Makaron – produkt żywnościowy sporządzany na bazie mąki , wody. Również można dodawać jajka wtedy jest to makaron jajeczny.Makaron został przez nas pokochany ponieważ bardzo szybko można go przygotować i nie wymaga zbyt dużej wiedzy kulinarnej. Makaron można podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami zarówno warzywami jak mięsem różnego rodzaju.Do makaronu można podawać różnego rodzaju sosy. Moimi ulubionymi sosami , które przygotowuję dla swojej rodziny to są różnego rodzaju sosy ,mięsne warzywne jak i ostatnio zaczęłam robić sos serowy. Dania makaronowe są przez nas często przygotowywane i bardzo lubiane, ponieważ można je szybko przygotować , są bardzo smaczne a do tego można je przygotować na wiele sposobów tak aby każdy był zadowolony.
Zapraszam na pyszne propozycje z makaronem w roli głównej
Makaron z sosem mięsnym
Składniki
• łopatka bez kości 1 kg
• cebula 1 duża
• marchew 2
• natka pietruszki
• świeży koperek 1 pęczek
• szczypiorek
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• makaron świderki
• mąka pszenna 2 łyżki
• śmietana 30 % 2 łyżki
• woda 1/2 szklanki
Wykonanie :
Łopatkę umyć i pokroić w kostkę wlać wody aby mięso się przykryło i dusimy do miękkości .
Następnie cebulę i marchewkę kroimy na mniejsze kawałki .Pod koniec wrzucamy je do mięsa . Mąkę , śmietanę i wodę dajemy do szklanki całość mieszamy do połączenia się składników i wlewamy do garnka. Całość lekko zagotowujemy . Przyprawiamy solą oraz pieprzem . Pod koniec dodajemy posiekany koperek i szczypiorek . Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu . Po ugotowaniu dajemy makaron na talerz i polewamy sosem .
Makaron z sosem mięsno-warzywnym
Składniki
- mięso mielone 50 dag
- makaron rurki 50 dag
- marchewki 2
- cebula 1
- seler korzeniowy 1
- papryka czerwona 1
- groszek konserwowy 1/2 puszki
- fasola biała 1/2 puszka
- żółty ser starty 30 dag
- przecier pomidorowy 4 łyżki
- sól do smaku
- czarny pieprz mielony Prymat
- pieprz biały Prymat
- olej do smażenia
Wykonanie :
Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanej patelni , pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w słupki marchew , pietruszkę oraz seler , cebulę oraz paprykę . Do całości dolewamy 1/2 szklanki wody. Całość mieszamy. Następnie gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu białego według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec duszenia dodajemy przecier pomidorowy sól , pieprz biały ,pieprz oraz dodajemy groszek z puszki i fasolkę odcedzona z wody . Całość mieszamy . Gotowy makaron dajemy na talerz polewamy sosem i posypujemy startym serem żółtym .
Sos z mięsem karkówki do makaronu
Składniki
- karkówka 1 kg
- marchewka 2
- pietruszka 1
- por 1
- natka pietruszki
- mąka pszenna 2 łyżki
- sól
- Pieprz czarny- MŁYNEK
- Kucharek - uniwersalna
- cebula biała 1
Wykonanie :
Pod koniec gotowania dodajemy startą marchewkę , cebulkę , pietruszkę , oraz pokrojonego pora. Wszystko mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy startą marchewkę , cebulkę , pietruszkę , oraz pokrojonego pora. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z 1/2 szklanką wywaru. i mieszamy całość następnie dajemy do garnka. Później gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i polewamy sosem .
Makaron z mięsem mielonym
Składniki :
- makaron świderki 3 szklanki
- mięso mielone 30 dag
- por 1 szklanka już pokrojonego
- cebula biała 1/2
- szynka 4 plasterki
- sól
- pieprz
- ketchup łagodny
- sos czosnkowy 1 łyżka
Wykonanie :
Mięso mielone opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Dać na rozgrzaną patelnie i posypać przyprawami. Podsmażyć kilka minut. Pora pokroić w krążki. Szynkę kroimy w kostkę . Cebulkę pokroić paski. Całość posypać pieprzem. Pokrojone składniki dać do mięs mielonego , dodać jedną łyżkę sosu czosnkowego i wymieszać całość. Poddusić kilka minut . Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu dodać do mięsa i reszty składników dodać ketchup i dokładnie wymieszać.
Makaron z zupek chińskich z kiełbasą , cebulką oraz jajkiem
Składniki :
- makaron z zupki chińskiej 2 opakowania
- kiełbasa podwawelska 2 sztuki
- cebula czerwona 1 duża
- jajka ugotowane na twardo 3
- ketchup łagodny 1/2 szklanki
- sól
- czarny pieprz mielony Prymat
- masło 1 łyżka
Wykonanie :
Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulkę oraz kiełbasę dać na rozgrzaną patelnię . Dać jedną łyżkę masła. Jajka gotujemy na twardo . Po ugotowaniu obrać i pokroić w kostkę. Dać przyprawy , całość wymieszać. Makaron zalać wrzątkiem. Następnie odsączyć i dać gotowy makaron na patelnię. Dać ketchup i wymieszać do połączenia składników.