Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

W tango z wiśniami

Wiśnie dzięki swojemu lekko kwaśnemu smakowi pasują nie tylko do deserów, ale również do mięsa.

Wiśnie są zupełnym przeciwieństwem słodkich czereśni, ich smak jest bardziej wytrawny, ale mimo to dobrze komponują się w słodkich deserach, którym dodają charakteru. Jako dodatek do mięsa również spisują się znakomicie i dopełniają jego smak.

Owoce te zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed nowotworami i procesem starzenia.
Wspomagają również pracę serca i leczenie schorzeń układu moczowego.
Sok z wiśni natomiast działa na bezsenność i ma właściwości przeciwzapalne.

W tym roku wiśni było dużo, przez co były bardzo tanie. 
Sama chętnie zamykam je w słoikach w postaci kompotów, soków, czy dżemów, część również zamrażam, aby cieszyć się ich smakiem zimą i dodawać je do ulubionych deserów i mięsa.


Wiśniowe inspiracje:

Crumble wiśniowo-kokosowe

W tango z wiśniami

Składniki (na 4 porcje):

  • 450 g wiśni
  • 45 g masła
  • 60 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki kokosowej

 

Przygotowanie:

Wiśnie drylujemy i rozkładamy do czterech kokilek. Mąkę pszenną i kokosową przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło i cukier.

Zagniatamy, a następnie rozcieramy masę w palcach tworząc kruszonkę. Gotową kruszonką równomiernie posypujemy wiśnie w kokilkach.

Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno. 

 

Kakaowe ciasto z wiśniami (bez jajek i mleka)

W tango z wiśniami

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody
  • ok. 1/2 szklanki wiśni

 

Przygotowanie:

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i wlewamy wodę z olejem. Mieszamy do czasu połączenia wszystkich składników. 

Ciasto przekładamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie (mogą być zarówno świeże, mrożone, jak i z kompotu). 

Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby podpiekamy jeszcze chwilkę. 

 

Polędwiczka z winnymi wiśniami

W tango z wiśniami

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • olej do smażenia

Sos wiśniowy:

  • 30 g cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 50 ml różowego wina
  • 150 g wiśni

 

Przygotowanie:

Polędwiczkę nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na kilka godzin do lodówki (można na noc). Przyprawioną polędwiczkę smażymy na wolnym ogniu ok. 25-30 minut, obracając co jakiś czas. Usmażoną polędwiczkę ściągamy z patelni i odstawiamy na 5-10 minut, aby "odpoczęła".

W rondlu karmelizujemy cukier, po czym dodajemy do niego ocet i wino, mieszamy i gotujemy 2-3 minuty. Do wywaru dodajemy wiśnie i ponownie gotujemy ok. 5 minut.

Polędwiczkę kroimy w plastry i układamy na półmisku, polewamy przygotowanym sosem z wiśniami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak