociaż najczęściej kupujemy tuńczyka w puszce, to i tak można z niego zrobić smaczne dania, nie tylko na obiad, ale i na śniadanie, czy kolację.
Mając możliwość zakupu świeżej polędwicy z tuńczyka, nie wahajmy się, bo można z niej przygotować doskonałe steki, które przygotowuje się bardzo szybko.
Tuńczyka z puszki można natomiast wykorzystać do sałatek, placuszków i różnego rodzaju past rybnych.
Świetnym dodatkiem do tuńczyka są warzywa konserwowe oraz ugotowane jajka - podkreślają smak ryby na tyle, by smakowała każdemu.
Sałatka z tuńczyka z komosą ryżową
Składniki (dla 3 osób):
- 3/4 szklanki komosy ryżowej
- 1 ½ szklanki wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 2 średnie ogórki konserwowe
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 świeże jajko
- 1 ogórek konserwowy
- 2 łyżki kukurydzy
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Stek z tuńczyka z salsą pomidorową
Składniki:
- 250 g polędwicy z tuńczyka
- ok. 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki tłuczonego pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka soli
Salsa pomidorowa:
- 2 pomidory malinowe
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka drobnego posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Porcję tuńczyka nacieramy olejem z obu stron, po czym oprószamy go solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut.
W międzyczasie usuwamy gniazda nasienne z pomidorów, a miąższ kroimy w drobną kostkę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek, wlewamy olej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Rybę wrzucamy na mocno rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy z obu stron nie więcej niż 3 minuty (czas zależy od tego, jak wypieczone mięso lubicie).
Usmażone wykładamy na talerz, na wierzch wykładamy salsę pomidorową.
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Składniki:
- 60 g makaronu gwiazdki
- 2 ogórki konserwowe
- 1/2 puszki kukurydzy
- mała puszka tuńczyka w oleju
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w kostkę. Do nich dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, ugotowany wcześniej makaron i odsączonego z oleju tuńczyka. Wszystko mieszamy.