Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Upiec ciasto dla alergika? Tak, to możliwe.

Co raz więcej z nas lub wokół nas dotykają różnego rodzaju alergie. Jedną z częściej występujących alergii jest alergia na jajka kurze. Czy takie osoby muszą być pozbawione przyjemności jedzenia ciasta? Okazuje się, że nie.

Udało mi się upiec bardzo smaczną szarlotkę bez użycia jajek. Zrobiłam ją z niezwykle smacznym razowym kruchym ciastem. Do ciasta oprócz mąki dodałam kaszę mannę, płatki owsiane i otręby żytnie. Nie jest to klasycznie przygotowywane ciasto kruche, a ucierane.

Dodam jeszcze, że nikt jedząc tą szarlotkę nie zauważył braku w składnikach jajek. Nikt nie zorientował się, że jest to ciasto dietetyczne, przeznaczone dla osób z alergią.

Upiec ciasto dla alergika? Tak, to możliwe.

 

Razowa szarlotka bez jajek

CIASTO:

kasza manna  - 1 szk.

płatki owsiane zwykłe  - 1 szk. 

otręby żytnie – 1 łyżka

mąka orkiszowa razowa  - ½ szk.

mąka tortowa  - 1 i ½ szk.

cukier trzcinowy – ¾ szk.

proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

masło – 250 g

PONADTO:

jabłka /duże/  - 4 szt.

cytryna – ½ szt.

kasza manna – 2 łyżki

 

Do miski wsyp obie mąki, kaszę mannę, płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Miękkie masło dokładnie zmiksuj, następnie dodaj cukier i utrzyj na gładki i puszysty krem.  Dodaj mieszankę sypkich składników i jeszcze przez chwilę miksuj. Z ciasta zrób kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz cienko posmaruj masłem i obsyp kaszą manną. Ciasto wyjmij z lodówki, ¾ ciasta przeznacz na wylepienie dna tortownicy i około czterocentymetrowego rantu. Pozostałą część ciasta z powrotem wstaw do lodówki, zrobisz z niego kruszonkę. Ciasto na dnie i obręczy formy ponakłuwaj widelcem. Posyp dwoma łyżkami kaszki.

Obrane i bez gniazd nasiennych jabłka zetrzyj na cienkie pasterki i wymieszaj z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Jabłka wyłóż równą warstwą do przygotowanej wcześniej tortownicy. Po wierzchu posyp kruszonką zrobioną z pozostałej w lodówce części ciasta.

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 50 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko rumieni się od góry przykryj je arkuszem folii aluminiowej. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w tortownicy do czasu, aż przestygnie, następnie przełóż na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

*jeśli jabłka są kwaśne wymieszaj je z dodatkową porcją cukru

Upiec ciasto dla alergika? Tak, to możliwe.

UWAGA! Zamieniając w składnikach masło bezmleczną margaryną ciasto będzie odpowiednie dla osób uczulonych na mleko.

15.03.2013 20:54
margaryna to tłuszcze trans, namawiam do zamiany masła no oliwę (ok. pół szklanki)
anemon 06.06.2012 14:15
Dzięki ben-ka za miłe słowa i przyznam nieskromnie Ci rację, tej szarlotce należą się brawa nie tylko od osób mających alergię
ben-ka 06.06.2012 10:49
Brawo! podziwiam Twoje pomysły.
anemon 06.06.2012 09:53
Tak, okazuje się, że można i to zupełnie w całkiem smacznym stylu. Wystarczy tylko trochę poczytać, zebrać kilka informacji i do dzieła. Dziękuję i polecam, nie tylko dla osób uczulonych. Myślę, że dla odchudzających się też może być, bo zawsze to trochę mniej kalorii.
lee-aa 05.06.2012 23:09
super przepis, problem zaczyna się wtedy, gdy wykluczymy tłuszcze zwierzęce i trans oraz gluten ;) ostatnio nawet tort udało mi się zrobić - nikt się nie zorientował, że w roli głównej wystąpiło awokado. Jajka zastępuje się namoczonym mielonym siemieniem lnianym.
Martinezek 05.06.2012 22:55
świetne są tego rodzaju ciasta, ja piekłam szarlotkę dla weganina - zero jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego- udało się i było pyszne :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak