Wykonanie:
![W mojej kuchni królują szparagi](https://pliki.doradcasmaku.pl/w-mojej-kuchni-kroluja-szparagi2.jpg)
-zielone szparagi /wiązka/
-3-4 łyżki oliwy z oliwek
-2-3 ząbki czosnku
-1 łyżka soku z cytryny
-sól do smaku
Wykonanie:
A moje szparagi przygotowałam na patelni do grillowania w ten sposób:
obrałam i odłamałam zdrewniałe końce szparagów. Wrzuciłam je na dwie minuty do osolonego wrzątku z dodatkiem cukru. Następnie umieściłam w lodowatej wodzie /aby zachowały kolor/.
Wysuszone na reczniku kuchennym szparagi posmarowałam mieszanką oliwy, czosnku i soli. Następnie ułożyłam na mocno rozgrzanej patelni posypanej lekko grubą solą. Po dwóch minutach przewróciłam na druga stronę. Podgotowane szparagi grillują sie bardzo szybko.
![W mojej kuchni królują szparagi](https://pliki.doradcasmaku.pl/w-mojej-kuchni-kroluja-szparagi4.jpg)
Upieczone szparagi przełożyć na talerze, polać sosem muszardowym, posypać parmezanem oraz mieszanką pikantnych suszonych przypraw / płatki chilli, mielony czosnek i zielona pietruszka/i orzeszkami piniowymi.
Sos musztardowy :
-2 łyżki słodkiej smietanki
-sól i pieprz do smaku
Gotowym sosem polać szparagi.
Na stałe w mojej kuchni zagościły również inne dania.
Obowiązkowo - prosta,ale bardzo smaczna zupa-krem ze szparagów
![W mojej kuchni królują szparagi](https://pliki.doradcasmaku.pl/w-mojej-kuchni-kroluja-szparagi6.jpg)
Risotto ze szparagami
![W mojej kuchni królują szparagi](https://pliki.doradcasmaku.pl/w-mojej-kuchni-kroluja-szparagi7.jpg)
Naleśniki z kremem szparagowym
Szparagi zapiekane pod beszamelem
![W mojej kuchni królują szparagi](https://pliki.doradcasmaku.pl/w-mojej-kuchni-kroluja-szparagi9.jpg)
A oto jeszcze ciepłe prosto z piekarnika mini crostaty z nadzieniem
serowo-szparagowym
Wszystkie powyższe przepisy znajują sie w mojej książce przepisów.