Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Uwielbiany przez nas makaron...

Makaron – produkt żywnościowy sporządzany na bazie mąki , wody. Również można dodawać jajka wtedy jest to makaron jajeczny.Makaron został przez nas pokochany ponieważ bardzo szybko można go przygotować i nie wymaga zbyt dużej wiedzy kulinarnej.

Makaron – produkt żywnościowy sporządzany na bazie mąki , wody. Również można dodawać jajka wtedy jest to makaron jajeczny.Makaron został przez nas pokochany ponieważ bardzo szybko można go przygotować i nie wymaga zbyt dużej wiedzy kulinarnej. Makaron można podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami zarówno warzywami jak mięsem różnego rodzaju.Do makaronu można podawać różnego rodzaju sosy. Moimi ulubionymi sosami , które przygotowuję dla swojej rodziny to są różnego rodzaju sosy ,mięsne warzywne jak i ostatnio zaczęłam robić sos serowy. Dania makaronowe są przez nas często przygotowywane i bardzo lubiane, ponieważ można je szybko przygotować , są bardzo smaczne a do tego można je przygotować na wiele sposobów tak aby każdy był zadowolony.

Zapraszam na pyszne propozycje z makaronem w roli głównej

Makaron z sosem mięsnym

Uwielbiany przez nas makaron...

Składniki

• łopatka bez kości 1 kg
• cebula 1 duża
• marchew 2
• natka pietruszki
• świeży koperek 1 pęczek
• szczypiorek
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• makaron świderki
• mąka pszenna 2 łyżki
• śmietana 30 % 2 łyżki
• woda 1/2 szklanki

Wykonanie :

Łopatkę umyć i pokroić w kostkę wlać wody aby mięso się przykryło i dusimy do miękkości .
Następnie cebulę i marchewkę kroimy na mniejsze kawałki .Pod koniec wrzucamy je do mięsa . Mąkę , śmietanę i wodę dajemy do szklanki całość mieszamy do połączenia się składników i wlewamy do garnka. Całość lekko zagotowujemy . Przyprawiamy solą oraz pieprzem . Pod koniec dodajemy posiekany koperek i szczypiorek . Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu . Po ugotowaniu dajemy makaron na talerz i polewamy sosem .

Makaron z sosem mięsno-warzywnym

Uwielbiany przez nas makaron...

Składniki

  • mięso mielone 50 dag
  • makaron rurki 50 dag
  • marchewki 2 
  • cebula 1 
  • seler korzeniowy 1 
  • papryka czerwona 1 
  • groszek konserwowy 1/2 puszki
  • fasola biała 1/2 puszka
  • żółty ser starty 30 dag
  • przecier pomidorowy 4 łyżki
  • sól do smaku
  • czarny pieprz mielony Prymat
  • pieprz biały Prymat
  • olej do smażenia

 

Wykonanie :

Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanej patelni , pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w słupki marchew , pietruszkę oraz seler , cebulę oraz paprykę . Do całości dolewamy 1/2 szklanki wody. Całość mieszamy. Następnie gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu białego według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec duszenia dodajemy przecier pomidorowy sól , pieprz biały ,pieprz oraz dodajemy groszek z puszki i fasolkę odcedzona z wody . Całość mieszamy . Gotowy makaron dajemy na talerz polewamy sosem i posypujemy startym serem żółtym .

Sos z mięsem karkówki do makaronu

Uwielbiany przez nas makaron...

Składniki

  • karkówka 1 kg
  • marchewka 2 
  • pietruszka 1 
  • por 1 
  • natka pietruszki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • sól
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
  • Kucharek - uniwersalna
  • cebula biała 1 

 Wykonanie :

Pod koniec gotowania dodajemy startą marchewkę , cebulkę , pietruszkę , oraz pokrojonego pora. Wszystko mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy startą marchewkę , cebulkę , pietruszkę , oraz pokrojonego pora. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z 1/2 szklanką wywaru. i mieszamy całość następnie dajemy do garnka. Później gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i polewamy sosem .

Makaron z mięsem mielonym

Uwielbiany przez nas makaron...

Składniki :

  • makaron świderki 3 szklanki
  • mięso mielone 30 dag
  • por 1 szklanka już pokrojonego
  • cebula biała 1/2 
  • szynka 4 plasterki
  • sól
  • pieprz
  • ketchup łagodny
  • sos czosnkowy 1 łyżka

Wykonanie :

Mięso mielone opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Dać na rozgrzaną patelnie i posypać przyprawami. Podsmażyć kilka minut. Pora pokroić w krążki. Szynkę kroimy w kostkę . Cebulkę pokroić paski. Całość posypać pieprzem. Pokrojone składniki dać do mięs mielonego , dodać jedną łyżkę sosu czosnkowego i wymieszać całość. Poddusić kilka minut . Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu dodać do mięsa i reszty składników dodać ketchup i dokładnie wymieszać.

Makaron z zupek chińskich z kiełbasą , cebulką oraz jajkiem

Uwielbiany przez nas makaron...

Składniki :

  • makaron z zupki chińskiej 2 opakowania
  • kiełbasa podwawelska 2 sztuki
  • cebula czerwona 1 duża
  • jajka ugotowane na twardo 3 
  • ketchup łagodny 1/2 szklanki
  • sól
  • czarny pieprz mielony Prymat
  • masło 1 łyżka

 Wykonanie :

Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulkę oraz kiełbasę dać na rozgrzaną patelnię . Dać jedną łyżkę masła. Jajka gotujemy na twardo . Po ugotowaniu obrać i pokroić w kostkę. Dać przyprawy , całość wymieszać. Makaron zalać wrzątkiem. Następnie odsączyć i dać gotowy makaron na patelnię. Dać ketchup i wymieszać do połączenia składników.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak