Walentynkowe kruche ciasteczka
Przepis:
- 250 g - mąki pszennej
- 200 g - masła
- 100 g - cukru pudru
- 2 sztuki - żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka - kakao
- pisaki do ozdabiania ciastek
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, a następnie łączymy z zimnym masłem, cukrem pudrem, żółtkami i szczyptą soli. Ciasto zagniatamy, rozdzielamy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao i ciasto ugniatamy. Gotowe ciasta schładzamy w lodówce około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasta rozwałkować na grubość 2 mm. Wycinać z ciast serca o róźnej wielkości. Przekładać na papier do pieczenia i piec w 180o C - 15 minut. Po upieczeniu udekorować według własnego uznania.
* pomysł: Przed upieczeniem wykrojone o różnych wielkościach ciastka możemy skleić np.: większe serce z masy jasnej, a na niej serduszko z masy ciemnej.
Babeczki "do zakochania jeden krok..."
Przepis:
ciasto:
- 300 g - mąki pszennej
- 100 g - cukru pudru
- 200 g - margaryny
- 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
- 2 - żółtka
- 2 łyżki - śmietany
- 1 łyżka - kakao
krem:
- 500 ml - mleka
- 2 łyżki - mąki pszennej
- 2 łyżki - budyniu śmietankowego
- 3/4 szklanki - cukru pudru
- 250 g - margaryny
- barwnik czerowny
dodatkowo:
- galaretki cukrowe
Przygotowanie:
Mąkę pszesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Całość siekamy z margaryną i dodajemy żółtka, śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Do 1/4 ciasta dodajemy kakao. Ciasta schładzamy w lodówce 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto jasne rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Foremkami z babeczek wykrawamy ciasto. Formułujemy babeczki. Z ciasta ciemnego wykrawamy serduszka. Pieczemy 180oC - 20 minut.
krem:
Z 500 ml mleka odlewamy 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy. Do 3/4 szklanki mleka dodajemy mąkę i budyń. Następnie wlewamy zawartość szklanki do gotującego się mleka. Budyń mieszamy. Po wystudzeniu ucieramy budyń z margaryną, dodajemy cukier puder i kilka kropli czerwonego barwnika.
udekorowanie:
Babeczki ozdobiamy kremem za pomocą rękawu cukierniczego. Upieczone serduszka dekorujemy według własnego uznania. Udekorowane serduszka układamy na kremie.
* pomysł: Serduszka możemy wyciąć z galaretek cukrowych.
Deser dla dwojga - truskawkowe tiramisu
Przepis:
- 300 g - truskawki
- 3 łyżki - cukier
- 300 g - serek mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
- 1 opakowanie - delicje truskawkowe
- cukierek kawowy
- żelatyna - według przepisu na opakowaniu
Przygotowanie:
Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Truskawki miksujemy z cukrem i dodajemy żelatynę. Cukierek kruszymy.
Warstwy do przełożenia:
- delicje - masa mascarpone - delicje - truskawki - delicje - masa mascarpone - skruszony cukierek.
* pomysł: Serek mascarpone możemy zamienić serkiem homogenizowanym waniliowym. Wtedy nie dodajemy cukru pudru !