Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc znana także jako Wielka Niedziela. Jest to dla nas szczególny czas , ale to także wielkie święto , spędzanie czasu przy wielkanocnym stole z całą rodziną , bliskimi czy przyjaciółmi. Wspólne wyjście aby poświęcić święconkę i wspólnie zasiąść do Wielkanocnego stołu. Czas pieczenia babek wielkanocnych , mazurków , koszyczków wielkanocnych z ciasta czy innych słodkości. Przygotowywanie wspólnie pisanek , malowanie do późnych godzin to właśnie jest Wielkanoc.
Zapraszam na do obejrzenia moich Wielkanocnych przepisów
Gulasz Wielkanocny
Składniki :
• wątróbka drobiowa 30 dag
• cebula 1 duża
• pieczarki 15 dag
• koncentrat pomidorowy 1/2 słoika małego
• sos sojowy 1/2 łyżeczki
• natka pietruszki
• olej do smażenia
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• masło roślinne 1 łyżka
Wykonanie :
Wątróbki myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię dać wątróbki oraz posiekaną cebulę. Smażymy na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz oraz sos sojowy , całość lekko wymieszać . Następnie mieszamy roztopione masło z koncentratem pomidorowym i łączymy z potrawą mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Następnie gotowy gulasz dajemy do wydrążonego chlebka lub bułki .
Barszcz biały na zakwasie
Składniki :
- zakwas do chleba 1/2 szklanki
- ząbki czosnku 2
- ziele angielskie 4 ziarenka
- liść laurowy 1
- kiełbasa wiejska 1 laska
- majeranek Prymat 1 łyżeczka
- chrzan tarty 1 łyżeczka
- kostka rosołowa 1 drobiowa
- śmietana 2 łyżki
- jajka ugotowane na twardo 3
- cebula 1 mała
- sól do smaku
- czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie :
W garnku zagotowujemy 2 litry wody wrzucamy kostkę rosołową ,starty czosnek , ziele angielskie , liść laurowy oraz majeranek . Całość gotujemy .Zakwas mieszamy ze śmietaną i wlewamy do wrzątku i chwilę gotujemy . Całość lekko mieszamy. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w cienkie krążki . Cebulkę i kiełbasę wiejską razem podsmażamy na patelni do ładnego zarumienia się kiełbaski i cebulki. Na sam koniec gotujemy jajka. Pod koniec ugotowanego barszczu wrzucamy podsmażoną cebulkę z kiełbaską doprawiamy chrzanem oraz przyprawami solą i pieprzem . Gotowy barszcz dajemy do miseczek i dodajemy obrane jajka pokrojone na pół .
Faszerowane jajka
Składniki :
- serek topiony 2 sztuki
- słodka papryka Prymat 1 1/2 łyżeczki
- ząbki czosnku 1
- cebula 1 łyżka drobno posiekanej
- jajka ugotowane na twardo 2
- pieczarki marynowane 8 sztuk
- czarny pieprz mielony Prymat
- sól czosnkowa
- sos paprykowy 1 łyżka
Wykonanie :
Jajka gotujemy na twardo . Po ugotowaniu kroimy na dwie połówki . Wykonani pasty :
Serki roztapiamy troszkę nad gorącą parą. Dodajemy starty czosnek , cebulkę drobno posiekaną, sos paprykowy oraz przyprawy . Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na połówki jajek nakłady paski pasty . Czynność powtarzamy do skończenia się wszystkich składników. Na wierzch jajek dajemy po 1 pieczarce marynowanej. Całość posypujemy świeżym zmielonym pieprzem .
Wielkanocna babka
Składniki :
- margaryna w kostce 12 dag
- jajka 3
- mąka pszenna 20 dag
- cukier waniliowy 1/2 opakowania
- śmietana kwaśna 3 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- kakao 1 łyżeczka
- bakalie 15 dag (różne )
Wykonanie :
Margarynę ucieramy z cukrem dodajemy powoli żółtka następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Pod koniec dodajemy oraz różnego rodzaju bakalie. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy w ciasto . Do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Na dno posmarowanej foremki dajemy ciasto biało. Na ciasto białe posypujemy bakalie . Następnie na masę białą dajemy masę ciemną . Całość delikatnie dociskamy do dna drewnianą łopatką. Następnie na górę posypujemy bakaliami różnego rodzaju . Gotową babkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu gotowej babki posypujemy cukrem pudrem.
Wielkanocny koszyczek
Składniki :
• mąka pszenna 1 kg
• jajka 2
• mleko 3,2% 500 ml
• olej 1/3 szklanki
• cukier kryształ 1/2 szklanki
• cukier 1 łyżka
• drożdże 100 g
• cukier waniliowy 1 opakowanie
Wykonanie :
Mleko i pół szklanki cukru podgrzać drożdże i mleko . Na koniec wsypać cukier waniliowy i dodać olej. Wszystko dobrze wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie z ciasta robimy warkocz i formujemy z niego koszyk. Osobno formujemy ucho koszyka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy obydwa elementy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ucho ze spodem koszyczka łączymy wykałaczkami . Wtedy koszyczek będzie mocno się trzymał.