Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wielkanocne babki

Zapraszam na moje propozycje babek Wielkanocnych , którego goszczą u mnie każdego roku. Są nie tylko bardzo proste ale i bardzo smakowite .

Wielkanoc jedne z wielu najpiękniejszych świąt . Jak przystało babko powinna zagościć na naszym stole.. Sposób na zrobienie babki jest tak dużo jak ludzi , pomysłów i ich fantazji kulinarnej . Najprzyjemniejszym momentem przygotowania babki jest jej dekorowanie a równie przyjemnym jest jej konsumowanie. W dzisiejszym pości przedstawię babki , które goszczą u mnie każdego roku na Wielkanocnym stole.

Zapraszam na moje propozycje Babek Wielkanocnych

Babka z kandyzowanymi owocami

Wielkanocne babki

Składniki :

• jajko 3
• masło 10 dag
• cukier niepełna szklanka
• mąka ziemniaczana 1 szklanka
• mąka pszenna 2 łyżki
• proszek do pieczenia 2 małe łyżeczki
• olej 4 łyżki
• olejek cytrynowy 2 łyżki
• owoce kandyzowane 1 szklanka
• polewa czekoladowa

Wykonanie :

Wszystkie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia . Masło dobrze utrzeć dodając stopniowo cukier. Ucierając powoli dodajemy jajka . Następnie wymieszane mąki dajemy do masy i wszystko delikatnie mieszamy . Na sam koniec dodajemy 1/2 szklanki owoców kandyzowanych i delikatnie wymieszać łopatką. Gotową masę na babkę wylać do wysmarowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni 50-60 minut. Po wyciągnięciu babki z piekarnika czekamy aż ostygnie . Po ostygnięciu polewamy gotową polewą czekoladową i posypujemy owocami kandyzowanymi.

Wielkanocna babka

Wielkanocne babki

Składniki :

- margaryna w kostce 12 dag
- jajka 3
- mąka pszenna 20 dag
- cukier waniliowy 1/2 opakowania
- śmietana kwaśna 3 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- kakao 1 łyżeczka
- bakalie 15 dag (różne )

Wykonanie :

Margarynę ucieramy z cukrem dodajemy powoli żółtka następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Pod koniec dodajemy oraz różnego rodzaju bakalie. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy w ciasto . Do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Na dno posmarowanej foremki dajemy ciasto biało. Na ciasto białe posypujemy bakalie . Następnie na masę białą dajemy masę ciemną . Całość delikatnie dociskamy do dna drewnianą łopatką. Następnie na górę posypujemy bakaliami różnego rodzaju . Gotową babkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu gotowej babki posypujemy cukrem pudrem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak