W tym wpisie pokażę Wam jak krok po kroku wykonać urocze choinki, które będą się pięknie prezentować na świątecznym stole. Zaskoczą gości, rodzinę, a przede wszystkim dzieci. Serdecznie zapraszam.
Muffinki choinki podpatrzyłam w internecie, ale tylko podpatrzyłam, bo wykonanie i składniki to już mój pomysł. Tak mi się spodobały, że postanowiłam je zrobić. Wyglądają pięknie i mogą być ozdobą świątecznego stołu. Takimi choinkami możemy zaskoczyć gości. Moje córki były nimi zachwycone.
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk choinek.
Choinki nie powinny stać dłużej niż dwie godziny od przygotowania ponieważ wafle mocno zmiękną od śmietany.
Bo któż z nas nie lubi zaskakiwać, ja bardzo lubię, a jak widzę uśmiechnięte buzie to i ja się uśmiecham. Zapraszam, przygotujcie koniecznie, a do pomocy w wykonaniu zaproście dzieciaki.
Tutaj przedstawiam Wam jak je wykonać:
Składniki:
Ciasto:
12,5 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu prawdziwego
2 jajka
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
biała masa:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
Zielona masa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
barwnik zielony w proszku
Dodatkowo:
perełki cukrowe
waflowe rożki ( 12 sztuk )
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem,miodem i przyprawą do piernika na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku cały czas ucierając. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek (ja dodatkowo używam papierowych papilotek ). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Studzimy i wyjmujemy z formy i papilotek.
2. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, tak żeby nie było grudek. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlewamy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Muffinki przekładamy do nowych papilotek. Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy, następnie wyciskamy wokół muffinek, tworząc taką obręcz. Do środka wkładamy rożki waflowe. Odstawiamy na chwilę, żeby biała śmietana stężała.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, tak żeby nie było grudek. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlewamy przestudzoną żelatynę, dodajemy barwnik i dokładnie ubijamy. Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy i wyciskamy wokół rożków waflowych formując choinki.
4. Tak wykonane choinki dekorujemy cukrowymi perełkami. Odstawiamy na chwilę do stężenia.
5. Smacznego życzę.
Smacznych inspiracji życzę.