Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wielkanocna kuchnia - zbiór przepisów

Wielkanoc szczególny dla nas czas. To nie tylko różne obrzędy takie jak poświęcenie święconki ale także wspólne świętowanie. Zapraszam na wpis na temat Wielkanocy oraz zbiór przydatnych przepisów.

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc znana także jako Wielka Niedziela. Jest to dla nas szczególny czas , ale to także wielkie święto , spędzanie czasu przy wielkanocnym stole z całą rodziną , bliskimi czy przyjaciółmi. Wspólne wyjście aby poświęcić święconkę i wspólnie zasiąść do Wielkanocnego stołu. Czas pieczenia babek wielkanocnych , mazurków , koszyczków wielkanocnych z ciasta czy innych słodkości. Przygotowywanie wspólnie pisanek , malowanie do późnych godzin to właśnie jest Wielkanoc.

Zapraszam na do obejrzenia moich Wielkanocnych przepisów

Gulasz Wielkanocny

Wielkanocna kuchnia - zbiór przepisów

Składniki :

• wątróbka drobiowa 30 dag
• cebula 1 duża
• pieczarki 15 dag
• koncentrat pomidorowy 1/2 słoika małego
• sos sojowy 1/2 łyżeczki
• natka pietruszki
• olej do smażenia
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• masło roślinne 1 łyżka

Wykonanie :

Wątróbki myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię dać wątróbki oraz posiekaną cebulę. Smażymy na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz oraz sos sojowy , całość lekko wymieszać . Następnie mieszamy roztopione masło z koncentratem pomidorowym i łączymy z potrawą mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Następnie gotowy gulasz dajemy do wydrążonego chlebka lub bułki .

Barszcz biały na zakwasie

Wielkanocna kuchnia - zbiór przepisów

Składniki :

  • zakwas do chleba 1/2 szklanki
  • ząbki czosnku 2 
  • ziele angielskie 4 ziarenka
  • liść laurowy 1 
  • kiełbasa wiejska 1 laska
  • majeranek Prymat 1 łyżeczka
  • chrzan tarty 1 łyżeczka
  • kostka rosołowa 1 drobiowa
  • śmietana 2 łyżki
  • jajka ugotowane na twardo 3 
  • cebula 1 mała
  • sól do smaku
  • czarny pieprz mielony Prymat

 Wykonanie :

W garnku zagotowujemy 2 litry wody wrzucamy kostkę rosołową ,starty czosnek , ziele angielskie , liść laurowy oraz majeranek . Całość gotujemy .Zakwas mieszamy ze śmietaną i wlewamy do wrzątku i chwilę gotujemy . Całość lekko mieszamy. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w cienkie krążki . Cebulkę i kiełbasę wiejską razem podsmażamy na patelni do ładnego zarumienia się kiełbaski i cebulki. Na sam koniec gotujemy jajka. Pod koniec ugotowanego barszczu wrzucamy podsmażoną cebulkę z kiełbaską doprawiamy chrzanem oraz przyprawami solą i pieprzem . Gotowy barszcz dajemy do miseczek i dodajemy obrane jajka pokrojone na pół .

Faszerowane jajka

Wielkanocna kuchnia - zbiór przepisów

Składniki :

  • serek topiony 2 sztuki
  • słodka papryka Prymat 1 1/2 łyżeczki
  • ząbki czosnku 1 
  • cebula 1 łyżka drobno posiekanej
  • jajka ugotowane na twardo 2 
  • pieczarki marynowane 8 sztuk
  • czarny pieprz mielony Prymat
  • sól czosnkowa
  • sos paprykowy 1 łyżka

 Wykonanie :

Jajka gotujemy na twardo . Po ugotowaniu kroimy na dwie połówki . Wykonani pasty :
Serki roztapiamy troszkę nad gorącą parą. Dodajemy starty czosnek , cebulkę drobno posiekaną, sos paprykowy oraz przyprawy . Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na połówki jajek nakłady paski pasty . Czynność powtarzamy do skończenia się wszystkich składników. Na wierzch jajek dajemy po 1 pieczarce marynowanej. Całość posypujemy świeżym zmielonym pieprzem .

Wielkanocna babka

Wielkanocna kuchnia - zbiór przepisów

Składniki :

  • margaryna w kostce 12 dag
  • jajka 3 
  • mąka pszenna 20 dag
  • cukier waniliowy 1/2 opakowania
  • śmietana kwaśna 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 1 łyżeczka
  • bakalie 15 dag (różne )

Wykonanie :

Margarynę ucieramy z cukrem dodajemy powoli żółtka następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Pod koniec dodajemy oraz różnego rodzaju bakalie. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy w ciasto . Do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Na dno posmarowanej foremki dajemy ciasto biało. Na ciasto białe posypujemy bakalie . Następnie na masę białą dajemy masę ciemną . Całość delikatnie dociskamy do dna drewnianą łopatką. Następnie na górę posypujemy bakaliami różnego rodzaju . Gotową babkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu gotowej babki posypujemy cukrem pudrem.

Wielkanocny koszyczek

Wielkanocna kuchnia - zbiór przepisów

Składniki :

• mąka pszenna 1 kg
• jajka 2
• mleko 3,2% 500 ml
• olej 1/3 szklanki
• cukier kryształ 1/2 szklanki
• cukier 1 łyżka
• drożdże 100 g
• cukier waniliowy 1 opakowanie

Wykonanie :

Mleko i pół szklanki cukru podgrzać drożdże i mleko . Na koniec wsypać cukier waniliowy i dodać olej. Wszystko dobrze wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie z ciasta robimy warkocz i formujemy z niego koszyk. Osobno formujemy ucho koszyka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy obydwa elementy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ucho ze spodem koszyczka łączymy wykałaczkami . Wtedy koszyczek będzie mocno się trzymał.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak