Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Warzywne kotlety w pysznych odsłonach

Warzywne kotlety są rewelacyjne. Możemy zrobić je z przeróżnych surowców. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na nowy smak warzywnych kotletów, to serdecznie zapraszam na moje inspiracje :-)

 Jeśli Wasze maluchy nie chcą jeść warzyw to zachęcam do zrobienia warzywnych kotlecików, które moim zdaniem są o wiele bardziej lubiane przez dzieci.  Kotleciki z warzyw to naprawdę świetny pomysł na przemycenie cennych witamin dla naszych pociech.Nie tylko dla dzieci kotleciki są smaczne, ale również dla dorosłych. W moim domu bardzo często przygotowuje różnego rodzaju warzywne kotlety, które są zjadane i lubiane nawet przez mojego męża, który jest zagorzałym mięsożercą. Zapraszam do spróbowania moich przepisów i życzę smacznego. 

 

Kotleciki marchewkowo - serowe

Przepis na te kotleciki gości w moim domu bardzo często. Kuleczki są w miarę szybkie do zrobienia i bardzo smaczne. Mają słodkawy smak marchewki, który fajnie się łączy z ciągnącym się serem żółtym. Te kotleciki najczęściej podaję z duszonymi ziemniaczkami oraz buraczkami.

Warzywne kotlety w pysznych odsłonach

Składniki:

 

marchew 4 szt,

ser żółty mozzarella 2 garście,

jajko 1 szt,

mąka pszenna 1 łyżka,

sól, pieprz, papryka słodka do smaku,

zioła prowansalskie szczypta,

bułka tarta do obtoczenia kotletów,

olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Marchew obieramy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Z masy formujemy kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy jako dodatek do dania głównego. 

 

Kotlety z kaszy jaglanej z pieczarkami

 Kotleciki są bardzo sycące i smaczne! Na dzisiejszy obiad podałam je z pieczonymi frytkami z batatów oraz buraczkami. Doskonale smakują zarówno z sosem jak i bez. Jako sos polecam czosnkowy lub po prostu ketchup...mniaaam :-) 

Warzywne kotlety w pysznych odsłonach

Składniki:

kasza jaglana 0,5 szklanki,

woda 1,5 szklanki,

pieczarki 200 g,

papryka słodka, kurkuma, majeranek, sól i pieprz do smaku,

olej do smażenia,

mąka pszenna 1 łyżka,

bułka tarta do obtoczenia,


Sposób przygotowania:

Kaszę zalewamy gorącą wodą i stawiamy na palnik. Co jakiś czas kaszę należy pomieszać aby nie przywarła. Kaszę gotujemy do momentu, gdy pochłonie całą wodę i będzie miękka. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju aż odparują wodę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszę łączymy z pieczarkami i przyprawiamy do smaku. Gdy kasza ostygnie to dodajemy mąkę, mieszamy, jeśli masa jest zbyt sucha to dodajemy trochę wody. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je z każdej ze stron w bułce tartej. Na rozgrzany olej kładziemy kotlety i smażymy aż będą rumiane. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

 

 

 

Ekspresowe Nuggetsy z groszku konserwowego z dipem z nerkowców

W moich warzywnych Nuggetsach głównym składnikiem jest groszek konserwowy. Kotleciki przygotowałam w ekspresowym tempie! Uwielbiam takie przepisy :-) Jedyne na co potrzebujemy czasu, to oczekiwanie na namoczone orzeszki nerkowca, które są nam potrzebne do przygotowania dipu, ale jeśli przygotujemy sobie je dzień wcześniej to zrobimy je migiem! 

Połączenie groszku konserwowego z koperkiem i niebanalnym dipem z orzechów nerkowca, wyszło naprawdę rewelacyjne. Nuggetsy możemy podawać jako dodatek do obiadu lub jako przystawkę. 

Warzywne kotlety w pysznych odsłonach

Składniki:

groszek konserwowy 1 puszka,

mąka pszenna 2 łyżki,

mąka ziemniaczana 1 łyżka,

koperek posiekany 2 łyżki,

sól i pieprz do smaku,

bułka tarta,

olej do smażenia,


dip z nerkowców:

orzechy nerkowca pół szklanki,

musztarda stołowa 1 łyżeczka,

koperek posiekany 2 łyżki,

sól i pieprz do smaku,

sok z cytryny do smaku,


Sposób przygotowania:

Groszek wysypujemy do miski i dusimy praską do ziemniaków. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku. W rękach formujemy zgrabne Nuggetsy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. 

Orzechy zalewamy wodą, tak aby całe były nią pokryte i moczymy przez 2h . Następnie orzeszki odcedzamy, nalewamy odrobinę świeżej wody i miksujemy blenderem na gładki sos. Dodajemy musztardę stołową, sok z cytryny, posiekany koperek oraz sól i pieprz. 

Podajemy z usmażonymi Nuggetsami

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak