Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wędliny domowego wyrobu. Zobacz, jak je zrobić

Zwykle rano na szybkie śniadanie jemy kanapki, parówki, parzoną kiełbasę lub płatki kukurydziane na mleku. Warto pamiętać, że nic nie smakuje tak dobrze, jak wędliny i wyroby, które przygotujemy własnoręcznie.

WYROBY DOMOWE - SAMO ZDROWIE
Zwykle rano na szybkie śniadanie jemy kanapki, parówki, parzoną kiełbasę lub zwyczajnie zwykłe płatki kukurydziane na mleku. Zatem zadbajmy o to, aby było zdrowo i wartościowo.

Domowe wyroby to najlepsza opcja dla naszego organizmu. Dzięki naszej pracy wiemy, w co wkładamy serce. Najważniejsze, aby to co jemy było zdrowe i w 100% bez konserwantów.

Swojskie jadło podnosi poprzeczkę kupnym wyrobom, poprzez walory smakowe, ponieważ my sami doprawiamy tak, jak lubimy. 
Takie domowe wyroby to np. kiełbasy, szynki, pieczenie czy pasztety. Można przygotować potrawę, która będzie służyć nie tylko na kanapki, ale także jako główny popołudniowy posiłek, czyli obiad. Poza tym taka wędlina wystarcza na kilka dni.

 

PRZEPISY PROPOZYCJE

 

WĘDLINA- MOZAIKA DROBIOWA

 

Wędliny domowego wyrobu. Zobacz, jak je zrobić

 

Domowe wyroby to najlepsze wyroby. Nic nie zastąpi Nam takiego aromatu i smaku, co domowa wędlina na kanapki. Mam dla Was przepis na bardzo smaczną i pachnącą na całe mieszkanie wędlinę z szynkowara z galaretką. Dla mnie jest to mozaika, ponieważ użyłam mięsa mielone oraz kawałków mięsa. Dla niektórych może przypominać mielonkę :D Jest to chude mięso, a więc zdrowe i śmiało można jeść do woli na kanapkach, a zwłaszcza, gdy tak dobrze kroi się.

Jak już wspomniałam pachnie przepięknie.

 

~~Składniki~~

  • mięso drobiowe gulaszowe ok. 800 g. 
  • filety z piersi kurczaka 2 szt. 
  • czosnek 2 ząbki
  • sól peklowa 2 płaskie łyżeczki
  • przyprawa uniwersalna bez konserwantów 1 łyżka
  • majeranek 1 czubata łyżka
  • pieprz mielony 1 łyżeczka
  • żelatyna 2 łyżeczki + woda zimna 1/2 szkl.

 

~~Metoda~~
Mięso drobiowe gulaszowe mielimy. Filety kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w misce. Dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek, sól, pieprz, majeranek i przyprawę uniwersalną. Dokładnie wyrabiamy masę. Na koniec dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę i ponownie dobrze wyrabiamy.
Masę umieszczamy w szynkowarze. Szynkowar wsadzamy do lodówki na 24 h. Po upływie tego czasu wsadzamy szynkowar do dużego gara z gotującą się wodą ( wody powinno być na co najmniej 3/4 wysokości szynkowara ). Gotujemy na małym ogniu ok. 40 min. Wyłączamy gaz i pozostawiamy szynkowar w garze jeszcze przez 10 min. Wyciągamy, studzimy i na noc wstawiamy do lodówki. Rano wędlinę wyciągamy z szynkowara i kroimy na kanapki.

 

PODUDZIE Z INDYKA PIECZONE W CEBULI

 

Wędliny domowego wyrobu. Zobacz, jak je zrobić

Indyk to jedno z najzdrowszych mięs. Odpowiednio podane smakuje wyśmienicie. Ja proponuje zrobić pieczone podudzie bez skórki, otulone cebulą. Potrawa jest idealna na ciepło jako dodatek do obiadu, polany sosem lub jako domowa szynka na kanapki, ponieważ bardzo dobrze kroi się. 

 

Mięso jest soczyste, daleko mu do suchości. Jest także pełne smaków. A my lubimy dobrze doprawione mięsko czy domowe wędlinki. 

 

~~Składniki~~

  • podudzie z indyka ok. 600-700 g. (bez kości)
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • przyprawa do kurczaka 1 płaska łyżka
  • pieprz 1/3 łyżeczki
  • suszona natka pietruszki 1 łyżka
  • olej 4 łyżki
  • cebula 2 szt. 

 

~~Metoda~~

Jeżeli podudzie ma kość i skórę należy  usunąć. Mięso umyć i osuszyć. Po nakłuwać nożem. Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, natką pietruszki z obu stron równomiernie. Polać olejem. Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka. Wrzucić do indyka. Dokładnie mięso masować ok. 5 min. Indyka umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. 

