Wiśnie są zupełnym przeciwieństwem słodkich czereśni, ich smak jest bardziej wytrawny, ale mimo to dobrze komponują się w słodkich deserach, którym dodają charakteru. Jako dodatek do mięsa również spisują się znakomicie i dopełniają jego smak.
Owoce te zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed nowotworami i procesem starzenia.
Wspomagają również pracę serca i leczenie schorzeń układu moczowego.
Sok z wiśni natomiast działa na bezsenność i ma właściwości przeciwzapalne.
W tym roku wiśni było dużo, przez co były bardzo tanie.
Sama chętnie zamykam je w słoikach w postaci kompotów, soków, czy dżemów, część również zamrażam, aby cieszyć się ich smakiem zimą i dodawać je do ulubionych deserów i mięsa.
Wiśniowe inspiracje:
Crumble wiśniowo-kokosowe
Składniki (na 4 porcje):
- 450 g wiśni
- 45 g masła
- 60 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki kokosowej
Przygotowanie:
Wiśnie drylujemy i rozkładamy do czterech kokilek. Mąkę pszenną i kokosową przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło i cukier.
Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno.
Kakaowe ciasto z wiśniami (bez jajek i mleka)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka wody
- ok. 1/2 szklanki wiśni
Przygotowanie:
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i wlewamy wodę z olejem. Mieszamy do czasu połączenia wszystkich składników.
Ciasto przekładamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie (mogą być zarówno świeże, mrożone, jak i z kompotu).
Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby podpiekamy jeszcze chwilkę.
Polędwiczka z winnymi wiśniami
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- olej do smażenia
Sos wiśniowy:
- 30 g cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 50 ml różowego wina
- 150 g wiśni
Przygotowanie:
Polędwiczkę nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na kilka godzin do lodówki (można na noc). Przyprawioną polędwiczkę smażymy na wolnym ogniu ok. 25-30 minut, obracając co jakiś czas. Usmażoną polędwiczkę ściągamy z patelni i odstawiamy na 5-10 minut, aby "odpoczęła".
W rondlu karmelizujemy cukier, po czym dodajemy do niego ocet i wino, mieszamy i gotujemy 2-3 minuty. Do wywaru dodajemy wiśnie i ponownie gotujemy ok. 5 minut.
Polędwiczkę kroimy w plastry i układamy na półmisku, polewamy przygotowanym sosem z wiśniami.