Mięso przy kości zazwyczaj jest bardziej soczyste, dlatego też jest wielu zwolenników przygotowania go na obiad. U mnie rodzina lubi wszelkie pieczone, grillowane, duszone udka czy podudzia.
Oto kilka moich sprawdzonych przepisów:
Piersi z kaczki:
6 piersi z kaczki
1 łyżeczka majeranku
liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Tłuszcz rozgrzać, piersi posolić i popieprzyć z wierzchu i obsmażyć z obu stron, po czym podlać wodą. Dodać liść laurowy i ziela angielskie. Piersi posypać majerankiem. Smażyć ok 1h do miękkości podlewając w razie konieczności od czasu do czasu wodą.
Podudzia z kurczaka z ryżem curry i papryką
6 podudzi z kurczaka
1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku
3/4 szklanki ryżu
2 łyżeczki przyprawy curry
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
Podudzia oczyścić, osolić i posypać pieprzem z obu stron i smażyć na złoty kolor, po czym podlać gorącą woda i dusić ok 1h do miękkości. Ryż wsypać do gotującego, osolonego wrzątku, dodać przyprawę curry i gotować do miękkości, odcedzić. Na patelni usmażyć na rumiano cebulę pokrojoną w kostkę, dodać odcedzony ryż i pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Na talerzu ułożyć ryż z warzywami, podlać tłuszczem spod mięsa i ułożyć podudzia z kurczaka.
Tradycyjne grillowane udka z kurczaka
4-5 udek z kurczaka
100ml oleju
100ml sosu sojowego
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
4 ząbki czosnku
ostra papryka do smaku
oregano, szczypta soli
Z sosu sojowego, oleju, musztardy, miodu, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw przygotować bejcę. Posmarować bejcą oczyszczone udka ze wszystkich stron i odstawić w naczyniu (jeśli bejca zostanie to wlać również resztę) na drugi dzień. Udka przełożyć do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180st C ok 1 - 1.15h. Po upływie 1h, folię przedziurawić nożem i odchylić, podpiekać w piekarniku ok 15 min do przyrumienienia skórki.
Pałki z kurczaka w pomidorach z pieczarkami:
9 pałek z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych
Ok 8 większych pieczarek
Tłuszcz do smażenia
2-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
Sól, pieprz do smaku
Pałki oczyścić, przepłukać pod bieżącą zimną wodą. Osolić i posypać pieprzem. Tłuszcz rozgrzać na patelni, układać pałki z kurczaka, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Podlać wodą, tak by do połowy były przykryte, dusić do miękkości. Dodać puszkę pomidorów wraz z zalewą oraz pokrojone w półplasterki pieczarki. Dusić kilka minut do miękkości pieczarek i przyprawić do smaku.
Podaję z ziemniakami, ryżem lub kaszą.