Przed pieczeniem przygotować naczynie żaroodporne. Należy wyłożyć je folią aluminiową. Włożyć mięso i także przykryć dobrze mięso, świecącą stroną folii do góry. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 min. Następnie podudzie odkryć z folii i piec 10 min. w 200 stopniach, aby wierzch lekko zarumienił się. 

 

PASZTET ROSOŁOWY Z WĄTRÓBKĄ

 

Wędliny domowego wyrobu. Zobacz, jak je zrobić

Gdy zostanie Nam mięso z rosołu i woszczyzna warto wykorzystać to do domowego pasztetu, który jest nie tylko zdrowy, ale równie smaczny. 

Jest to prosty przepis na podstawowy pasztet, który zazwyczaj kupujemy w sklepie.
A jak wiadomo  nie ma tu ani grama konserwantów. Wszystko naturalnie smaczne. 

 

~~Składniki~~

  • wątróbki drobiowe 300 g. 
  • mięso z rosołu drobiowe ok. 700 g
  • woszczyzna z rosołu (por, marchew, seler itp. )
  • surowa słonina lub boczek 100 g. 
  • bułka 1 szt. (namoczona, odsączona)
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz do smaku wg. gustu
  • jaja 2 szt. 
  • masło 2 łyżki
  • tłuszcz do posmarowania formy

~~Metoda~~

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać czosnek i wątróbkę. Dusić 10 minut. Wystudzić. 

 

Oskubane mięso z rosołu zmielić dwa razy w maszynce wraz z warzywami, bułką, cebulą i wątróbką. 

 

Białka oddzielić od żółtka. Ubić na sztywna pianę. Żółtka dodać do masy. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie masę i połączyć z białkami. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Na wierzch pasztetu ułożyć cienkie plasterki słoniny lub boczku ( aby pasztet nie wysechł ). Piec w 180 stopniach ok. 40-50 minut. Pasztet pozostawić do wystygnięcia, a ostudzony włożyć do lodówki.

 

DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA

 

Wędliny domowego wyrobu. Zobacz, jak je zrobić

 

Od zawsze jestem twierdzenia, że swojskie, domowe jest najlepsze, bo wiemy co jemy. Kiedyś ludzie robili sami i żyli bardzo długo. Teraz czasy się zmieniły i na sklepowych pułkach możemy znaleźć wszystko, co tylko chcemy. Każdy wie jednak, że takie ze sklepu to nie to samo. Większość produktów jest sztucznie przetwarzana, zawierają konserwanty i inne złe składniki. Gdy znajdziemy coś lepszego to wtedy cena szokuje. 

Zapewniam, że zrobienie własnych wyrobów nie jest takie trudne. Wystarczą chęci i czas. Przy białej kiełbasie nie ma tak dużo pracy. Gdy robią to dwie osoby robota idzie znacznie szybciej. 

Biała kiełbasa zazwyczaj jest podawana na świątecznym stole na śniadanie np. podczas Świąt Wielkanocnych, bynajmniej u mnie w domu. Jest także dodawana do zup. 

Aromatyczna, majerankowa, czosnkowa i nietłusta. Jest to kiełbasa, którą trzeba 20 minut sparzyć.

 

~~Metoda~~

  • łopatka lub szynka wieprzowa 2 kg. 
  • kulinarne wieprzowe lub boczek 0.5 kg.
  • czosnek 3 duże ząbki
  • sól 1 łyżka
  • peklosól 1 łyżka
  • 1/2 opakowania majeranku
  • pieprz mielony 1 łyżka
  • jelita do nadziewania kiełbas
  • kostki rosołowe wołowe 2 szt. 
  • woda gorąca 0.5 l. 

 

~~Metoda~~

Przyprawy razem mieszamy. Czosnek drobno siekamy. Mięso kroimy w kostkę, zasypujemy przyprawami i czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 48 godzin w lodówce szczelnie okryte folią spożywczą. 

 

Kostki rosołowe rozrabiamy w wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielimy na grubych oczkach. Dobrze wyrabiamy ( ok. 20- 30 minut, mięso powinno być zbite, od tego zależy czy kiełbasa będzie się kruszyć czy będzie idealna ). W trakcie wyrabiania dolewamy zimny bulion. Jelita kroimy na 50 cm-owe kawałki i płuczemy pod bieżącą wodą ( zimną ). Układamy na misce. Do nabijania kiełbasy najlepiej jeśli użyjemy maszynki ręcznej do mielenia. Nakładamy tubkę ( zamiast sita ). Na tubkę naciągamy jelito, końcówkę związujemy. Jelita nabijamy mięsem, co 20 cm. skręcamy raz w jedną stronę, raz w drugą, aby się nie rozwaliła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak