Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Warzywa faszerowane na wiele sposóbów

Faszerowane warzywa w sezonie letnim mamy i większy wybór. W dzisiejszym pości przedstawię smaczne przepisy faszerowanych warzyw.

Faszerowane warzywa są przygotowane w naszych domach coraz częściej . Dosłownie każdego warzywo można nafaszerować wstawić do nagrzanego piekarnika lub w sezonie letnim na grillu..Do farszu zawsze wybieramy swoje ulubione składniki mięso czy różnego rodzaju warzywa. W dzisiejszym poście przedstawię smaczne propozycje na faszerowane warzywa.

                             ZAPRASZAM NA KILKA PRZEPISÓW W MOIM WYKONANIU

Faszerowana cukinia

Warzywa faszerowane na wiele sposóbów

 

Składniki

• cukinia 1
• mięso mielone 35 dag
• ser żółty 15 dag
• ząbek czosnku 1
• słodka papryka Prymat 1/2 łyżeczki
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• pieprz biały Prymat
• zioła prowansalskie

Wykonanie :

Cukinię myjemy i osuszamy . Po osuszeniu kroimy na pół i wydrążamy środek . Do mięsa mielonego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , paprykę słodką ,pieprz , pieprz biały zioła prowansalskie oraz sól . Wszystko razem dokładnie mieszamy . Następnie na wydrążone połówki cukinii faszerujemy je mięsem mielonym . Lekko posypujemy jeszcze raz przyprawami. Następnie myjemy i osuszamy pomidora . Po osuszeniu pomidora kroimy go na mniejsze ćwiartki . Ser żółty zwijamy w rulonik i kroimy w cienkie paski . Gotowe cukinie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy je około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Cukinia faszerowana 2

 Warzywa faszerowane na wiele sposóbów

Składniki
• cukinia 1
• pieczarki 20 dag
• cebula 1 szklanka
• rosół 1/2 szklanki
• chrzan tarty 1 łyżeczka
• wędzony boczek 2 plasterki
• ser żółty 2 plasterki
• Sól ziołowa- MŁYNEK
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• śmietana 30 % 2 łyżki

Wykonanie :

Cukinie myjemy następnie osuszamy. Cukinie kroimy na 2 połówki i wydrążamy środki . Lekko posypujemy solą oraz pieprzem . Pieczarki myjemy i osuszamy kroimy i smażymy na masełku przyprawiamy przyprawami. Dodajemy pokrojona cebule dodajemy rosół i redukujemy sos do połowy , powoli dodajemy chrzan i śmietanę , całość lekko mieszamy. Następnie napełniamy nim cukinię . Następnie boczek kroimy na mniejsze paski i układamy na sosie. Na sam koniec kładziemy ser żółty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Paprykowe połówki na ostro

 Warzywa faszerowane na wiele sposóbów

Składniki :

• papryka czerwona 1
• makaron z zupki chińskiej 1/2 z opakowania
• ser żółty 2 plastry
• szynka wieprzowa 3 łyżki pokrojonej
• kiełbasa śląska kilka plasterków
• pomidorki koktajlowe kilka sztuk
• chili Prymat 1.5 małej łyżeczki
• sól ziołowa
• pieprz biały Prymat

Wykonanie :

Makaron z zupek chińskich przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu . Paprykę myjemy i osuszamy . Po osuszeniu kroimy na 2 połówki i wydrążamy środek .Do makaronu dodajemy przyprawę chili i mieszamy całość. Następnie na dno papryki dajemy makaron . Kiełbasę kroimy na cienkie plasterki. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojonymi wędlinami wypełniamy paprykę . Na sam wierzch papryki dajemy osuszone i umyte pomidorki koktajlowe przekrojone na pół . Całość posypujemy jeszcze raz przyprawami . Na gotową za-faszerowaną paprykę dajemy 2 plastry sera żółtego . Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 160 stopni.

Grillowana papryka

 Warzywa faszerowane na wiele sposóbów

 

 Składniki :

• papryka żółta 1
• szynka wędzona 3 plasterki
• ogórek konserwowy 1
• pomidor 1/2 z małego
• sól
• czarny pieprz mielony Prymat
• ser żółty 4 plasterki

Wykonanie :

Paprykę opłukać i przeciąć na pół , pozostałe składniki pokroić doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać i dać do papryki na następnie położyć plastry sera żółtego . Gotowe papryki dać na tackę grillową i grillujemy paprykę do miękkości.

Faszerowana cukinia kurczakiem i mozzarellą

Faszerowana cukinia z kurczakiem i mozzarellą  - medium

Składniki :

  • cukinia 2 średnie
     
  • papryka czerwona 1 duża
  • papryka żółta 1 średnia
  • cebula biała 1 duża
  • filet z kurczaka 2 
  • mąka pszenna 1/2 szklanki
  • olej do smażenia
  • sól
     
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
     
  • przyprawa do kurczaka
     
  • przyprawa do mięs
     
  • mozzarella ser 6 plasterków 

Wykonanie :

Cukinię umyć i przekroić na dwie połówki. Po przekrojeniu wydrążyć środki. Oprószyć solą , pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Filety z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Po osuszeniu pokroić w kostkę. Na talerz dać mąkę oraz przyprawy sól , pieprz oraz przyprawa do mięsa i kurczaka. Pokrojone kawałki kurczaka obtoczyć w mące z przyprawami.  Papryki umyć osuszyć. Po osuszeniu kroimy w kostkę. Cebule kroimy w drobną kostkę. Ser mozzarella kroimy w paski cieniutkie. Pokrojone składniki oprócz ser dajemy do kurczaka (jak kurczak będzie już gotowy) i całość smażymy 2-3 minutki.  Wydrążone cukinie z miąższu dajemy kurczaka wymieszanego z resztą składników . Całość jeszcze raz posypujemy solą oraz pieprzem.Na wierzchu w kratkę układamy ser mozzarellę. Gotową cukinie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 30-40 minut.  

Zapiekany pomidor

 

Warzywa faszerowane na wiele sposóbów

Składniki :
• pomidor żółty 1 duży
• usmażone pieczarki 20 dag
• filet z kurczaka 1/2 z fileta
• ser żółty starty 15 dag
• olej do smażenia 2 łyżki
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• przyprawa do kurczaka

Wykonanie :

Pomidora myjemy następnie osuszamy . Po osuszeniu odkrawamy wierzch pomidora . Ze środka wydrążamy miąższ . Pieczarki myjemy osuszamy , kroimy na mniejsze kawałki i na małym ogniu podsmażamy je około 15 minut . Pod koniec smażenia doprawiamy przyprawami . Fileta z kurczaka myjemy osuszamy następnie kroimy w mniejszą kostkę . Na rozgrzaną patelnie dajemy kurczaka dodajemy przyprawy i mieszamy całość . Podsmażamy około 15 minut . Kurczaka mieszamy z pieczarkami i napełniamy nim pomidora . Lekko posypujemy przyprawami do smaku . Pomidora posypujemy warstwą startego sera żółtego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut .

patunia87 16.09.2016 17:00
Wygląda na bardzo pyszne danie. Chętnie wypróbuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak